Výborná správa: Slovenskí farmaceuti už vyrábajú liek na koronavírus
13 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Nakazených koronavírusom je každý deň viac a lieky, ktoré pomáhajú pri liečbe tohto ochorenia sú väčšinou podpultový tovar. Týka sa to aj lieku s názvom Dexametazón. Na Slovensku však existujú farmaceuti, ktorí tento nedostatkoví tovar dokážu vyrobiť, informuje portál startitup.sk.


Farmaceuti z komárňanskej nemocničnej lekárne dokážu tieto zázračné kapsule vyrobiť v priebehu niekoľkých minút. Za jeden deň sa im podarí vyrobiť približne 600 tabliet s obsahom dexametazónu.







Komárňanskí farmaceuti chcú postup, pomocou ktorého kapsule tvoria, sprístupnia viacerým nemocničným lekárňam. „Neuveriteľne veľa liekov chýba. Keďže vypadli dexametazónové injekcie, začali sme pripravovať pre nie až tak kriticky chorých pacientov dexametazónové kapsule s obsahom štyroch, šiestich a ôsmich miligramov,“ priblížila Hajnalka Komjáthy, vedúca nemocničnej lekárne v Komárne.










 

 

Ďalší prípad juhoafrickej mutácie je na Slovensku. Muž sa vrátil zo Somálska
Tento týždeň bol na Slovensku laboratórne potvrdený ďalší prípad juhoafrického variantu nového koronavírusu. Zatiaľ je tak v krajine laboratórne potvrdených celkovo osem takýchto prípadov. Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | tasr











Liek sa už roky využíva pri liečbe nádorových ochorení a je len na lekársky predpis. Podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej však v slovenských lekárňach dlhodobo chýba.  „Keďže dexametazón je vo forme bežných tabliet na Slovensku momentálne nedostupný, lekáreň môže vyrobiť čapíky. Surovina dexametazónu na výrobu čapíkov je pre lekárne dostupná,“ vysvetlila Eliášová.

Výroba liekov by mala byť normálnou činnosťou v každej lekárni, no v dnešných dňoch sa jej venuje len 10 % slovenských prevádzok. „Je pravda, že sa nevyrábajú v každej lekárni, nie každá má totiž na to priestor. Novšia generácia lekárov už ustúpila od predpisovania individuálne pripravovaných liekov, no je fajn, že sa k tomu vraciame,“ povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Drucker: Nový minister musí v prvom rade obnoviť dôveru verejnosti
Čo je potrebné teraz urobiť v zdravotníctve? Pýta sa bývalý minister Tomáš Drucker. Podľa jeho slov sa mi do kresla posadiť skúsený krízový manažér. Nie je totiž čas na experimenty. A ten musí v prvom rade opäť docieliť, aby ľudia začali ministrovi... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Michal Filek