Vláda sponzoruje cirkus a na občanov kašle. Urobí pandémia zo Slovákov bezdomovcov?
26 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Naša vláda to s pomocou občanom dopracovala až tam, že nám hrozí ekonomická lavína. Len o tom ešte všetci nevedia. Z niektorých sa môžu až príliš jednoducho stať bezdomovci.


Lockdowny, homeoffice, deti sa taktiež učia z domu, zákazy vychádzania... Posledný rok jednoducho všetci trávime oveľa viac času doma. Z toho, samozrejme, plynie vyššia spotreba elektriny, vody. A všetkých čakajú vysoké nedoplatky.
Majiteľov bytov, ktorí nedokážu platiť mesačné zálohové platby, pribúda. Situáciu sťažuje aj hrozba nedoplatkov v ročnom vyúčtovaní. Ako sa brániť pred dražbou a čo robiť, keď narazíte na špekulantov? Informuje o tom portál Aktuality.sk.






Ak neplatíte zálohové platby za teplo, upratovanie spoločných priestorov či preddavky do fondu opráv, môžete prísť o strechu nad hlavou. Riziko sa začína už za hranicou 2000 eur, výška dlžnej sumy tak nemusí dosiahnuť ani pár percent hodnoty vašej nehnuteľnosti.

Progresívci si chránia svoju Čaputovú. Pustili sa do voličov OĽaNO
Bihariovú nahnevalo, že priaznivci OĽaNO vnímajú Čaputovú ako „hanbu SR“: „Zo svojho zlyhania sa snažia dehonestujúcim a konšpiračným naratívom obviniť pani prezidentku“ Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Gabriel Matta


Správcovské spoločnosti pritom upozorňujú, že neplatičov bude pribúdať. Už dnes evidujú mierny nárast.  Dôvodom je strata zamestnania či pokles príjmov v dôsledku pandémie, pre ktoré majú už dnes mnohí majitelia bytov problémy s platením plnej výšky zálohových platieb.
Hrozí nárast dlžníkov

Tisíce slovenských domácností žijú a pracujú s kratšou letnou prestávkou takmer rok výlučne vo vlastných bytoch a domoch. Minimálne jeden z rodičov pracuje z domu, deti sa učia väčšinu času online, častejšie sa varí, svieti, míňa sa viac vody.

„Vyúčtovanie za energie za rok 2020 dostanú majitelia bytov najneskôr do konca júla tohto roka. Očakávame veľa nedoplatkov. Platby, ktoré ľudia platili v roku 2020, totiž reflektujú rok 2019,“ vysvetľuje predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov Marek Perdík.

Občania Slovenska odkazujú Matovičovi: "Už konečne odíď!"
Všetci už máme dosť pandémie, lockdownov, rúšok, príkazov a zákazov. A aby toho nebolo na chudáka Slováka málo, už štvrtý týždeň musí chtiac-nechtiac sledovať ten politický cirkus, ktorý predvádza naša koaličná vláda. Denník Plus1Deň sa rozhodol... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Vo výsledku sa tak môžu nedoplatky pohybovať v stovkách eur. Pre niektoré rodiny môže ísť o ťažko riešiteľnú situáciu.
Posledné riešienie

Keďže zálohové platby sú povinnosťou, jej neplnenie vás môže stáť strechu nad hlavou. Podľa súčasných pravidiel na to stačí sekera prevyšujúca 2000 eur, a to dokonca len o niekoľko sto eur.

„Realizovali sme už aj dražby z dôvodu nedoplatku 2300 eur. Ide však o sumy, ktoré väčšinou vlastníci zaplatia,“ približuje Marek Perdík s tým, že dražba je hraničné riešnie, ktoré prichádza na rad až po vyčerpaní všetkých dostupných prostriedkov zo strany správcu, najmä mimosúdneho procesu vymáhania.


Odmietla som jeho perverzné návrhy, a teraz mi ide o život, hovorí Zsuzsová o Lipšicovi
Obvinená Alena Zsuzsová, ktorá pred časom zamestnávala esemeskami polovicu parlamentu, poslala otvorený list prezidentke Zuzane Čaputovej. Šokujúce je, že v ňom opisuje obavy o život. Ako dôvody svojich obáv uviedla špeciálneho prokurátora Lipšica,... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková









Keď vlastník bytu upozornenia ignoruje, neplatí, ani sa situáciu nepokúša riešiť, správca predloží návrh na exekúciu, resp. dražbu na domovej schôdzi. Aby mohol konať ďalej, súhlasiť musí nadpolovičná väčšina všetkých majiteľov bytov a nebytových priestorov v dome.

Viaceré prípady z minulosti však ukazujú, že špekulanti využívali cielené machinácie s výškou zálohových platieb, resp. ich skokové zvýšenie, aby sa dostali k bytom ostatných vlastníkov.
Machinácie a nátlak zo strany špekulantov

Potvrdzuje to aj predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov, podľa ktorého sa vyskytli prípady, keď sa zálohové platby v bytových domoch umelo navyšovali s cieľom dostať sa k nehnuteľnostiam ľudí neschopných platiť privysoké sumy.

O prípadnom uvoľnení opatrení sa bude rozhodovať po Veľkej noci
O prípadnom uvoľnení protiepidemických opatrení sa bude rozhodovať po Veľkej noci. Ako v piatok uviedol minister financií Eduard Heger (OĽANO) dočasne poverený vedením rezortu zdravotníctva, odborníci diskutujú o tom, ako sa život na Slovensku... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | tasr


Keďže výšku platieb schvaľuje nadpolovičná väčšina všetkých vlastníkov, stačilo, aby sa objavil jeden majiteľ viacerých bytov, ktorý mal následne viac hlasov pri hlasovaní a mesačný poplatok razantne stúpol.

Cieľ je v tomto prípade podľa Mareka Perdíka jasný: urobiť z majiteľov neplatičov a dostať sa k ich bytom v dražbe pod cenu. „V takých prípadoch sme vlastníkovi odporučili, aby podal žalobu ako prehlasovaný vlastník,“ upozorňuje na možnosť obrany.

„Pohár trpezlivosti pretiekol. Treba sa postaviť pred ľudí a povedať im pravdu,“ hovorí predseda parlamentu
Podľa predsedu parlamentu a šéfa hnutia SME RODINA koaličné strany OĽANO, SaS aj Za ľudí unisono tvrdia, že nechcú predčasné voľby, zároveň robia všetko pre to, aby predčasné voľby boli. Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Aneta Leitmanová