Už aj európski biskupi sa cítia zodpovední za tehotenstvo Poliek
26 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Európski biskupi napísali Európskemu parlamentu kritický list. Karhajú v ňom parlament za to, že napomína Poľsko v súvislosti so zákonom brániacim eugenickým potratom, informuje Breitbart.


V októbri 2020 poľský ústavný tribunál zakázal potraty na základe anomálií plodu a trval na tom, že „nemôže existovať ochrana dôstojnosti jednotlivca bez ochrany života“.

Kým predtým mohli byť legálne prerušené tehotenstvá, ktoré by viedli k pôrodu detí s Downovým syndrómom a inými anomáliami, teraz súd vyhlásil, že potrat dieťaťa z dôvodu pravdepodobných vrodených chýb predstavuje eugeniku, snahu posilniť rasu očistením spoločnosti od slabých a nežiadúcich.

Nasledujúci mesiac zasiahol Európsky parlament (EP), ktorý vydal formálne  uznesenie. V ňom „dôrazne odsudzuje rozhodnutie ústavného tribunálu a návrat k ženskému právu v Poľsku“.

Rusko znížilo cenu za vakcínu Sputnik V o polovicu
25 | 02 | 2021 | sefredaktor


Rozhodnutie súdu „ohrozí zdravie a životy žien“, uvádza sa v uznesení, ktoré kritizuje aj obmedzenie „prístupu k bezpečným a legálnym potratom v Poľsku“. Dodáva, že „všeobecný prístup k zdravotnej starostlivosti sú základné ľudské práva“.

Vo svojom liste sa vodcovia Komisie biskupských konferencií Európskej únie (COMECE) sťažovali na uznesenie EP a trvali na tom, „že ani právne predpisy Európskej únie, ani Európsky dohovor o ľudských právach neustanovujú právo na potrat.“

Belousovová: Problém Slovenska je, že nám vládnu politici s dlhým vedením
Anna Belousovová sa v najnovšom statuse na facebooku pozastavila nad "zistením" prezidentky Zuzany Čaputovej, podľa ktorej "čím viac ľudí dostane ambulantnú starostlivosť, tým viac ich prežije". Nabudúce ju vraj možno napadne aj to, že by mali mať... Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Michal Filek


Biskupi tiež obviňujú EP, že prekročil svoj mandát. „Základnou zásadou Európskej únie je zásada zverenia, podľa ktorej Únia koná iba v medziach právomocí, ktoré na ňu členské štáty preniesli v Zmluvách, na dosiahnutie cieľov v nich stanovených,“ pripomínajú.

„Výbor COMECE je znepokojený aj skutočnosťou, že sa zdá, že rezolúcia spochybňuje základné právo na výhradu vo svedomí, ktorým je šírenie slobody svedomia,“ uvádza sa v liste. „Je to obzvlášť znepokojujúce, ak vezmeme do úvahy, že v zdravotníctve sú osoby, ktoré uplatňujú svedomie, v mnohých prípadoch diskriminované,“ tvrdia biskupi.

Briti vykupujú zájazdy pri mori: Vláda predstavila plán rozvoľnenia, Európa môže závidieť
Po pondelkovom predstavení plánu britskej vlády na postupné uvoľnenie reštrikcií v Spojenom kráľovstve prudko stúpol počet rezervácií medzinárodných dovoleniek a leteniek, informuje portál Prima. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Timotej Dudka