Obyčajná nádcha z vás nekompromisne vyženie zabijaka menom koronavírus
24 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Vedci tvrdia, že obyčajná nádcha dokáže z tela vypudiť koronavírus. Niektoré vírusy totiž medzi sebou súťažia. Chcú, aby boli prvé v zavlečení infekcie do nášho organizmu. Experti z Glasgowskej univerzity oznámili, že rhinovírus spôsobujúci nachladenie, má väčšiu moc ako koronavírus, a preto túto „súťaž“ vyhrá.


"Táto zaujímavá štúdia sa objavila na BBC News. Vravia, že si máme predstaviť bunky v nose, hrdle a našich pľúcach ako postavené domy tesne za sebou. Keď sa vírus dostane dovnútra, môže buď podržať ostatným vírusom dvere a vpustiť ich, alebo za sebou, naopak, zatvoriť, a nechá si všetky domy sám pre seba." Informuje o novom zistení portál startitup.sk.

Je skutočne len konšpiračnou teóriou, že koronavírus pochádza z laboratória vo Wu-chane?
Vedec Roland Wiesendanger sa intenzívne zaoberal prepuknutím koronavírusu v Číne. Je presvedčený, že pandémiu vyvolala laboratórna nehoda na Virologickom ústave v čínskom Wu-chane. Jeho rozsiahla rešeršujúca štúdia sa v nemeckých médiách považuje ... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nádcha je sebec

BBC News píše, že rhinovírus je jedným z najsebeckejších vírusov. Takmer vždy nakazí človeka samostatne. Zdá sa, že iné vírusy, ako napríklad adenovírusy, majú väčšiu náklonnosť k "zdieľanému bývaniu“. O tomto zaujímavom fakte informujú aj České noviny.
Covid bez šance

Výskumníci v Glasgowe použili repliku výstelky dýchacích ciest človeka a infikovali ich vírusom SARS-CoV-2 a rhinovírusmi. Práve tie najčastejšie spôsobujú infekciu nachladnutia. Zistili, že v „boji“ jednoznačne vyhral rhinovírus a SARS-CoV-2 sa dnu ani nedostal. Ak mal SARS-CoV-2 hodinový náskok, rhinovírus ho rovnako premohol a z organizmu ho doslova vyhodil.
Nepriamy dôkaz

České noviny informujú, že podobný efekt spozorovali už skôr. Epidémia rihnovírusu možno v niektorých častiach Európy zabránila pandémii prasacej chrípky z roku 2009.

Nápadný nárast úmrtí po očkovaní proti koronavírusu. Odborník Martin Adam analyzuje údaje
V Nemecku zomrelo v prvých mesiacoch roku 2021 viac ľudí s alebo na koronavírus ako za celý rok 2020. Vyplýva to z vyhodnotenia údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Údaje neukazujú, či prípady úmrtia súvisia s COVIDom-19 alebo s očkovaním, píše... Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Treba asi prechladnúť

Vedci však neostali len pri jednom pokuse. Ďalšie ukázali, že rhinovírus spúšťa imunitnú reakciu vnútri nakazených buniek, čo vírusu SARS-CoV-2 zabráni v replikácii seba samého.

Covid by však bol schopný znovu spôsobiť infekciu hneď, ako nachladnutie poľaví a imunitné reakcie sa oslabia. „Očkovanie plus hygienické opatrenia a interakcie medzi vírusmi by mohli výrazne znížiť výskyt SARS-CoV-2, ale najväčší prínos bude mať očkovanie,“ vyhlásil Pablo Murcia.
Nebráňme sa bežnej infekcii

Lawrence Younga z fakulty medicíny naWawrickej univerzite si myslí, že rhinovírusy sú vysoko prenosné. Zverejnená štúdia podľa neho naznačuje, že táto bežná infekcia by mohla ovplyvniť vplyv COVIDU-19 a šírenie SARS-CoV-2,to hlavne na jeseň a v zime, kedy sú sezónne nachladnutia častejšie.

Podľa BBC News tu koronavírus stále niekde bude a všetky ostatné infekcie, ktoré sa počas pandémie príliš nevyskytovali, sa môžu vrátiť s väčšou silou, pretože naša imunita voči nim medzitým oslabla. Dodáva portál startitup.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Výborná správa: Slovenskí farmaceuti už vyrábajú liek na koronavírus
Nakazených koronavírusom je každý deň viac a lieky, ktoré pomáhajú pri liečbe tohto ochorenia sú väčšinou podpultový tovar. Týka sa to aj lieku s názvom Dexametazón. Na Slovensku však existujú farmaceuti, ktorí tento nedostatkoví tovar dokážu... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Diana Zaťková