Politológ: V myslení premiéra sa stal celý národ bezhlavou masou, ktorej nehodno dôverovať
22 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Predstavy a podmienky, za akých by bol ochotný Igor Matovič vzdať sa postu premiéra, viac či menej šokovali celú slovenskú verejnosť. Patrí medzi nich aj politický komentátor Ľubomír Lintner.


Tlačovka Igora Matoviča, ktorá bola napokon bez otázok novinárov, ukázala podľa Ľubomíra Lintnera nie sebareflexiu, ale pomstychtivosť. Politický komentátor to, čo predviedol premiér, zhodnotil v statuse na sociálnej sieti.
V plnej nahote sa ukázala vlastnosť Igora Matoviča, ktorou je pomstychtivosť

„Pamätám si ešte dodnes, ako novinári pred rokmi výrazne kritizovali SDKÚ v rovnakej situácii. Igor Matovič a OĽaNO žijú naplno v presvedčení, že najvyšším ziskom percent vo voľbách im občania dali krajinu do daru. Nie. Igor Matovič a OĽaNO zďaleka nie je celá krajina. Najmä nie v reálnej situácii rok po voľbách,“ píše Lintner.

Poukazuje na výsledky prieskumu, v ktorom je s pôsobením vlády veľmi nespokojných 53 % a skôr nespokojných ďalších 30 % respondentov. V rovnakom prieskume dovedna 82 % vyjadrilo postoj, že Igor Matovič by nemal už byť predsedom vlády.

Výsledky prieskumu inej agentúry ukázali, že Igor Matovič sa stal najnedôveryhodnejším členom vlády. Nedôveru mu vyslovilo takmer 80 % respondentov. „Dnešná tlačovka v plnej nahote ukázala vlastnosť, ktorú o šéfovi OĽaNO povedal líder SaS Richard Sulík - pomstychtivosť. Pretože tie vypovedané slová neboli o sebareflexii,“ konštatuje ďalej politický komentátor.

Podľa Lintnera z Matovičových slov vyplynulo, že zodpovednosť za všetko majú minister hospodárstva Richard Sulík, predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorú navyše úradujúci premiér nepriamo označil za človeka Roberta Fica a Petra Pellegriniho, a tiež niekdajší protagonista mítingov Za slušné Slovensko Juraj Šeliga.

„A čerešničkou na torte je podmienka, že Igor Matovič sa do novej vlády vráti ako minister. To je sebareflexia v podaní Igora Matoviča. Presne v zmysle slov z knihy Ako chutí moc,“ hodnotí výkon premiéra Lintner.

Dodáva: „Rozhodoval o všetkom, o tom, čo je právo a čo nie je právo. Je len samozrejmé, že vždy boli na vine tí druhí. Tak sa časom v jeho myslení stal celý národ bezhlavou a beztvarou masou, ktorú treba viesť za ručičku, viesť, strážiť, trestať, ktorej nehodno dôverovať.“


Matovičova „sebareflexia“ vytvára predpoklady na úspešný výsledok referenda

Uvedené veci by si mali podľa Lintnera naplno uvedomiť politici koaličných strán SaS a Za ľudí. „Sebareflexia na spôsob Igora Matoviča vytvára totiž reálne predpoklady už nie na úspešnosť petície za referendum o skrátení volebného obdobia (organizátori nepochybne za dva-tri týždne odovzdajú prezidentke počet na úrovni 450-tisíc podpisov), ale tá sebareflexia v podaní Igora Matoviča vytvára predpoklady pre úspešný výsledok samotného referenda. Druhého úspešného v histórii samostatného Slovenska,“ varuje politický analytik.

„A to je potom pre SaS a Za ľudí lepšie rozhodnúť sa pre predčasné voľby hlasovaním v parlamente ako pokračovať v koalícii, v ktorej predseda vlády s takmer absolútnou nedôveryhodnosťou sa vráti do vlády ako nádejný minister. Aj dnešný deň ukázal, že sebareflexia I. Matoviča nie je reálna a akceptovať vyslovené podmienky bude politickou prehrou,“ dodáva na záver statusu Ľubomír Lintner.

Sulík prímerie nezvládol: "Matovič je extrémne vzťahovačný a pomstychtivý človek. Ale extrémne."
Richardovi Sulíkovi niet čo závidieť. V týchto dňoch potrebuje nervy z titanu. Ani to však zjavne nestačí. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Ivan Brožík