Poľský prezident hovorí, že „ideológia LGBT“ je horšia ako komunizmus
15 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Andrzej Duda si chce pred júnovými prezidentskými voľbami týmto spôsobom získať hlasy ultrakonzervatívcov. 


Poľský prezident Andrzej Duda v sobotu vyhlásil, že „ideológia LGBT“ je „ničivejšia“ ako komunizmus, píše ft.com.

Prezident Duda, ktorý je podporovaný konzervatívno-nacionalistickou stranou Právo a spravodliosť, v malom meste Brzege, na juhozápade silno-katolíckej krajiny vyhlásili, že súhlasí s politikom z vládnuceho tábora, ktorý povedal že LGBT „nie je o ľuďoch, je to ideológia“.

„Generácia mojich rodičov štyridsať rokov bojovala za to, aby komunistickú ideológiu vytlačila zo škôl... Neurobili tak preto aby sme my teraz mohli akceptovali ďalšiu ideológiu, ktorá je pre ľudí ešte deštruktívnejšia,“ uviedol Duda a označil hnutie za práva LGBT za „neo-Bolševizmus “.

„Máme svoju tradíciu. Máme našu kultúru, ktorá je založená na viac ako 1 050 rokov histórie... Nedovolíme, aby nám bolo Poľsko odobrané. Nedovolíme žiadnej ideológii, ani komunistickej, socialistickej a ani inej to, že nám našu krajinu zoberie pretože toto je naša identita. A nech sa nikto nesnaží viesť naše deti na nesprávnu cestu, pretože to nedovolíme.“

Putin hodnotí protesty proti rasizmu v USA ako príznak krízy
Protesty proti rasizmu, ktoré v súčasnosti prebiehajú v Spojených štátoch, sú podľa ruského prezidenta Vladimira Putina príznakom hlbokej krízy. Uviedol to rozhovore, ktorý v nedeľu večer odvysiela televízia Rossija 1. Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vyhlásenia Andrzeja Dudu prichádzajú dva týždne pred prvým kolom prezidentských volieb v ktorom najväčšie šance na úspech má síce súčasný prezident, ale jeho vyzývateľ, liberálny primátor Varšavy, Rafál Trzaskowsky má tiež reálnu šancu stať sa prezidentom a to možno práve vďaka tomu, že podporuje práva LGBT.

Poľsko neuznáva partnerstvá osôb rovnakého pohlavia, ale v posledných rokoch sa postoj k právam LGBT začal meniť. Jeden prieskum v minulom roku zistil, že 56% respondentov súhlasilo s občianskymi partnerstvami a 41% podporilo manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

Konzervatívnejšie hodnoty sa však stále udržiavajú najmä v menších mestách a vidieckych oblastiach. Strana Právo a spravodlivosť sa presne tak, ako to spravila pred minuloročnými parlamentnými voľbami do Európskeho a poľského parlamentu znova snaží využiť hnutie za práva LGBT. Túto skupinu vykresluje ako produkt zahraničných hodnôt, ktoré sú s poľskými tradíciami nekompatibilné.

V Čechách by voľby s náskokom vyhralo ANO Andreja Babiša, hovorí najnovší prieskum
Nový prieskum volebných preferencií od agentúry Kantar CZ potvrdzuje dominantné postavenie hnutia ANO, Andreja Babiša. Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič


Začiatkom tohto týždňa Duda podpísal vyhlásenie, v ktorom sa zaviazal „chrániť deti pred LGBT ideológiou“ a zakázať „šírenie LGBT ideológie vo verejných inštitúciách“. Jeho spojenci išli ešte ďalej. Joachim Brudzinski, poslanec EP pre Právo a spravodlivosť, ktorý je vedúcim kampane prezidenta Dudu, začiatkom tohto týždňa tweetoval, že Poľsko je „najkrajšie bez LGBT“, zatiaľ čo ďalší poslanec pre Právo a spravodlivosť, Tomasz Rzymkowski, minulý týždeň tweetoval karikatúru porovnávajúcu manželstvá osôb rovnakého pohlavia s manželstvom medzi človekom a kozou.

Vyhlásenia Andrzeja Dudu kritizovali opoziční politici. Robert Biedron, konkurenčný prezidentský kandidát a prvý poľský homosexuálny politik, vyzval Dudu, aby „skončil s touto nenávisťou“. Agnieszka Dziemianowicz-Bąk z ľavicového zoskupenia Lewica vyzvala komunitu LGBT, aby ignorovala slová prezidenta Dudu. „LGBT sú ľudia. To, čo vláda robí, je neľudské,“ tweetla.

Donald Tusk, bývalý poľský predseda vlády, tiež kritizoval Dudu tým, že vyhlásil: „Prezident republiky by sa mal starať o jej povesť. Andrzej Duda robí všetko, aby ju zničil. Jeho kampaň je zahanbujúca... “ Duda však zaútočil aj na Tuska, ktorého označil za „zbabelca,“ za to, že sa proti nemu vo voľbách nepostavil, na čo Tusk odpovedal, že má záujem vyzvať do boja jeho „nadriadeného,“ čím poukazoval na Jaroslawa Kaczynského, zakladateľa strany Právo a spravodlivosť. Kaczynsky je považovaný za najmocnejšieho poľského politika.

Ukrajina rozložila korupčnú schému spojenú so spoločnosťou v ktorej bol Hunter Biden
Ukrajinskí predstavitelia zadržali hotovostný úplatok vo výške 6 miliónov dolárov. Toto bol doteraz najväčší úplatok v histórii krajiny a týkal sa prípadu, ktorý súvisí so zakladateľom Burisma Holdings, plynárenskej spoločnosti, ktorá dala... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Mário Martinka