Biden sa ako šéf „Korporácie USA“ spolieha na farebné revolúcie, vraví ruský politológ
06 | 02 | 2021 I sefredaktor
 

 Preklad: Redakcia HD 06/02/2021

Dmitrij Žuravlev je presvedčený, že sa Biden pokúsi rozšíriť kontrolu Washingtonu nad zvyškom sveta. „V skutočnosti nie je hlavou štátu USA, ale obchodnej spoločnosti s názvom USA,“ tvrdí.Uviedol Tsargrad.tv. 

Ruský politológ Dmitrij Žuravlev predpovedal plány „Korporácie USA“, ktorej teraz šéfuje Joe Biden. „Biden dúfa v nové farebné revolúcie po celom svete,“ uviedol. Zahraničná politika nového amerického prezidenta sa bude podľa neho líšiť od línie, po ktorej kráčal jeho predchodca Donald Trump.

Ak sa Trump zameral na riešenie vnútorných problémov a vytváranie nových pracovných miest, tak naopak Biden sa podľa Žuravleva pokúsi rozšíriť kontrolu Washingtonu nad zvyškom sveta. Predovšetkým zvýšením vojenskej prítomnosti USA v niekoľkých regiónoch. Bidena podľa politológa vnútorné problémy USA až tak nezaujímajú.

„Dnes, ako to chápem, Biden dúfa skôr v ďalšie farebné revolúcie. Keďže v skutočnosti nie je hlavou štátu USA, ale obchodnej spoločnosti s názvom USA“, povedal Žuravlev. Zároveň predpokladá, že Američania zvýšia svoju vojenskú prítomnosť na severe Tichého oceánu, v Perzskom zálive a v juhovýchodnej Ázii. Konfrontáciu treba očakávať i v Arktíde a vesmíre. Žuravlev predpovedá tiež dôraz na zblíženie s Európou. Biden podľa neho pochová Trumpove dohody so Severnou Kóreou. Tú bude podľa neho chcieť Biely dom „pretvoriť“.

Severná morská cesta

Vojenský pozorovateľ Komsomolskej pravdy Viktor Baranec tvrdí, že súperenie o Severnú morskú cestu medzi Ruskom a USA môže dokonca vyvolať novú svetovú vojnu. Rusko je presvedčené, že mu cesta patrí. Keďže sa nachádza v jeho teritoriálnych vodách. Ostatné krajiny musia podľa Ruska dodržiavať pravidlá medzinárodnej lodnej dopravy. K čomu patrí povolenie na plavbu i náhrady za škody spôsobené životnému prostrediu.

USA sa to prirodzene nepáči. Severnú morskú cestu považujú za celosvetové vlastníctvo. Okrem toho samotní Američania začali militarizovať Arktídu a presúvať lietadlá a lode na Aljašku. „Ak by niekedy malo dôjsť k novej svetovej vojne, tak jedným z jej dôvodov môže byť spor o vlastníctvo tejto strategicky dôležitej trasy. A všeobecne o Arktídu ako celok,“ uzavrel Baranec.