Pravidlá asi neplatia pre každého. Francúzi vyšetrujú ministrov za účasť na tajných večeriach porušujúcich pravidlá lockdownu
06 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Francúzske orgány činné v trestnom konaní vyšetrujú tvrdenia, že niektorí ministri vlády a ďalší bohatí hostia sa zúčastnili tajných večerí v nóbl reštauráciách. V rozpore s predpismi Covid-19, informuje portál RT.




Francúzska kuchyňa môže byť národným pokladom. Ale minulý týždeň viedla k národnému škandálu po tvrdeniach médií, že sa jej zúčastňujú bohaté privilegované osoby tajne a v rozpore s obmedzeniami Covid-19. Niektorí z údajných porušovateľov pravidiel môžu dokonca zastávať vyššie vládne funkcie.
Tajné večere v tajnej reštaurácii

Rozruch sa začal v piatok večer po tom, čo francúzska televízna stanica M6 odvysielala správu o tom, že tajné večere sa podávali v „tajnej reštaurácii v krásnej časti Paríža“. Skryté kamerové záznamy vysielané stanicou ukazovali bežnú drahú reštauráciu fungujúcu bez ohľadu na pravidlá Covid-19. Takže žiadne rúška, žiadne sociálne dištancovanie a žiadne obmedzenia počtu hostí.

Objavilo sa to krátko po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil rozšírenie obmedzení pre koronavírus na celú krajinu. Pretože počet prípadov stúpal. Od konca októbra sú zatvorené všetky francúzske reštaurácie a kaviarne.

V Paríži protestovali nahí umelci: „Zomrieme, ale nie na javisku“
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Pobúrila obyčajných ľudí

Správa sa stretla s pobúrením obyčajných ľudí, ktorí museli žiť podľa prísnych pravidiel o dištancovaní sa od spoločnosti, ktoré majú zabrániť šíreniu vírusu. Olej do ohňa prilial anonym, ktorý bol údajne organizátorom tajných večierkov. Tvrdil, že tento týždeň obedoval v „dvoch alebo troch reštauráciách“ a videl na večeri aj ministrov vlády.

Anonyma francúzske médiá neskôr identifikovali ako Pierra-Jean Chalencona, majiteľa reštaurácie Palais Vivienne.  Nachádza v centre Paríža a pravdepodobne tam boli aj nakrútené inkriminujúce materiály.

Keď bolo jeho meno zverejnené, podnikateľ uviedol, že iba žartoval a uviedol, že má „absurdný zmysel pre humor“. Všetko poprel.

Británia sa snaží vrátiť späť do života. Má im v tom pomôcť testovanie
Britská vláda plánuje v nasledujúcich týždňoch otestovať sériu opatrení vrátane očkovacích preukazov s cieľom overiť možnosti, ako ľuďom umožniť bezpečný návrat na hromadné podujatia, ako napríklad futbalové zápasy, nočné kluby, kiná či koncerty,... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Začal trestné stíhanie za tajné stolovanie

Napriek tomu parížsky hlavný prokurátor Remy Heitz v nedeľu oznámil, že jeho úrad začal trestné stíhanie vo veci údajného tajného stolovania. Minister vnútra Gerald Darmanin uviedol, že osobne požiadal Heitza, aby sa dostal na koreň situácie a podľa toho stíhal všetkých organizátorov a účastníkov.

Niektorí francúzski predstavitelia odsúdili údajné porušovanie predpisov Covid-19 a uviedli, že porušovatelia by mali byť potrestaní bez ohľadu na ich postavenie. „Ak ministri alebo poslanci porušili pravidlá, musia platiť pokuty a musia byť postihovaní ako každý iný občan,“ uviedla v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 námestníčka ministra vnútra Marlène Schiappaová.

Gérald Darmanin, minister vnútra, uviedol, že ak sú správy o večeriach pravdivé, každý, kto sa ich zúčastnil, by mal byť stíhaný. "Neexistujú dva typy občanov - tí, ktorí majú právo na párty a tí, ktorí iho nemajú," uviedol.

Na Twitteri sa medzi verejnými špekuláciami o tom, kto sa zúčastnil večere, rozšíril hashtag #OnVeutLesNoms (My chceme mená).

Brazília našla odpoveď na zníženie úmrtí: Je to včasná liečba
Expert porovnal výsledky pandémie v dvoch susediacich brazílskych štátoch. Výsledky sú neuveriteľné. Obrovský rozdiel v úmrtnosti spôsobil nedostatok hydroxychlorochínu a ivermektínu v jednom zo štátov, a tým pádom nedostatočne rýchla včasná... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková