Briti vykupujú zájazdy pri mori: Vláda predstavila plán rozvoľnenia, Európa môže závidieť
26 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Po pondelkovom predstavení plánu britskej vlády na postupné uvoľnenie reštrikcií v Spojenom kráľovstve prudko stúpol počet rezervácií medzinárodných dovoleniek a leteniek, informuje portál Prima. 


Najväčší britský usporiadateľ zájazdov TUI Group cez noc zaznamenal navýšenie dopytu po zahraničných dovolenkách o 500%. Nízkonákladové aerolinky EasyJet v porovnaní s minulým týždňom zaznamenali o 337 percent viac rezervácií leteniek a 630-percentný skok v objednávkach zájazdov.

Briti podľa  EasyJet najradšej volili prímorské destinácie, ako sú Málaga, Alicante či Palma de Mallorca v Španielsku, Faro v Portugalsku a grécka Kréta. Najčastejšie si dovolenku rezervovali na august. Na stránkach TUI si ľudia vyberali najčastejšie Grécko, Španielsko a Turecko, a to obzvlášť od júla ďalej.

Postupný plán na uvoľnenie reštrikcií pre Anglicko v pondelok popoludní predstavil v parlamente britský premiér Boris Johnson. V marci sa podľa plánu otvoria školy či sa umožní stretávanie väčšieho počtu ľudí.

Zákaz medzinárodného cestovania potrvá najmenej do 17. mája. Presnejší postup ohľadom cestovania chce kabinet zverejniť 12. apríla. S príchodom britských turistov bez nutnosti karantény však musia súhlasiť aj vlády v cieľových destináciách.

Smatana porovnal Britániu a Slovensko: Lockdown u nás nezaberá kvôli plošnému testovaniu!
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


V júni povolia hromadné akcie

Poslednou fázou postupného uvoľňovania bude 21. júna, kedy majú otvoriť kluby a povoliť hromadné akcie. Hoci britská vláda opakovane zdôraznila, že uvoľňovanie sa bude riadiť aktuálnymi štatistikami, nie kalendárom. "Mám nádej, ale samozrejme sa nič nedá zaručiť. Som optimistický, že sa nám to podarí," komentoval v utorok Johnson dodržanie júnového termínu pre ukončenie všetkých reštrikcií.

Premiér tiež uviedol, že minister Michael Gove dostal na starosti preskúmať "vedecké, morálne, filozofické a etické" otázky ohľadom zavedenia takzvaných očkovacích certifikátov. Pre tých, ktorí dostali vakcináciu proti ochoreniu COVID-19. Takýto preukaz by im mohol zabezpečiť prednostný prístup k niektorým službám. "V súvislosti s tým existujú hlboké a komplexné problémy, ktoré musíme preskúmať. Etické otázky ohľadom úlohy vlády pri nariaďovaní všetkým ľuďom, aby si takú vec zariadili," uviedol Johnson.

Prvou dávkou je zaočkovaná štvrtina Britov

"Nemôžeme diskriminovať tých, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu dostať vakcínu. Môžu existovať zdravotné dôvody, prečo sa nenechať očkovať. Niektorí ľudia môžu vakcináciu úplne odmietať," dodal premiér.

Koronavírus sa v 67-miliónovej Británii od začiatku epidémie potvrdil u približne 4,1 milióna ľudí. Vyše 120-tisíc zomrelo. Británia má však jeden z najrýchlejších svetových očkovacích programov. Aspoň prvú dávku vakcíny proti koronavírusu v krajine dostalo približne 17,7 milióna ľudí, teda asi štvrtina populácie.

Britský portál označil slovenské národné parky za 3. najkrajšie v Európe
Národné parky na Slovensku vyhodnotil britský webový portál saveoneenergy.com ako tretie najkrajšie v Európe. Za najkrajší slovenský národný park pri tom určil Muránsku planinu. TASR o tom informoval hovorca Slovenskej lesníckej komory (SLK) Dávid... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | tasr