Prezidentka dostane v apríli pol milióna podpisov občanov, žiadajúcich referendum o predčasných voľbách
07 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Prezidentský palác dostane v druhej polovici apríla podpisy na vyhlásenie referenda.


Pre portál Webnoviny.sk to uviedli predstavitelia opozičných strán Hlas-SD a Smer-SD.
Pred letom alebo na jeseň

"Kedy sa však referendum uskutoční, nie je zrejmé. Možno len odhadovať, že do začiatku letných prázdnin nebude. Do úvahy prichádza leto alebo až september." Píšu Webnoviny.sk.

V petícii ide o to, aby sa občania vyjadrili, či súhlasia so skrátením volebného obdobia Národnej rady SR tak, aby sa voľby do nej vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Mazurek: Neschopní pajáci nemôžu viesť Slovensko v ťažkých časoch, je potrebné podporiť referendum o predčasných voľbách.
10 | 02 | 2021 | sefredaktor

Fico a Pellegrini pol na pol

"Podpredseda Smeru Erik Kaliňák pre Webnoviny.sk uviedol, že by hárky chceli do prezidentského paláca odovzdať do konca apríla. „Snažíme sa dosiahnuť métu pol milióna podpisov,“ podotkol.

Poslanec Hlasu Matúš Šutaj Eštok sa pre citovaný zdroj vyjadril, že podpisy chcú odovzdať v druhej polovici tohto mesiaca, keď ich bude dostatok. „Javí sa to tak, že povinnú kvótu sme splnili, ale chceli by sme mať nejakú rezervu. Uvidíme, ako to pôjde,“ doplnil.
Podpisov je dosť

Celkové číslo podľa informácií z petičného výboru je viac ako 400 tisíc podpisov. Podiel Smeru na celkovom počte podpisov je podľa hovorcu okolo 200 tisíc.

Poslanec Šutaj Eštok hovorí, že podpísané hárky im chodia do P.O. BOX-u, ktorý majú v centrále strany. „Máme to presne zrátané. K utorku 6. apríla prišlo 205 tisíc podpisov,“ poznamenal poslanec.

Harabin: Referendum je divadlo. Fico, ani Pellegrini vládnuť nechcú, museli by robiť to isté, čo Matovič
Štefan Harabin je presvedčený, že Fico, Kotleba, ba ani Pellerini v skutočnosti predčasné voľby nechcú. Divadlo s referendom o skrátení volebného obdobia je, podľa neho, len divadielko na získavanie preferencií. Fico s Pelletrinim totiž, podľa... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Michal Filek

Obvyklá obštrukcia je očakávaná

Webnoviny.sk pripomínajú, že "je predpoklad, že prezidentka využije svoje ústavné právo a s referendovou otázkou sa obráti na ústavný súd. Ten musí rozhodnúť do 60 dní odo dňa doručenia podnetu hlavy štátu."

"Predmetom referenda nesmú byť podľa ústavy základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Ústavný súd ešte neskúmal, či je skrátenie volebného obdobia, a teda aj práva poslancov, aby boli volení na štyri roky, v súlade s ústavou" - dodávajú Webnoviny.sk.

(Medzitituky red. HD.)

Blaha: Referendum zachráň nás od tejto stredovekej nočnej mory! Vláda povolala proti Covidu modlitbu
Poslanec NR SR za Smer Ľuboš Blaha má podľa všetkého dôvod na úsmev. Na sociálnej sieti sa pochválil, že podpísané petičné hárky za referendum mu už ľudia posielajú spontánne. "Slovensko sa dvíha. Ďakujeme, spoločne Matoviča porazíme!" neskrýva... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková