Pirošíková: Slovensko nedodržiava princípy právneho štátu a protipandemické opatrenia sú sporné
06 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Pandémia koronavírusu priniesla aj na Slovensko veľa problémov s opatreniami. Nie vždy sú podľa právnej expertky Marice Pirošíkovej v súlade so zákonom.


Podľa právnej Marice Pirošíkovej, ktorá takmer 20 rokov zastupovala Slovensko pred Európskym súdom pre ľudské práva, sú protipandemické opatrenia vlády určite sporné, píše portál parlamentnelisty.sk.
Pri celoplošnom testovaní vyvstáva problém ignorovania hlasov odborníkov

Od pondelka vstupuje na Slovensku do platnosti COVID Automat, s ktorým sú spojené isté opatrenia. Medzi aj mohutné testovanie. „Pri prijímaných opatreniach je sporný už ich právny základ. V mnohých oblastiach ich nepovažujem za primerané, ak berieme do úvahy sledovaný cieľ ochrany verejného zdravia. Niekedy sú dokonca diskriminačné,“ vysvetľuje Pirošíková.

Mnohí sa pýtajú, či je právne v poriadku antigénové testovanie a certifikáty alebo potvrdenia o ňom. Dvadsať dní staré potvrdenia o testovaní ako priepustka do práce, verejnej dopravy a inde je nelogické, nič nehovoriace a s nulovou výpovednou hodnotou.

Táto povinnosť je veľmi sporná. Mal by to ale skonštatovať súd. Dovtedy je to len nezáväzný právny názor. A v tomto ohľade platí: bez žalobcu niet sudcu. Navyše, pokiaľ ide o celoplošné testovanie súvisiace s certifikátom, vyvstáva tu ďalší problém, a to ignorovanie hlasov odborníkov, ktorí upozorňovali, že pri plošnom testovaní sa združujú ľudia pri čakaní na odber, a to je rizikové pre šírenie vírusu, pretože tu už cirkuluje oveľa infekčnejší britský variant,“ dodáva Pirošíková.

Ak sa niekto nakazí počas plošného testovania len preto, lebo štát od neho požaduje pod hrozbou sankcií certifikát, mohol by úspešne sťažovať na porušenie záväzkov štátu chrániť jeho zdravie.

"Nie je možné inak zaobchádzať s neočkovanými ako so zaočkovanými," tvrdí právnička Pirošíková
Právnička, advokátka a bývalá dlhoročná ochrankyňa nášho štátu pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP), pôsobiaca na UMB v Banskej Bystrici JUDr. Marica Pirošíková sa z právneho hľadiska vyjadrila k opakovanému celoplošnému testovaniu u nás a... Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

Sťažnosti majiteľov fitness centier v Štrasburgu môžu stáť štát veľa peňazí

Niektorí majitelia fitness centier, ktorí museli rozhodnutím štátu zatvoriť prevádzky, sa obrátili so sťažnosťou na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) s nádejou, že budú úspešní a štát im vykompenzuje ich straty.

Sťažnosti sa týkajú namietanej nezákonnosti série opatrení prijatých ÚVZ v súvislosti s prevenciou šírenia vírusu Covid-19. V dôsledku uvedených opatrení boli fitness centrá zatvorené od marca do júna 2020. Pred ESĽP tvrdia, že v dôsledku uvedeného utrpeli majetkovú škodu a ušlý zisk a prišli o klientelu. Viem si predstaviť, že budú úspešní a štát to bude stáť veľa peňazí,“ konštatuje právna expertka. Na Slovensku však od jesene platí núdzový stav, ktorý vláda predlžuje.

„Aby bol núdzový stav legitímny, musí brať do úvahy povahu, závažnosť a trvanie mimoriadnej situácie a to by malo určovať druh, rozsah a trvanie núdzových opatrení, ku ktorým sa krajina môže zákonne uchýliť. Všetky núdzové opatrenia, a obmedzenia základných ľudských práv a slobôd podliehajú trom všeobecným podmienkam, a to nevyhnutnosti, proporcionalite a dočasnosti. V prípade sťažností podaných na ESĽP bude musieť vláda predložiť náležité zdôvodnenie obmedzení ľudských práv v zmysle uvedených kritérií,“ vysvetlila Marica Pirošíková.

Pirošíková: Núdzový stav je len zámienkou na niektoré ústavné zmeny
Niekdajšia zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková má vážne výhrady voči prebiehajúcemu porušovaniu ľudských práv na Slovensku. Pre Plusku sa vyjadrila aj k práci ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.... Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Petra Demková