Slučka okolo Smeru-SD a jeho ľudí sa pomaly uťahuje. Ruku na nej drží kajúcnik Makó
14 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zadržaním Ľudovíta Makóa akoby sa otvorila pomyselná Pandorina skrinka, z ktorej odrazu začali vypadávať kostlivci zapojení do obrovskej mašinérie spojenej s úplatkami a páchaním najrozličnejšej trestnej činnosti. Čo je však najdesivejšie, takmer všetky sa spájajú so stranou Smer-SD a jej politikmi.


Kajúcnici, ktorí boli zadržaní elitnými policajtami NAKA, hovoria o špičkách Smeru, pričom sa spomínajú aj mená jeho šéfa Roberta Fica, jeho podpredsedu a exministra vnútra Roberta Kaliňáka, exministra financií a teraz šéfa Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra či smeráckych nominantov ako Františka Imreczeho, Antona Stredáka či Milana Gregu, uvádza portál sme.sk.
Skupina mala chrániť najmä ľudí blízkych Smeru

Predstavitelia Smeru-SD a jeho nominanti mali aj s pomocou oligarchu Norberta Bödora vytvoriť prostredie, v ktorom bujnel zločin, a najmä korupcia, alebo sa na nich priamo podieľali. O toto všetkom vypovedal aj bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. „Čo sa týka úplatkov, rozhodoval o tom Noro Bödor. Záviselo to od výšky sumy, on rozhodoval o tom, kto akú sumu dostane či nedostane,“ povedal Makó vyšetrovateľom. V jeho prípade nejde len o jedného kajúcnika a o nespresnené úplatky v nespresnenom čase, ako hovorí šéf Smeru Fico na obranu svojej strany a „svojich“ ľudí.

Po septembrovej akcii Božie mlyny postupne začali vypovedať aj šéf Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník, policajt z NAKA Ivan Bobocký či bývalý príslušník SIS František Böhm, a zoznam ľudí zo Smeru a jeho okolia, ktorých spolupracujúci obvinení vťahujú do káuz, začína byť rozsiahly. Skupina okolo Bödora vznikla podľa Makóa v roku 2012, keď Smer po rozpade vlády Ivety Radičovej a následných voľbách ovládol parlament. Vytvorili ju Bödor s vtedajším policajným šéfom Tiborom Gašparom. Ich staré mamy sú sesternice. Postupne do kľúčových funkcií v polícii dosadili sebe blízkych a lojálnych ľudí.

Ľudovít Makó mal skutočne divné móresy. „Spájal“ štát s mafiou, teraz chce byť chráneným svedkom
Bývalému šéfovi daňovej kriminálky Ľudovítovi Makóovi pripisuje polícia aj vynášanie policajných informácií, ktoré mali končiť v zločineckej skupine. Jeho správanie bolo viac ako divné. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Fico musel ísť napokon s pravdou okolo Bödöra von

Podľa Makóa bolo jedným z cieľov skupiny udržať moc Smeru a najmä eliminovať politických súperov. Šéf a zakladateľ strany Robert Fico však na otázky SME k Makóovej výpovedi neodpovedal. Donedávna pripúšťal len to, že sa stretával s Bödörovým otcom Miroslavom, ktorý oficiálne vlastní SBS Bonul. Tvrdil, že ich stretnutia boli len formálne a napríklad rečnil na večierkoch Bonulu. K Norbertovi Bödörovi sa však nehlásil až do momentu kým bývalá štátna tajomníčka Smeru Monika Jankovská nevypovedala, ako pred dvoma rokmi Norberta Bödöra stretla, keď odchádzal z centrály strany.

