AKTUÁLNE: Generálny prokurátor Žilinka sa pre núdzový stav obrátil s podaním na Ústavný súd SR
23 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka navrhuje preskúmať ústavnosť obmedzení základných práv a slobôd v súvislosti s predĺžením núdzového stavu.


V utorok podal na Ústavný súd (ÚS) SR návrh na začatie konania o súlade uznesenia vlády, ktorým predĺžila núdzový stav, s ústavou. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Žilinka považuje za potrebné podrobiť napadnuté časti uznesenia vlády testu proporcionality. "Teda zisteniu, či obmedzenia základných práv a slobôd, ktoré sú obmedzené zákazom vychádzania v prípade nepreukázania sa negatívnym výsledkom antigénového testu na ochorenie COVID-19, sú primerané účelu, ktorý sa má dosiahnuť ich obmedzením a či sankciami vynucovanú účasť na plošnom testovaní možno považovať za primerané obmedzenie základných práv a slobôd vo vzťahu k sledovanému cieľu," uviedol hovorca.

MIMORIADNE: Prezidentka Čaputová vyzvala Matoviča k demisii
Je nevyhnutné, aby premiér Igor Matovič (OĽANO) svojou demisiou umožnil uzavrieť dohodu koaličných partnerov na rekonštrukcii vlády. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom utorňajšom mimoriadnom vyhlásení ku koaličnej... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Podľa názoru generálneho prokurátora zákaz pohybu a pobytu implicitne zasahuje aj do výkonu ďalších základných práv a slobôd občanov garantovaných Ústavou SR. "Ide napríklad o vlastnícke právo - obmedzenie práva užívať majetok v inom okrese, slobodu náboženského vyznania - obmedzenie účasti na bohoslužbách, náboženských úkonoch, obradoch a vyučovaní. Ďalej právo slobodného združovania - výkon práva združovania sa na účel športovej činnosti alebo inej záujmovej činnosti občanov, právo podnikať a uskutočňovať inú zárobkovú činnosť - zatvorenie prevádzok reštaurácií, obchodov," vysvetlil hovorca GP SR.

Generálny prokurátor zastáva názor, že v núdzovom stave by mal byť primeraný rozsah obmedzení aj týchto základných práv a slobôd ustanovený v rozhodnutí vlády SR. Podaným návrhom sa Žilinka domáha aj preskúmania ústavnosti absolútneho zákazu vycestovania do zahraničia na účely rekreácie. "Cieľom podaného návrhu generálneho prokurátora je dosiahnutie ústavného a zákonného rámca pre obmedzovanie základných práv a slobôd v núdzovom stave a iných krízových situáciách," zdôraznil Skladan.

Rozklad vlády bude pokračovať, Sulík avizuje ďalšie demisie
Vládny kabinet je evidentne v rozklade. Vyhlásil to šéf koaličnej SaS Richard Sulík, ktorý skončil vo funkcii ministra hospodárstva. Tvrdí, že si nepamätá, kedy by vo vláde chýbali naraz traja ministri. A to nie je celý výpočet, číslo ešte... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Ivan Brožík