WHO schválila vakcínu od spoločnosti AstraZeneca na núdzové použitie, niektoré štáty hovoria „nie, ďakujem“
19 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok schválila dve verzie vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca na núdzové použitie, a to aj napriek rastúcim obavám z rôznych krajín, informuje portál Children's Health Defense.


Krajiny ako USA, Veľká Británia, Izrael, Saudská Arábia a ďalšie majú vlastný regulačný proces udeľovania povolení na núdzové použitie vakcín a iných liekov, ale krajiny, ktorým chýba potrebný regulačný orgán, sa pri vakcínach spoliehajú na WHO.

WHO schválila vakcíny vyrábané spoločnosťami AstraZeneca-SKBio (Kórejská republika) a Serum Institute of India, pričom v prvej polovici roka 2021 by mali vytvoriť až 300 miliónov dávok, a to prostredníctvom programu Billa Gatesa COVAX. Ale zatiaľ, čo WHO napreduje, iné krajiny hlásia správy o nežiaducich účinkoch tejto vakcíny.

Zamestnanci, ktorí odmietnu vakcínu proti Covid-19, môžu prísť o prácu, varuje Vatikán
Vatikán vyhlásil, že očkovanie proti Covid-19 bude pre ich zamestnancov povinné, pričom varoval tých, ktorí vakcínu odmietnu, že by mohli čeliť prepusteniu, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Podľa Fierce Pharma nemusí americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schváliť vakcínu od spoločnosti AstraZeneca z dôvodu nekonzistentných obáv z výroby. Štúdia zverejnená začiatkom tohto mesiaca ukazuje, že účinnosť vakcíny proti miernym a stredne závažným prípadom COVID-19 bola iba 21,9%, čo je hlboko pod 50% hranicou, ktorá je požadovaná pre schválenie vakcíny.

V ďalšom článku z Wall Street Journal sa píše, že Južná Afrika pozastavila plány na distribúciu vakcíny AstraZeneca, keď rovnaká štúdia preukázala iba 10% účinnosť pri ochrane pred miernymi a stredne závažnými prípadmi COVID-19 pri novej juhoafrickej mutácii.

Aj keď Európska agentúra pre lieky povolila vakcínu AstraZeneca pre osoby staršie ako 18 rokov, Nemecko neschválilo očkovanie pre ľudí nad 65 rokov, pričom sa odvolalo na „nedostatok účinnosti“.

Pfizer a BioNTech vydierali Európsku úniu cenou za vakcínu 20-krát vyššou ako AstraZeneca!
19 | 02 | 2021 | sefredaktor


Dva regióny vo Švédsku minulý týždeň dočasne zastavili očkovanie po tom, čo 400 ľudí dostalo vakcínu od spoločnosti AstraZeneca a 100 ľudí malo nežiaduce reakcie, ktoré im spôsobili práceneschopnosť.

WHO odporúča použitie vakcíny AstraZeneca aj v krajinách, ktoré vyjadrili obavy o bezpečnosť a účinnosť, a vo všetkých vekových skupinách starších ako 18 rokov, vrátane staršej populácie. Odborníci WHO tvrdia, že výhody prevažujú nad rizikami tejto experimentálnej a kontroverznej vakcíny.

České médiá: Slovensko nedalo zelenú ruskej vakcíne Sputnik V
Slovenská vláda neprijala uznesenie o nákupe ruskej vakcíny proti Covid-19 Sputnik V. Dôvodom je veto jedného z členov koalície, a síce strany Za ľudí. Slovenský minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak vyhlásil, že je z toho... Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Marek Molnár