EMA: Krvné zrazeniny majú byť uvádzané ako vedľajšie účinky vakcíny od AstraZeneca
07 | 04 | 2021 I editor01hd
Krvné zrazeniny majú byť uvádzané ako vedľajšie účinky vakcíny od AstraZeneca. Podľa TASR o tom informovala Európska lieková agentúra.

Tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako "veľmi zriedkavý vedľajší účinok" vakcíny proti novému koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. V stredu o tom informovala Európska lieková agentúra (EMA).

Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) o záveroch už podľa hovorkyne Magdalény Jurkemíkovej informoval Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR s cieľom otvoriť diskusiu o očkovacej stratégii na Slovensku.

Matovičova sestra: Má taká vláda ešte kožu na ksichte a jej členovia tušia vôbec, čo je to svedomie?
Kým v marci zamestnávala Slovákov kríza vo vláde, teraz je najskloňovanejšou hroziaca vojna na Ukrajine. V statuse na sociálnej sieti sa k črtajúcemu sa vážnemu konfliktu u nášho východného suseda vyjadruje aj Zuzana Belicová, sestra Igora... Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Odborníkom EMA sa zatiaľ nepodarilo identifikovať rizikové faktory, ktoré by mohli podmieniť tvorbu krvných zrazením. Pravdepodobným vysvetlením však môže byť "imunitná odpoveď" jednotlivcov na zaočkovanie touto vakcínou, uviedla výkonná riaditeľka EMA Emer Cookeová.

"Konkrétne rizikové faktory ako vek, pohlavie alebo predchádzajúce zdravotné komplikácie sa nedali potvrdiť, keďže tieto zriedkavé javy sa vyskytli u všetkých vekových kategórií," uviedla Cookeová. Zdôraznila, že výhody vakcíny od AstraZenecy naďalej prevažujú nad možnými vedľajšími účinkami.

Krvné zrazeniny sa pozorovali v mozgu, brušnej dutine a tepnách a v niektorých prípadoch boli pozorované spolu s nízkym počtom krvných doštičiek. "Väčšina prípadov sa vyskytla u žien do 60 rokov do dvoch týždňov po očkovaní, no v súčasnosti nie je možné určiť rizikové faktory pre tieto zriedkavé nežiaduce účinky," dodala Jurkemíková.

Prezidentka dostane v apríli pol milióna podpisov občanov, žiadajúcich referendum o predčasných voľbách
Prezidentský palác dostane v druhej polovici apríla podpisy na vyhlásenie referenda. Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


"V prípade výskytu takýchto krvných zrazenín je nevyhnutná včasná špecializovaná diagnostika a liečba. Pri včasnej identifikácii príznakov zrazenín je možné ich liečiť a vyhnúť sa závažným zdravotným komplikáciám," skonštatovala Jurkemíková. Medzi príznaky prítomnosti zrazenín patrí dýchavičnosť, bolesť na hrudníku, opuch dolných končatín, pretrvávajúca bolesť v oblasti brucha, neurologické príznaky ako pretrvávajúca a závažná bolesť hlavy alebo rozmazané videnie a drobné krvné škvrny vo veľkosti špendlíkovej hlavičky pod kožou mimo miesta vpichu.

Na Slovensku sa začalo očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca 1. marca, medzi prvými boli zaočkovaní učitelia a pedagogickí zamestnanci.

Fico: Ak nevysvetlia, prečo nepoužívajú Sputnik a ďalšie otázky, budeme iniciovať odvolanie Hegera
07 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev