„Kauzu Skripaľovci“ nahrádza „kauza Navaľnyj“ (Dmitrij Sedov)
01 | 09 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry)


Západ dúfa, že v Navaľnom nájde muža, ktorý bude viesť všeobecný protest proti súčasnej vláde v Rusku


Od premiestnenia Alexeja Navaľného 22. augusta z kliniky v Omsku na berlínsku kliniku Charite sa politické vášne okolo neho rozohňujú s neuveriteľnou rýchlosťou.

Ihneď po príchode na kliniku Navaľného vyšetrili a dospeli k záveru, že „je obeťou otravy“. Ako uviedli nemeckí odborníci, „zloženie jedovatej látky nie je jasné, ale patrí do skupiny inhibítorov cholínesterázy“. Nasledoval list kancelárky Angely Merkelovej a ministra zahraničných vecí Heika Maasa ruskej vláde. V liste sa uvádza : „Vzhľadom k významnej úlohe pána Navaľného v politickej Ruska opozícii sa od ruských orgánov žiada, aby tento zločin v plnej miere a  v plnej transparentnosti vyšetrili. Páchatelia musia byť identifikovaní a postavení k zodpovední. Dúfame, že sa pán Navaľnyj zotaví . ““



Nemecké médiá zároveň spustili kampaň týkajúcu sa „prípadu Navaľnyj“, ktorá vo svojom rozsahu okamžite pripomínala obrovský rozruch okolo „prípadu Skripaľovcov“ . Salvy informácií sú strieľané z mnohých zbraní, od predstierania, že ide o objektívne publikácie ako „Čo potrebujete vedieť o Alexejovi Navaľnom“ (Deutsche Welle) až po mimoriadne agresívne druhy ako „Putin nenávidí svoj ľud“ (Putin Hates his People (Bild) ).

Navaľného izbu v „Charite“ strážia príslušníci kriminálnej polície (BKA); v Nemecku sa to robí iba v prípade vládnych úradníkov alebo vysokopostavených zahraničných hostí. Navaľnyj bol vyhlásený za „hosťa kancelárky“, aj keď v tejto veci ešte nebolo formálne rozhodnuté. Niekoľko krajín mu ponúklo politický azyl. Trumpov americký bezpečnostný poradca O'Brien povedal, že ak sa otrava potvrdí, môže to ovplyvniť vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou.

Sibírski lekári, ktorí liečili Navaľného, vydali otvorený list, v ktorom odmietajú kritiku západných médii
Ruskí lekári, ktorí minulý týždeň liečili Alexeja Navaľného, vydali otvorený list ako reakciu na kritiku ich úsilia o záchranu jeho života, pričom ich urazil nejaký komentár, ktorý je podľa nich politicky motivovaný, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Webová stránka politickej kritiky  NachDenkSeiten  píše :  „Prípad Navaľnyj“ sa zmenil na zámienku, aby sa uvoľnilo nové štádium hystérie proti Rusku ... Rovnako ako v minulosti, všetky predstaviteľné hriechy sa vešajú na Rusko bez presvedčivých dôkazov. Zoznam hriechov vyzerá nekonečne: či zasahovanie do volieb v Spojených štátoch, či účasť na útokoch s jedovatými plynmi v Sýri, aj výskyt ruských hackerov v internetových sieťach Bundestagu, aj "prípad Skripaľovci"... Všetko nepodložené"

Informačná činnosť „o Navaľnom“ prebieha na Západe dvoma smermi naraz. Súčasne so vzrušujúcimi príbehmi o ruskej zlomyseľnosti sa objavujú publikácie, ktorých úlohou je, tým že  poukazujú na bezmocnosť Západu voči Moskve, spôsobiť výbuch pobúrenia ruských orgánov. Süddeutsche Zeitung v článku „Putin dominuje eskalácii“ píše „Počnúc vraždou ruských utečencov v Tiergarten, zločinov ruských vojakov v Líbyi, hrozby intervencie v Bielorusku a končiac otravou Navaľného, všade  [nemecká]  federálna vláda vynakladá úsilie, rokuje a vyhráža sa, ale výsledok je stále rovnaký - Nemecko nemá žiadny vplyv na to, aby Putin zaplatil ... Zostáva rozčarovaná skúsenosť: ukazuje sa, že eskalácii dominuje Putin. Je pripravený porušiť pravidlá a používať násilie. On rozhoduje, akým bude ďalší problém a či tento problém bude vyriešený. Kto chce prelomiť tento začarovaný kruh, musí riskovať .

Ak bol Navaľnyj otrávený, je nepravdepodobné, že by to bol Putin: Taliansky profesor búra teóriu „atentátu podporovaného štátom“
Už pár minút po tom, čo lietadlo s blogerom Navaľnym muselo núdzovo pristáť a pasažiera nechať urgentne odviezť do nemocnice v Omsku, sa vytvoril mediálny obraz atentátu. Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Najväčší nemecký bulvárny denník Bild  ide ešte ďalej a skryto požaduje vojenský zásah do politiky Ruska:  „Demokraciu v Bielorusku treba od Putina vybojovať  späť. Vojny, ktoré vedie v Sýrii a na Ukrajine, môžu byť ukončené iba vystúpením proti nemu. 

NachDenkSeiten  porovnáva reakciu západných médií k „prípadu Navaľnyj“ s prípadom Juliana Assangeho. Zakladateľ internetového portálu WikiLeaks  v britskej väznici definitívne prišiel o zdravie a z posledných síl bojuje o svoj život. Najnovšie videá, ktoré ukazujú stretnutia Assangea s jeho právnikom vyvolávajú pohnutie, ale nevyvolávajú reakciu západných  zástancov ľudských práv.

Západ zahájil novú epizódu nekonečnej série o Rusku ako o „ríši zla“. Rozmer do ktorého bude „prípad Navaľnyj “ nafúknutý, pravdepodobne presiahne rozmer „prípadu Skripaľovci“;  Angela Merkelová tu bude zohrávať úlohu podobnú úlohe Theresy Mayovej vo Veľkej Británii. A to je jasné vysvetlenie.

V Nemecku teraz rastie silný verejný protest proti politike kancelárky. V proteste sa kombinuje nespokojnosť s prisťahovaleckou politikou Merkelovej, sociálno-ekonomickou situáciou veľkých skupín obyvateľstva a východnou politikou Berlína. Protestné iniciatívy sa rodia v rôznych častiach Nemecka a začínajú sa spájať. Vplyvná verejná organizácia Iniciatíva Querdenken 711 („Myslenie naprieč 711“) zvoláva na 29. augusta v Berlíne masové zhromaždenie, na ktorom sa podľa predbežných odhadov zúčastní viac ako 1 milión ľudí z celej krajiny. Hlavné nemecké médiá ignorujú prácu na príprave zhromaždenia, ale Merkelová, ktorá vie, že ide o závažnú záležitosť, sa chystá ofenzívu odraziť. Je to vidieť na spôsobe, akým reaguje na „prípad Navaľnyj“.  Moskva nemôže očakávať oteplenie vo vzťahoch s Berlínom.

„Hosťa kancelárky“ Navaľného využívajú nielen na rozdúchanie protiruských vášní v spoločnosti, ako to bolo so Skripaľovcami. Teraz všetko závisí od výsledku jeho liečby. Ak to skončí úspešne a Navaľnyj získa plnú právnu spôsobilosť, urobia z neho „vodcu ruskej opozície“, tak ako urobili z emigrantky Tichanovskej  „národného lídra“ pre Bielorusko.

Západ dúfa, že v Navaľnom nájde muža, ktorý bude viesť všeobecný protest proti súčasnej vláde v Rusku.

O vonkajšom zasahovaní do amerických volieb - imaginárnom a skutočnom (Alexander Mezajev)
Komentár Alexandera Mezajeva Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová