Rusko sa oficiálne chystá registrovať Sputnik Light, na ochranu života stačí jedno zaočkovanie
30 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Ministerstvo zdravotníctva Ruskej federácie získalo dokumenty na registráciu vakcíny Sputnik Light. Prípravok je súčasťou produktového radu Sputnik.


"Rovnako ako vlajková loď Sputnik V bola jeho verzia light vyvinutá v Gamalejovom ústave v spolupráci s Ruským fondom priamych investícií (RFPI). Teraz prebieha tretia fáza testovania." Uvádza sa to v článku, ktorý z pôvodného zdroja prevzal web srspol.sk.

Rusi si prišli overiť, či sa so Sputnikom V, ktorý k nám dodali, nakladá podľa predpisov
Už sú to tri týždne, čo slovenská vláda obstarala z Ruskej federácie očkovaciu látku Sputnik V. Tento akt výrazne prispel k eskalácii napätia vo vládnej koalícii a vakcína sa aj preto zatiaľ nepoužíva. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Gabriel Matta

Rýchly a účinný

V článku sa píše, že "podľa slov generálneho riaditeľa RFPI Kirilla Dmitrijeva je Sputnik Light zameraný hlavne na zahraničné trhy, kde sú silná ohniská epidémie. Riaditeľ Gamalejovho ústavu Alexander Ginzburg uviedol, že použitie odľahčených verzií v týchto krajinách by umožnilo znížiť počet ochorení a zmierniť záťaž miestneho zdravotníctva."
Slušná imunita

"Imunita po očkovaní vakcínou Sputnik Light bude s najväčšou pravdepodobnosťou zachovaná po dobu troch až štyroch mesiacov a jej účinnosť bude približne 85 percent ." Zdroj tiež pripomína, že "schéma predpokladá iba jednu injekciu (prvá zložku lieku Sputnik V) a kratšie obdobie vytvárania protilátok." Navyše aj keď sa očkovaný človek nakazí koronavírusom, ťažký priebeh Covidu-19 mu nehrozí, pretože patogén sa vďaka vakcíne nedostane do pľúc.
Možné aj preočkovanie

Vakcínou Sputnik light sa bude možné v určitom časovom odstupe dať aj preočkovať, vtedy jej účinnosť ešte vzrastie. Rusko ju začína vyrábať predovšetkým pre krajiny, ktoré nemajú dostatok zdrojov na vakcinačný program, ani na vlastný vývoj vakcíny.

(Medzititulky red. HD.)

Nemecko tlačí na Brusel: Kúpte už konečne ten Sputnik V!
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková