Krym patrí Rusku a NATO si zaslúži, aby sa stratilo zo sveta, tvrdí rezolútne Ján Čarnogurský
07 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Hroziaci vojnový konflikt na Ukrajine straší aj Slovákov. Viac o ňom, ale aj o vzťahoch medzi Ukrajinou a Ruskom, napísal na sociálnej sieti Ján Čarnogurský starší, ktorý je predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti.


Stále viac a viac to vyzerá tak, že na východe Ukrajiny sa schyľuje k vojne. Hovorí sa o nej nielen v súvislosti s presunom cudzích vojsk na našom území smerom k ukrajinským hraniciam, ale aj k zoskupovaniu ruskej armády v okolí hraníc s Ukrajinou. Ján Čarnogurský zhodnotil nielen situáciu s hroziacim vojnovým konfliktom, ale aj vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom.
Bojisko sa môže z Ukrajiny rozšíriť až na územie Pobaltia

„Propagandistická príprava sa už začala. Washington aj Brusel používajú tie isté slová. Vystríhajú pred pohybmi ruskej armády na ruskom území. Prečo USA odstúpili od dohody o rozmiestnení armád v európskom Rusku aj v Európe?“ pýta sa Čarnogurský.

Dodáva: „O smrti malého chlapca v Donecku od ukrajinského granátu slniečkárska tlač nepíše. NATO a slovenská vláda poslali slovenských vojakov do Pobaltia. Aj tam sa môže rozšíriť bojisko. Naši vojaci nech si pamätajú, že vždy, keď cudzí páni hnali Slovákov do vojny proti Rusku, Slováci pri prvej príležitosti prebehli na ruskú stranu.“

Čarnogurský je predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti a na jej webovej stránke píše: „V máji a v júni plánuje NATO manévre v Čiernom mori naproti Krymu a v Baltickom naproti Kaliningradu. Po vojne o Náhorný Karabach začali v ukrajinských médiách vystupovať generáli, že podobne ako Azerbajdžan si prinavrátil – zatiaľ aspoň časť – Karabachu, Ukrajina si môže prinavrátiť Krym, Doneck a Luhansk.“

Ján Čarnogurský varuje, že už o pár dní môže byť Slovensko nástupišťom NATO na vojnu na Ukrajine
Ján Čarnogurský poukazuje na to, že hoci je verejnosť priam zahltená informáciami o vládnej kríze, čoskoro môže na Slovensko prísť niečo oveľa horšie. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Útok Ukrajiny smerom na východ môže zničiť ukrajinskú štátnosť

Cez Slovensko už prúdia vlaky s ťažkou výzbrojou na východ. „Ukrajina už otvorene nedodržuje Minské dohody, prisúva ťažké zbrane k línii prímeria v Donecku a Luhansku. Delostrelecké ostreľovanie okrajových štvrtí Donecka je na dennom poriadku. Ruský prezident Putin dávnejšie a minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nedávno vystríhali Ukrajinu, že útok smerom na východ môže zničiť ukrajinskú štátnosť,“ konštatuje v článku Čarnogurský.

Myslí si, že americký hlbinný štát mal návrat Krymu a Novorosijska do Ukrajiny dlho v pláne. Rusko treba oslabiť. „V auguste by mali dokončiť podmorský plynovod Severný prúd 2, z Ruska do Nemecka. Plynovod ekonomicky spojí Rusko a Európu a zníži význam Ameriky. Spojené štáty chcú silou-mocou zabrániť dokončeniu plynovodu. Obvinenie Ruska z agresie proti Ukrajine by možno presvedčilo najmä Nemcov, aby odstúpili od plynovodu,“ vysvetľuje šéf Slovensko-ruskej spoločnosti.

Čarnogurský hovorí, že západ používa ako argument tvrdenie, že Rusko potrebuje vybojovať pre Krym pitnú vodu. „Nuž s pitnou vodou je to tak. Hlavný zdroj pitnej vody pre Krym pramení v Rusku, tečie cez Ukrajinu a pokračuje na Krym. Po odtrhnutí Krymu Ukrajina presmerovala tok vody na svojom území, aby netiekol na Krym. Samo o sebe je to zo strany Ukrajiny zločin proti Krymčanom, ale Krym za pomoci Ruska buduje nové zdroje pitnej vody pre Krym,“ vysvetľuje ďalej Čarnogurský, podľa ktorého bol Krym súčasťou Ruska a vrátil sa do Ruska, o čom rozhodli Krymčania drvivou väčšinou v referende.

Ukrajina tvrdí, že má aj s tuctom krajín plán na oslobodenie Krymu
Hovorkyňa prezidenta Ukrajiny v nedeľu vyhlásila, že Kyjev dostal podporu od „viac ako tucta“ krajín pri uskutočňovaní plánu na oslobodenie Krymu. Ukrajinského regiónu napadnutého a anektovaného Ruskom v roku 2014, informuje portál... Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Krym, Doneck a Luhansk patrili Rusku, Ukrajine ich pridelili boľševici

Aj obyvatelia Donecka a Luhanska, ktorí hovoria po rusky, o svojom súčasnom postavení rozhodli tiež v referende. „Vždy patrili do Ruska ako Novorossija, Ukrajine ich pridelili až boľševici. Hlásia sa do ´ruského sveta´ a Rusko nepripustí ich genocídu. Rusko vojenské akcie nezačne. Ak ich začne Ukrajina, môže sa naplniť výstraha prezidenta Putina a ministra Lavrova,“ konštatuje Čarnogurský.

„Súčasná ruská vojenská doktrína hovorí, že ak z niektorej krajiny (čiže aj z vojnovej lode) vystrelia na Rusko, krajina sa stane cieľom ruskej armády. Západné lode v Čiernom mori má ruská armáda ako na dlani. Rovnako lode v okolí Kaliningradu. Môže ich zničiť v priebehu minút. V dosahu ruských rakiet je celá Európa a teraz už aj USA. Čo sa stane, ak z natovskej lode padne výstrel na Krym alebo na Kaliningrad?“ pýta sa Ján Čarnogurský, podľa ktorého sa ako kritický čas sa javí stred mája. „NATO si zaslúži, aby sa stratilo zo sveta,“ píše v závere predseda Slovensko-ruskej spoločnosti.

Ukrajina sa spolu s NATO pripravujú na vojnu o Krym
V máji a júni má NATO v pláne uskutočniť najväčšie manévre od studenej vojny - Defender Europe 2021. Počas cvičení plánujú vypracovať obranné a útočné akcie vo východnej Európe a pobaltských krajinách. Z partnerských krajín sú aktívne zapojené... Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Diana Zaťková