Škandál: Väzobne stíhaný šéf daniarov Imrecze si doprial luxusnú vilu za jeden a pol milióna!
17 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Exriaditeľ daniarov František Imrecze síce sedí vo väzbe za obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, verejnosť sa ale teraz dozvedela, akú honosnú vilu si stavia.


František Imrecze, ktorý sedí vo väzbe pre utajené zmluvy za desiatky miliónov, si zrejme nežil zle, ba dá sa povedať, že až nad pomery jeho príjmu. Rozľahlú vilu s výhľadom na Dunaj, ktorú si kúpil za takmer pol druha milióna eur a ďalšie státisíce investoval do jej rekonštrukcie, iba dokumentujú, že si to zo svojich oficiálnych príjmov dovoliť nemohol, uvádza portál aktuality.sk.
Honosnú vilu si zo svojho oficiálneho platu dovoliť nemohol

O kreslo jedného z najdlhšie slúžiacich šéfov finančnej správy pripravila kauza colných podvodov za 300 miliónov a dnes sedí vo väzbe pre miliónové utajené zmluvy. Na vlastníctvo lukratívnej nehnuteľnosti v bratislavskom Starom Meste upozornili Aktuality.sk už vlani na jar. Bývalý šéf daniarov, ktorý sa netajil aj ministerskými ambíciami, vtedy tvrdil, že si na vilu zobral „státisícovú“ hypotéku a úver spláca z platu šéfa mimovládnej organizácie IOTA združujúcej európske daňové správy. Už vtedy sa však ukazovalo, že Imreczeho oficiálne príjmy by na kúpu atraktívnej nehnuteľnosti nestačili.

Aktuality.sk najnovšie zistili, že kúpa a následná rekonštrukcia trojpodlažnej vily prevyšujú finančné možnosti nominanta Smeru v čele finančnej správy. Len samotná vila pred rekonštrukciou ho vyšla na 1,4 milióna eur a ďalšie peniaze si vyžiadala prestavba objektu, do ktorej sa, mimochodom, pustil bývalý štátny funkcionár bez stavebného povolenia. Kauza utajených IT zmlúv dostihla Imreczeho po vyše dvoch rokoch od jeho odchodu z funkcie prezidenta finančnej správy a vyšetrovateľ ho obvinil, spolu s oligarchom Smeru-SD Jozefom Brhelom a medzinárodne hľadaným IT Magnátom Michalom Suchobom, z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Kauza Mýtnik: Pre Imreczeho žiada prokurátor väzbu až z troch dôvodov!
Akcia NAKA s názvom Mýtnik opäť rozvírila už pomaly pokojné slovenské vody. Dnes sa dozvie bývalý prezident finančnej správy František Imrecze, ktorý bol tiež medzi zadržanými, či skončí vo väzbe. Čítať ďalej
31 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Imreczeho nejasne kupovaná vila a jej rekonštrukcia bez povolenia

Trojpodlažnú vlastní vilu na jednej z najlukratívnejších ulíc v Bratislave, vo Fialkovom údolí, vlastní Imrecze od roku 2017. To znamená, že nehnuteľnosť kúpil v čase, keď šéfoval finančnej správe a zodpovedal za efektívny výber i kontrolu daní. Na jej kúpu využil úspory, hypotéku a peniaze z predaja domu na bratislavských Dlhých dieloch. Imreczeho vila je zaťažená záložným právom v prospech Všeobecnej úverovej banky. Aktuality.sk v minulosti skúmali, či mu banka venovala zvýšenú pozornosť podobne ako Slovenská sporiteľňa v prípade Dušana Kováčika, ktorého vyhodnotila ako politicky exponovanú osobu, hoci zákon to nevyžadoval. „Prezident finančnej správy nie je v zmysle zákona politicky exponovaná osoba (PEP). Finančná správa nepatrí medzi ústredné orgány štátnej správy a nespĺňa ani iné body definície PEP v zákone,“ odpovedal v marci 2020 PR manažér VÚB Dominik Miša.

Redakcia Aktuality.sk v rámci verejnej kontroly požiadala stavebný úrad o kópiu stavebného povolenia na rekonštrukčné práce svojej vily. Ukázalo sa, že Imrecze o žiadne nežiadal. Začiatkom roka 2020 začal stavebný úrad na základe otázok redakcie Aktuality.sk vykonávať kontrolu. Po obhliadke konštatoval, že „je primerané domnievať sa, že vlastník stavby ako možný priestupca spáchal priestupok“. Imrecze najprv tvrdil, že ide o „opravu starého rodinného domu“ a povolenie nepotreboval, po kontrole ale uviedol, že nemal záujem porušovať pravidlá a rozhodnutie stavebného úradu rešpektuje. Aktuality.sk sa pokúsili zistiť aj bližšie informácie o financovaní vily priamo od Imreczeho, ten sa však aktuálne nachádza vo väzbe.

Slučka okolo Smeru-SD a jeho ľudí sa pomaly uťahuje. Ruku na nej drží kajúcnik Makó
Zadržaním Ľudovíta Makóa akoby sa otvorila pomyselná Pandorina skrinka, z ktorej odrazu začali vypadávať kostlivci zapojení do obrovskej mašinérie spojenej s úplatkami a páchaním najrozličnejšej trestnej činnosti. Čo je však najdesivejšie, takmer... Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Profit z IT zákaziek mal mať Imrecze uložený u hľadaného Suchobu

František Imrecze je obvinený spolu so svojím priateľom Michalom Suchobom, bývalým podriadeným Milanom Gregom, ktorý šéfoval sekcii IT na finančnej správe, a oligarchom Jozefom Brhelom pre dohadzovanie zákaziek na finančnej správe bez súťaže. Ide o utajované zmluvy pre firmu Allexis, ktoré boli podľa Úradu pre verejné obstarávanie uzavreté nezákonne. Škoda podľa vyšetrovateľov dosahuje 42 miliónov eur. Z výpoved exšéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa, ktorý sa rozhodol svedčiť proti niekdajším nadriadeným, kolegom či oligarchom, vyplýva, že „profit z IT zákaziek má František Imrecze uložený u Michala Suchobu, s ktorým sa mali vysporiadať, keď to bude František Imrecze potrebovať, s tým, že išlo o percentuálne podiely z hodnoty zákazky“.

Bývalý šéf finančnej správy sa dostal aj do hľadáčika Mariana Kočnera. Z komunikácie medzi Kočnerom a nitrianskym oligarchom Norbertom Bödörom cez šifrovaciu aplikáciu Threema vyplýva, že Kočner mal vydierať Imreczeho pre transakcie vedúce cez Suchobove firmy do gastrospoločností Medusa Petra Štecka. Transakcie, ktoré smerovali cez firmu QBSW spojenú so Suchobom, analyzovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Kočnerova Threema usvedčuje aj Imreczeho
Exšéf daniarov popieral kontakty s mužom, ktorý zarába na štáte. Boli však spolu na „poháriku“. Čítať ďalej
19 | 11 | 2019 | Gabriel Matta