Zároveň v rozhovore pre Plus 7 dní bývalý generálny prokurátor a Ficov spolužiak Jaromír Čižnár povedal, že bol asi pred desiatimi rokmi na Ficovej oslave narodenín v Pivnici Radošiná, ktorá patrí Norbertovi Bödörovi. Kaliňák podľa Makóa dostal od skupinky informácie proti Igorovi Matovičovi, na ktorého skupinka vytiahla z finančnej správy kompromitujúce informácie a zároveň ho dala sledovať. Potom zostavila diagram Matovičových prešľapov. „Je to blbosť, nech by Ľudovít Makó povedal akékoľvek meno,“ odpovedal Kaliňák na otázku, či mal diskreditačné stretnutia s Bödörom a Gašparom k politickým súperom Smeru.

Hmla sa rozplýva: Fico oslavoval narodeniny u Bödöra už pred desiatimi rokmi, tvrdí Čižnár
Kedysi priatelia, dnes nášľapná mína. I takto by sa dal nazvať súčasný vzťah Roberta Fica a Norberta Bödöra, aj keď predseda Smeru-SD sa tohto oligarchu a mecenáša kedysi najúspešnejšej strany usiluje stoj čo stoj chrániť. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Do problémov zaťahujú už aj poslanca Stredáka

Ľudovít Makó však spomenul aj súčasného poslanca Smeru Antona Stredáka, keď opisoval, ako sa skupinka dohodla na vyšetrovaní dotácií od Pôdohospodárskej platobnej agentúry. O všetkých zisteniach polície chcela informovať aj Stredáka, v tom čase vedúceho služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva, ten to ale popiera a tvrdí, že k informáciám zo spisov nemal prístup. K Bödörovcom však áno, lebo Stredákova manželka Anetta päť rokov vlastnila firmu Glamour living spolu s Bödörovou manželkou Petrou.

Do vysokých funkcií Stredáka vytiahol vtedajší minister pôdohospodárstva Smeru Ľubomír Jahnátek, ktorý chodieval so starším Bödörom na poľovačky. Do funkcie šéfa finančnej správy dosadil Smer Františka Imreczeho v roku 2012 a Fico ho až do odstúpenia v roku 2018 neustále chválil za boj proti daňovým podvodom. Ešte aj po Imreczeho odchode z funkcie Smer vyhlásil, že „pre stranu má František Imrecze obrovský odborný a politický potenciál, ktorý máme záujem využiť“.

Utajený svedok Ľudovít Makó svojimi svedectvami pomohol vytvoriť nový špecializovaný tím
Nad mocnými sa na Slovensku začína zmrákať, a po vytvorení špeciálneho policajného tímu skončia za mrežami zrejme ďalšie veľké esá. Vyplýva to z informácií, ktoré priniesli Topky.sk. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Makó bol vraj dobrým výberom Gašpara a Bödöra

Za šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy ustanovil Makóa práve Imrecze. Vo svojej výpovedi Makó hovorí, že to bolo na podnet Bödöra a Gašpara. „Na stretnutí sa zúčastnil Tibor Gašpar, Norbert Bödör, František Imrecze a ja. Na tomto stretnutí sme prebrali záležitosti ohľadom môjho nástupu na pozíciu riaditeľa KÚFS. František Imrecze dostal záruky, že som dobrý výber dvojice Tibor Gašpar a Norbert Bödör,“ tvrdí Makó.

V súčasnosti pôsobí Imrecze v Európskej organizácii daňových správ IOTA, ale na otázky SME odmietol odpovedať s tým, že Makóovu výpoveď nevidel. „Verím, že pochopíte, že sa nebudem vyjadrovať k otázkam na skutočnosti, ktoré môžu byt výpoveďou pána Makóa a môžu byť súčasťou prebiehajúceho vyšetrovania,“ zareagoval Imrecze a dodal, že on nebol o tejto veci ani vypočutý.

