Mnistri si prehadzujú pandemickú zodpovednosť ako horúci zemiak. Ako to vidia odborníci?
26 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Slovensko sa stalo najoršou krajinou na svete v počte úmrtí či hospitalizovaných v prepočte na milión obyvateľov. S týmito nepriaznivými štatistikami sa čoraz viac objavuje otázka, kto je za to zodpovedný. Mnohí odborníci pritom ukazujú prstom práve na ministra vnútra Romana Mikulca a ministra obrany Jaroslava Naďa, informuje Nový Čas.


Mnohí pritom obviňovali ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý odmieta svoju vinu za zlú epidemiologickú situáciu. Odborníci však ukazujú prstom na ministrov Mikulca a Naďa. Práve oni majú totiž na starosti políciu a armádu. Tieto zložky majú udržiavať poriadok medzi občanmi a kontrolovať dodržiavanie vládnych opatrení proti šíreniu koronavírusu.

Premiér Igor Matovič, ktorý je taktiež mnohokrát označovaný za osobu zodpovednú za tisíce úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19, taktiež obhajuje Krajčího. Zodpovednosť hádže na tých, ktorí boli za otváranie podnikov a reštaurácií, pričom nepriamo ukázal prstom na šéfa SaS Richarda Sulíka. Podľa Matoviča bol totiž minister Krajčí ten, ktorý zastával prísnejšie opatrenia. „On bol ten, čo sa snažil prehovoriť do duše iným ministrom. Na tej istej vláde však boli ľudia, ktorí hovorili: nie, otvorme reštaurácie a obchody,“ uviedol Matovič.

Čarnogurský: Odvážny Slovák MUDr. Lipták si berie zodpovednosť za ruskú vakcínu. Čo na to Krajčí?
Bývalý premiér Ján Čarnogurský vo svojom statuse na facebooku vyzdvihol odvahu MUDr. Petra Liptáka, ktorý požiadal ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby mohol aplikovať Sputnik V na vlastnú zodpovednosť a zachrániť tak tisícky... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Michal Filek


Mnohí odborníci vrátane analytika Ivana Bošňáka však vinia spomínaných ministrov Naďa a Mikulca. „Pán minister zdravotníctva je zodpovedný za zdravotnú starostlivosť. Na dodržiavanie zákonnosti a jej vymáhanie v čase núdze máme na Slovensku policajtov a armádu. Tie riadia konkrétni dvaja ministri. A oni majú svojho šéfa. Toľko k rebríčku zodpovedných. Pán Krajčí je v tomto prípade obeť nekonania,“ uviedol Bošňák. „Na Slovensku je kontrola dodržiavania opatrení minimálna. Vláda to priznáva, čo je žalostné a trestuhodné. V prihraničnej rakúskej obci vás po infikovaní príde do týždňa dvakrát skontrolovať domov polícia,“ dodal.

Tieto slová potvrduje aj lekár Peter Visolajský, podľa ktorého je hlavný problém v nedoržiavaní a následnom nekontrolovaní vládnych nariadení proti šíreniu vírusu. „Čo sa týka lockdownových opatrení, máme ich posledné týždne napísané na papieri dobre, problém však je, že sme ich zaviedli pomerne neskoro a hlavne ich dodržiavanie sa takmer nijako nekontroluje,“ uviedol Visolajský pre Nový Čas.

Mikulec sa obhajuje tým, že kontroly vládnych opatrení sa snažia zvyšovať. Polícia však nemôže stáť pod každým domom a kontrolovať každého občana. „Mnohí ľudia sú nedisciplinovaní, a ak to pôjde týmto smerom, tak možno budeme musieť pristúpiť k nejakým radikálnejším riešeniam. Toto nie je zodpovednosť jedine policajného zboru. Je to zodpovednosť všetkých občanov,“ vyhovára sa Mikulec, pričom minister obrany Naď zastáva rovnaký názor.

Remišová hádže zodpovednosť za blokovanie Sputnika na Krajčího
19 | 02 | 2021 | sefredaktor


Zodpovednosť oboch ministrov však potvrdzujú aj ďalší odborníci vrátane Vladimíra Krčméryho, ktorého odbor je tropická medicína, a politológa Tomáša Koziaka.

"Vzhľadom na juhoafrickú mutáciu, ktorá už je potvrdená v Česku a Rakúsku, je tu reálne riziko zavlečenia tejto mutácie aj k nám. Druhým zdrojom sú 3 letiská - Viedeň, Budapešť a Praha, kde tranzitujú ľudia z krajín, kde sa táto mutácia vyskytuje. Cieľom je teda zníženie mobility, ktorá sa dá dosiahnuť dvoma spôsobmi. 1. návrh je na 2 týždne zaviesť opäť povinnú štátnu karanténu, ktorú sme tu mali minulý rok na jar. 2. návrh je urobiť e-karanténu, kedy by ľudia boli usmiestňovaní do hotelov, keď sa vrátia z rizikových krajín," navrhuje Krčméry.

"Určite sa môžeme baviť o zodpovednosti ministra vnútra Mikulca. Je úplne zjavné, že tie protipandemické opatrenia sa nedodržiavajú. Polícia by mala byť tá, ktorá by to mala vynútiť. Je fakt, že za posledné týždne je políciu vidieť viacej. Ale aj v súčasnosti sa tie protipandemické opatrenia kontrolujú veľmi opatrne, len aby sme niekoho neurazili a len aby sme od niekoho nevybrali pokutu," uzatvára Koziak.

Neuveriteľné: Matovičovi predpovedal pred rokom víťazstvo vo voľbách malý školák. A Robertovi basu
Igor Matovič sa vo svojom profile na sociálnej sieti pochválil spomienkou, ktorá sa viaže k 25. februáru minulého roka. V nej malý mu školák ako Nostradamus predpovedá víťazstvo vo voľbách. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik