Brazília našla odpoveď na zníženie úmrtí: Je to včasná liečba
05 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Expert porovnal výsledky pandémie v dvoch susediacich brazílskych štátoch. Výsledky sú neuveriteľné. Obrovský rozdiel v úmrtnosti spôsobil nedostatok hydroxychlorochínu a ivermektínu v jednom zo štátov, a tým pádom nedostatočne rýchla včasná liečba, informuje portál francesoir.fr.


Profesor Francisco Emmerich zverejnil štúdiu o účinku včasnej liečby v Brazílii. Porovnal dva blízke štáty Para a Amazonas.

Brazília a mnohé krajiny v súčasnosti zažívajú druhú vlnu epidémie COVID-19. Cieľom štúdie bolo porovnať výsledky so štatistickými vzorkami, ktoré zahŕňali milióny ľudí v dvoch najväčších susedných štátoch Brazílie, Amazonas a Pará.

Tieto štáty mali v prvej vlne podobný vývoj, ale v súčasnosti vykazujú výrazne odlišné výsledky v boji proti COVID-19. V Amazonas je situácia naozaj vážna, zatiaľ čo štát Pará zaznamenal oveľa menší nárast úmrtnosti.

Viac ako 70 ľudí prišlo o život pri záplavách v Indonézii a Východnom Timore
Viac ako 70 ľudí prišlo o život a desiatky ďalších sú stále nezvestní v dôsledku záplav a zosuvov pôdy, ktoré zasiahli Indonéziu a susedný Východný Timor, uviedla v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | tasr


Vysvetlenie je podľa profesora jednoduché. Štátne orgány Pará hrali zásadnú úlohu pri podpore včasnej liečby, čím demonštrovali autonómiu rôznych federálnych štátov v Brazílii. Úrady zorganizovali dodávky od dodávateľov a sprístupnili lieky systému verejného zdravotníctva.

To umožnilo pacientom dostať lieky už počas konzultácie - veľmi efektívny spôsob, ako zabezpečiť včasnú liečbu. Lekár Alexandre Wolkoff počas svojho briefingu vyhlásil, že „ viac ako 4 000 lekárov s úspechom včasne liečilo viac ako 200 000 pacientov.“

Naopak v štáte Amazonas bolo ťažké zohnať lieky, aj keď ich predpísal lekár. Autor štúdie preto dospel k záveru, že: „Budúci hĺbkový výskum môže poskytnúť opodstatnenú odpoveď na vysvetlenie tohto významného rozdielu, ale pri tomto výsledku mohla hrať určitú úlohu výslovná podpora vlády štátu Pará od 21. mája 2020 pre včasnú ambulantnú liečbu."

Rok vlády Igora Matoviča: Slováci sú už najchudobnejšou krajinou Vyšehradu
Ešte nedávno sa Slovensko doťahovalo na susedné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) v kvalite životnej úrovne. Už sa zdalo, že čoskoro predbehnú aj Česko. Najnovšie údaje z roku 2020 však Slovákov vracajú na štartovaciu čiaru. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Gabriel Matta