Kajúcnik Makó:„Noro Bödör chcel naj..ať Tiborovi Gašparovi!“
Zadržanie Ľudovíta Makóa sa ukázalo ako kľúčové pri rozkrývaní podozrení o kriminálnych praktikách v polícii na najvyšších miestach. Jeho výpovede dostali nielen do problémov, ale najmä za mreže ľudí, ktorí si ešte donedávna mysleli, že sú... Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Nástup Makóa do funkcie odobril aj minister Kažimír

Nástup Makóa do funkcie podľa jeho výpovede neformálne odobrila aj dlhoročná tvár Smeru Peter Kažimír, vtedajší minister financií, hoci na to nemal žiadne právomoci. Kažimír dnes ako šéf Národnej banky Slovenska tvrdí, že s Makóom a Imreczem sa stretol tak, ako s každým iným vrcholovým manažérom Finančnej správy v čase ich nástupu do funkcie. „Na žiadnom z takýchto stretnutí (...) minister neodobroval, ani nevetoval nástup daného člena manažmentu do vedenia FS,“ tvrdí hovorca NBS Peter Majer.

Ľudovít Makó však spomína aj Milana Gregu, ktorý v časoch Smeru šéfoval sekcii informatiky finančnej správy. Grega bol v rokoch 2001 a 2002 spolu s Kaliňákom v dozornej rade akciovky Corinex Communications. Grega mal tiež na starosti utajený nákup IT systémov, okolo ktorých boli viaceré pochybnosti. Makó vyšetrovateľom tvrdil, že Grega mu na parkovisku Finančného riaditeľstva podal úplatok 40-tisíc eur, aby nevyšetroval korupciu pri nákupe informačných systémov. „On bol v podstate nosičom týchto peňazí, nebol tým, kto požiadal o riešenie tejto záležitosti,“ hovorí Makó. Denníku SME sa s Gregom, ktorý bol ekonomickým riaditeľom na Finančnej správe do roku 2016 a potom šiel na Kaliňákovo ministerstvo vnútra, spojiť nepodarilo.

„Buďte ticho, Fiko volá!“, okríkol podľa Slobodníka na tajnej porade Bödör prítomných
O komande bývalých vysokopostavených policajtov, ktorým „velil“ Norbert Bödödor, sa toho už popísalo vskutku dosť, napriek tomu sa dostávajú na svetlo ďalšie a ďalšie historky o tom, ako to v tejto ich „organizácii“... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

V problémoch lieta aj Peter Žiga, ten ale úplatky odmieta

V ďalšej zo zaujímavých výpovedí Makó vyplýva, že Fleischer, ktorý je tiež do väzbe, bol sprostredkovateľom úplatku 400-tisíc eur, ktorým si skupina telekomunikačných firiem chcela u Bödörovcov kúpiť ukončenie vyšetrovania daňových podvodov. „Priniesol tieto peniaze v športovej taške do reštaurácie Towers na Bajkalskej ulici a tú mi podal pod stolom,“ vypovedal Makó s tým, že Fleischerovi nechali za odmenu desať percent, teda 40-tisíc eur. Jeden z ôsmich skutkov, z ktorých polícia obvinila zadržaných v akcii Judáš, sa týka bývalého ministra životného prostredia aj hospodárstva za Smer Peter Žiga a jeho príbuzného Štefana Žigu.

Z výpovede Bernarda Slobodníka vyplýva, že Žiga bol pri vybavovaní úplatku 50-tisíc eur v roku 2016 za to, aby sa Bödörovci postarali o zahladenie vyšetrovania karuselových podvodov Štefana Žigu. Peter Žiga, ktorý je teraz poslancom a po rozpade Smeru vstúpil do strany Hlas, tvrdenia Slobodníka po otázkach novinárov nedávno v parlamente odmietol. „Nebudem sa k tomu vyjadrovať, pána Bödöra som stretol na viacerých spoločenských akciách. Žiadne peniaze som mu nedával. Nebudem reagovať, pretože je to výmysel a fabulácia,“ hovoril podľa portálu sme.sk Peter Žiga.

Žiga o údajnom úplatku: "Bödörovi som žiadne peniaze nedával!"
Krátko po zadržaní Jaroslava Haščáka sa na verejnosti objavila aj správa, že exminister Žiga mal cez úplatok pre Norberta Bödöra riešiť problém svojho príbuzného Štefana. On to ale kategoricky odmieta a je k tomu pripravený ... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.