Protesty v Rusku organizujú aktivisti školení v USA
01 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 01/02/2021

Akcie na podporu Alexeja Navaľného pomáhajú organizovať aktivisti, ktorí sa špecializujú na metódy zvrhnutia nepohodlných vlád vo svete, uviedol portál Nation-news.ru.

Ruskí opoziční aktivisti nabádajú zo zahraničia svojich spoluobčanov, aby sa zúčastnili nezákonných zhromaždení na podporu blogera Alexeja Navaľného.

Už druhú takúto akciu napríklad v Talline organizovala Eugénia Čirikovová, ktorá sa podieľa na činnosti Medzinárodného centra pre nenásilné konflikty ICNC. Učí aktivistov, ako bojovať proti vláde. Podľa portáli pritom zamlčuje, že účasť na nepovolených akciách v Rusku môže mať aj trestnoprávne následky.

Čiriková emigrovala do Estónska ešte v roku 2015. V Talline 31. januára 2021 pred ruským veľvyslanectvom zorganizovala zhromaždenie, na ktorom vyzvala na podporu Navaľného. Už predtým zorganizovala akciu, ktorá sa uskutočnila 23. januára 2021 na námestí Vabaduze. Apelovala na predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, aby zvýšili tlak na ruské úrady.

Čiriková je aktivistkou ICNC, ktoré sídli v USA. Venuje sa výskumu a vývoju rôznych metód odporu s cieľom zvrhnúť príslušnú vládu. Zaoberá sa technikami a taktikou opozície.

Inštitút je spájaný s deštruktívnou politikou neziskových organizácií ako NED a USAID, v Rusku nežiadúcich. Organizovanie zhromaždení na podporu Navaľného je teda chápané ako pokus o destabilizáciu Ruskej federácie zo zahraničia prostredníctvom bežných občanov, uzatvára portál.