Boris Zala: Malo by nám tu byť vlastne veselo, máme za sebou rok paródií na vládnutie
07 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"Batman patrí medzi moje najobľúbenejšie filmy, a to ani nie tak kvôli príbehu, ako kvôli filmovému spracovaniu. Je paródiou na takmer všetky žánre hollywoodskej filmovej produkcie, ako aj na jej vtedy polstoročnú mytológiu. Presne tak ako súčasná slovenská vláda (Matovičova či Hegerova) je metaforou aj paródiou na všetky slovenské vlády." Citát Boris Zala.


Bývalý poslanec, bývalý europoslanec, bývalý politik, vysokoškolský pedagóg a publicista Boris Zala na portáli nazory.pravda.sk zhodnotil rok vlády kabinetu Igora Matoviča.

Nová vláda je ako návrat v čase, myslí si Lintner
“Pocit návratu v čase musel mať nestranný pozorovateľ aktu vymenovania vlády s jej novým šéfom Eduardom Hegerom v Prezidentskom paláci. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Paródia na vodcu

"Opozícia proti Mečiarovi stvorila účinnú metaforu LenOn, ktorej dokonale zodpovedá Matovičova sebaglorifikácia. Tá však v prípade Mečiara mala ´chlapácku´ a v prípade toho nášho súčasníka ´uplačkanú´ detinskú podobu. Kult osobnosti, ktorý vládne v OľaNO, sa rovnako pestoval aj v HZDS, ale tam vládol len v jednej polovici strany." Porovnáva Boris Zala.
Eseročka vodcu

"Tá druhá (polovica Mečiarovej strany - pozn. red. HD) sa vyformovala ako Mečiarova opozícia a občas spôsobovala aj pád vlády a tohto mýticky ´silného muža´. Ním, mimochodom, politicky nikdy nebol, tak ako Matovič, aj Mečiar už po roku premiérovania za VPN padol.

Stalo sa mu to opätovne po dvoch rokoch po ďalších voľbách, a tak reálne vládol – ale stále v hlboko konfliktnom móde – iba jedno celé volebné obdobie. A išiel ku dnu. Úplnému. A vždy sa voči nemu formovala opozícia vo vlastnej strane. Lebo to bola reálna a robustná strana, na rozdiel od OĽaNO, ktorá nie je legitímnou stranou, ale eseročkou vodcu." Spomína pre nazory.pravda.sk publicista Boris Zala.

Hlina: Dúfam, že vláda sa nezapíše do análov ako prvoaprílová
Alojz Hlina je presvedčený, že Slovensko potrebuje po Matovičovej vláde skutočnú vládu, a nie prvoaprílovú. Napísal o tom na svojom facebooku. Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Michal Filek

Paródia na reformy

Zala pokračuje výpočtom ďalších, použime eufemizmus, nepravidelností v štýle vládnutia Igora Matoviča a jeho družiny: "Ale táto vláda je aj paródiou na tú Dzurindovu a aj na tie Ficove – lebo chce byť tou najreformnejšou vládou. Zato ani netuší, čo to tá reforma je.

Preto vlastne nevie, do čoho investovať nemalé prostriedky z fondov EÚ."
Prvé intermezzo

"Miklošova politika bola pre mňa neakceptovateľná, ale bola oproti mečiarovským hospodárskym avantúram reformou, hoci aj podľa neoliberálnych receptov. S katastrofálnymi sociálnymi dosahmi a s ponechaním otvorených dverí oligarchizácii. (Z nej je dnes jednostranne obviňovaný Smer, ktorý ju istotne nevytvoril, ale sa jej pragmaticky prispôsobil a niektorí jednotlivci na nej iste aj parazitovali)." Vracia sa k nedávnej politickej minulosti Slovenska ešte pred Matovičom Boris Zala.
Logický dôsledok

"Nevedieť pri sedemmiliardovej dotácii vytvoriť projekt reindustrializácie Slovenska, renovácie infraštruktúry a zvýšenia konkurencieschop­nosti krajiny, to je nepochybne parodická vizitka tých, čo získali vzdelanie ´opajcnutými´ diplomovkami."

Naď: Vláda by sa mala zaoberať núdzovým stavom
Vzhľadom na to, že nový kabinet ešte nie je vymenovaný, predpokladané body stredajšieho programu vlády boli vypustené. Pred rokovaním vlády, ktorá je v demisii, to vysvetlil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). "Podľa mojich informácií by sme sa... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | tasr

Paródia na Fica

Boris Zala zastáva názor, že aj "rok súčasnej vlády je aj paródiou na Ficove vlády: Matovičove aj Krajniakove pokusy o ´sociálne balíčky´ sa z pragmatickej sociálnej politiky Smeru zmenili na zmesku zmätočných opatrení. Neposilňujú sociálny štát, ale ani k nemu nevytvárajú alternatívu. Navyše sú deformované pokusmi o akúsi katolícku sociálnu politiku."
Sulík zafungoval ako hrádza

"Keby aj Sulík vyštartoval s akýmsi komplexnejším neoliberálnym modelom, okamžite by narazil na celkový anarchicko-pragmatický spôsob fungovania vlády. Preto sa tento minister rozumne zameral iba na segment podpory malých a stredných podnikateľov (a navyše sa zaslúžil o Matovičov pád a je hrádzou aj proti vyčíňaniu našich ´katolibancov´). Uvádza v úvahe písanej pre nazory.pravda.sk Boris Zala.
Nevedia, čo činia

Podľa citovaného publicistu "je táto vláda aj paródiou na svetovo ustupujúci neoliberalizmus. Nie však preto, že by ponúkala alternatívu. Ale pre svoju generálnu schopnosť dokonale nevedieť, čo vlastne robí. Nevedieť pri sedemmiliardovej dotácii vytvoriť projekt reindustrializácie Slovenska, renovácie infraštruktúry a zvýšenia konkurencieschop­nosti krajiny, to je nepochybne parodická vizitka tých, čo získali vzdelanie ´opajcnutými´ diplomovkami.

Táto vláda bola hneď od začiatku odsúdená na neúspech, trvá na svojom Robert Fico
Diskusia v televíznej relácii RTVS O 5 minút dvanásť medzi Robertom Ficom a Eduardom Hegerom sa niesla v poriadne konfrontačnej atmosfére. A ako je medzi koalíciou a opozíciou bežné, každý si húdol svoje. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Paródia demokracie

"Do tohto chaosu vstúpil Ján Budaj, inak minister, ktorý sa po tridsiatich rokoch znovu našiel v zelenej politike. Vstúpil s dvomi ideami, ktoré sa síce neuplatnia, ale stoja za pozornosť. Silou-mocou chce túto koalíciu prezentovať ako ´demokratickú´ a ako nástup ´novej generácie´. Mantra ´nástupu mladých´ má iba zastrieť do neba volajúcu neschopnosť vládnuť a ospravedlniť ministrov tým, že oni sú len nastupujúci, učiaci sa – majme s nimi trpezlivosť." Nakladá Zala Budajovi.
Nepoučil sa

Zala píše, že "tribún novembra '89 sa nepoučil z totálneho fiaska VPN, ktoré nemalo iný dôvod ako ten, že verejnosť stratila trpezlivosť s chaosom, ktorý toto hnutie šírilo. Prívlastkom ´demokratická´ zas chce vtlačiť koalícii akúsi legitimitu, ktorá ju má odlíšiť od opozície."

"V skutočnosti je to pravicová vláda, do slova a do písmena akýsi ´maglajz´ všetkých pravicových ingrediencií: od neoliberálov, liberálov, konzervatívcov, náboženských doktrinárov aj fanatikov, nevzdelaných ´tradicionalistov´, protofašistov (a nepochybne aj fašistov, ktorí si sami túto pozíciu ešte ani neuvedomujú)."

"Vláda je v rozklade a s ňou aj Plán obnovy," pripomína poslanec Ferenčák
"PLÁN OBNOVY, na základe ktorého príde na Slovensko 6 mld. eur, ponúka šancu na podporu veľkých zmien v živote spoločnosti. Táto vláda sa viac samosprávam vyhrážala, zneužívala ich, ako pomohla. Ale je tu čas na zmenu," myslí si Ján... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

K demokracii ďaleko

"Duch demokracie je tomuto zoskupeniu na hony vzdialený. Sú prosto paródiou na demokraciu. Boj proti ´mafii´ aj boj proti jej ´návratu´, toto metaforické a propagandistické označenie javu, ktorý som dávno nazval oligarchizáciou štátu, sám osebe o ´demokratickosti´ vlády nevypovedá zhola nič. Je to len stranícko-propagandistické pojmoslovie." Vysvetľuje Boris Zala.
Proti oligarchom nič

"Za celý rok som nezaznamenal jednu jedinú protioligarchickú iniciatívu vlády. Ak za ňu niekto pokladá reformu teritoriálneho usporiadania súdnictva či parlamentné vypočúvanie kandidátov na vrcholné súdne či represívne orgány (ktorých reprezentantov aj tak určí napokon vládna väčšina), nevie, o čom hovorí."

"A tak mi to, ako skúsenému účastníkovi politických zápasov od novembra '89, zreteľne napovedá, že ide len a práve o preskupenie oligarchických vplyvov a pozícií. A nepochybne budú nasledovať aj posuny vo veľkých vlastníctvach. Jednoduchá Jockerova paródia v slávnom Gotham city môjho obľúbeného Batmana." Konštatuje na záver úvahy, písanej pre portál nazory.pravda.sk, publicista Boris Zala.

(Medzititulky red. HD.)

Kotleba: „Táto vláda bude stáť pred súdom za vlastizradu, za pokusy na ľuďoch a genocídu“
„Ani počas tohto týždňa nezačali účinne liečiť ľudí chorých na koronu. Nezmenili liečebné protokoly pre týchto ľudí. Ani počas tohto týždňa, v ktorom si našli čas iba na svoje politické naťahovačky, neurobili nič pre zlepšenie života ľudí na... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Robert Bačinský