Facebook zvyšuje ochranu menšín, „biely odpad“ už po novom nadávkou nebude
08 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 08/02/2021

Facebook zvýši ochranu černochov, moslimov, LGBT komunity a Židov. Výraz „biely odpad“ už ale po novom nadávkou nebude.Uviedol  to portál Tsargrad.tv.

Technologický gigant Facebook údajne začal s revíziou algoritmov na potláčanie nenávistného prejavu. Budú zahŕňať automatizované systémy moderovania na odhalenie urážlivých výrazov. Podľa dostupných interných dokumentov sa Facebook zameria na odhaľovanie a odstraňovanie nenávistných komentárov zameraných na černochov, moslimov, LGBT komunitu a Židov. Spoločnosť sa tiež „zbavuje priority“ odstraňovať nenávistné komentáre voči belochom, Američanom a mužom všeobecne.

Facebook zakazuje nenávistné prejavy už nejakú dobu. Nová aktualizácia má ale uprednostniť odhaľovanie a odstraňovanie negatívnych komentárov zameraných na černochov, moslimov, LGBT komunitu a Židov.

Denník The Washington Post uviedol s odvolaním na interné dokumenty Facebooku, že spoločnosť zníži kritéria pre „zlomyseľnosť“ komentárov proti belochom, Američanom a mužom. Facebook zároveň potvrdil, že aktualizoval svoje systémy, ktoré zachytávajú „najzávažnejšie“ nenávistné prejavy.

Zdroj priamo z Facebooku Ryan Hartwig zdieľal snímky obrazovky na sociálnych sieťach. Tie ukázali veľa zaujímavých príkladov „boja“ proti nenávistným prejavom. Taký výraz „ste biely odpad“ sa už po novom nemá považovať za porušenie pravidiel sociálnej siete.

Podľa Facebooku sú najškodlivejšie nenávistné prejavy zamerané na menšiny. Preto svoju technológiu zameral na hľadanie takýchto prejavov. V uplynulom roku aktualizoval politiku tak, aby vystopoval skrytú nenávisť. Hlavne voči černochom a Židom údajne ovládajúcim celý svet. A tiež voči popieraniu holokaustu.

Facebook zároveň ubezpečuje, že nové štandardy ochránia pred nenávistnými prejavmi aj bielych, Američanov a mužov všeobecne.

Podľa Breitbart News sa navyše chystá Facebook odstrániť „nepravdivé tvrdenia“ o vakcínach proti koronavírusu, na ktoré upozornia „hodnoverní odborníci“ na verejné zdravie. Ešte v októbri 2020 na to pristúpil YouTube patriaci Googlu. Toto rozhodnutie tak rozširuje súčasné pravidlá Facebooku týkajúce sa údajných „klamstiev a konšpiračných teórií“ ohľadom covid pandémie.

Facebook tak zarazí akékoľvek „dezinformácie“, ktoré podľa neho predstavujú riziko „bezprostredného nebezpečenstva“. Zároveň označí ďalšie „nepravdivé tvrdenia“, ktoré by mohli viesť k všeobecnej hrozbe. Na svojom blogu Facebook uviedol, že zmena politiky súvisí so začatím celosvetovej vakcinácie proti koronavírusu.