„Pohár trpezlivosti pretiekol. Treba sa postaviť pred ľudí a povedať im pravdu,“ hovorí predseda parlamentu
26 | 03 | 2021 I Aneta Leitmanová

Podľa predsedu parlamentu a šéfa hnutia SME RODINA koaličné strany OĽANO, SaS aj Za ľudí unisono tvrdia, že nechcú predčasné voľby, zároveň robia všetko pre to, aby predčasné voľby boli.


Vládna kríza pokračuje už tretí týždeň. V posledných dňoch postupne podávajú demisiu jednotliví ministri a naďalej pokračuje „hra“ personálnych požiadaviek, kto s kým vo vláde áno a kto s kým nie. To, že sa hnutie Sme rodina na týchto hrách nezúčastňovalo a že sa Boris Kollár po celý čas krízy snažil byť mediátorom s poukazovaním na návrat k zdravému rozumu a k práci pre ľudí, nepomohlo.

„Pre mojich koaličných partnerov sú, bohužiaľ, stále ich vlastné egá prednejšie ako uvedomenie si, na čo tu sme, na čo nás ľudia zvolili. Je mimoriadne smutné, že my sa v koalícii nehádame o práci, o tom, čo treba urobiť, aby sme ľuďom v tejto dobe pomohli. My sa hádame o posty, o ministerské stoličky, o to, kto má zostať a kto odísť, kto s kým vydrží sedieť vo vláde vedľa seba a kto s kým nie. To už hraničí s psychiatriou. A myslím, že toto ľudí absolútne nezaujíma,“ povedal predseda parlamentu.
Je to farizejstvo

Tlačové konferencie politických strán sa v týchto dňoch stali koloritom našej politickej scény. Každý deň prinášajú čelní predstavitelia strán vyhlásenia o nutnosti ukončenia vládnej krízy. Výsledkom však doteraz je len eskalujúca kríza. Rovnako tak všetci koaliční partneri tvrdia, že nechcú predčasné voľby. Podľa Kollára je to farizejstvo.

Sme rodina si bude naďalej nárokovať na post šéfa SIS
Hnutie Sme rodina si bude naďalej nárokovať na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to potvrdil predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


„Nemôžete vo svojom vyjadrení najskôr dourážať svojho partnera vo vláde a potom tvrdiť, že sa musíme vzájomne dohodnúť. To je farizejské. Nemôžete tvrdiť, že nechcete predčasné voľby, a zároveň robiť všetko pre to, aby tie predčasné voľby boli. To je podvod na ľuďoch,“ tvrdí Kollár.
Verí, že zoberú zvyšky zdravého rozumu

Kollár zatiaľ stále verí, že koaliční partneri pozberajú zvyšky zdravého rozumu a dohodnú sa. Zároveň prízvukuje, že ak sa tak nestane, treba byť voči ľuďom korektní a priznať si chybu.

„Neťahajme ľudí za nos. Ak sa nedohodneme, treba sa postaviť pred ľudí a povedať im pravdu, že sme to nezvládli. Pretože ľudia si nás nevolili pre to, aby sme sa my tu mesiac doťahovali. Ľudia nás volili pre to, aby sme splnili to, čo sme im pred voľbami sľúbili. Ak toho nie sme schopní, treba si to pred ľuďmi priznať a ísť od toho. A to čo najskôr, nenaťahovať to. Nech ľudia opäť rozhodnú, kto tu má vládnuť,“ povedal predseda parlamentu.

Vládna kríza by mala byť definitívne vyriešená začiatkom budúceho týždňa. Či výzvy Borisa Kollára k pozberaniu zvyškov zdravého rozumu v koalícii budú vypočuté, dnes ťažko odhadnúť. Každopádne, bolo by to zatiahnutie brzdy v hodine dvanástej. Či sa tak stane, sa dozvieme v najbližších dňoch.

Borguľa zo Sme rodina: My vo vláde hanbu nerobíme! Nech si vstúpia do svedomia iní!
10 | 03 | 2021 | editor01hd