Rusko má ďalší model stíhačky generácie 4 ++. Predstavili nový model MiG-35S (VIDEO)
30 | 03 | 2021 I Imrich Kovačič

Rusko oznámilo, že jeho prvé kusy stíhačiek MiG-35S sú pripravené na testovanie. Prečo však Rusko potrebuje ďalšiu stíhačku generácie 4 ++ a nestane sa MiG-35S konkurentom pre Su-35?


Nový bojový stroj predstavuje ďalší posun vo vývoji ľahkej útočnej stíhačky MiG-29. Svojho času bol tento druhý zaslúžene považovaný za najlepší vo svojej triede, píše ruský portál Topcor.

Za zmienku stojí, že MiG-35S si dokázal udržať „ľahkosť“ svojho predchodcu (váži iba 17,5 tony) a zároveň výrazne pridal na svojej rýchlosti (1400 km/h pri zemi a 2400 km/h v maximálnej výške 17,5 km).

Lietadlo dostalo najmodernejšiu avioniku, palubné elektronické bojové vybavenie, fázované pole a desať „závesov“ pre najširšiu škálu zbraní. K tomu navyše disponuje ešte aj skvelou manévrovateľnosťou, čím ašpiruje na prvenstvo, stať sa najlepšou viacúčelovou stíhačkou na svete a to pre úplne všetky typy misií.

Rusko versus USA - aké šance majú v prípadnom horúcom konflikte v Európe
Švédsky Aftonbladet je v krajinách Škandinávie jeden z najčítanejších denníkov. Najnovšie priniesol úvahy o tom, proti čomu bude Západ (USA a NATO) schopný odporovať v prípade útoku zo strany Ruska. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Čo sa týka konkurencie s Su-35, tak tá ani neprichádza do úvahy. „Sučká“ sú nanajvýš potrebné na sprevádzanie bombardérov s dlhým doletom, útoky do strategickej hĺbky nepriateľských pozícií, ako aj na prekonanie silne opevnenej zóny PVO.

Úlohou „Migov“ zas bude zachytiť a udržať kontrolu nad oblohou počas pobojov a zebezpečiť leteckú podporu v prednej línii a rýchlymi údermi na ciele v tylovom zabezpečení nepriateľa.

To však neznamená, že sa MiG-35S nestane konkurenciou pre zahraničné superstíhačky. Exportný potenciál MiG-35S je obrovský a ich cena sa pohybuje rádov niekde okolo 45 miliónov dolárov. Pre porovnanie, F-16 v podobnej konfigurácii, F/A-18 Super Hornet, Eurofighter Typhoon a Dassault Rafale, výjdu pri nákupe rádovo vo oveľa vyšších sumách, niekde na úrovniach 68, 75, 120 a 130 miliónov dolárov.



Britská tlač: „Putinove nadzvukové rakety sa môžu dostať do Spojených štátov za pár minút“
"Nové Putinove nadzvukové rakety Zirkon sa môžu do Spojených štátov dostať za pár minút. S takýmito zbraňami zasiahne ruský prezident na planéte čokoľvek. Protireakcia je takmer nemožná." píše britský Daily Expres. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Ivan Brožík