Ruská prokuratúra zakázala Sorosovu nadáciu. "Je hrozbou pre národnú bezpečnosť“
06 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Ruská generálna prokuratúra uznala Nadáciu otvorenej spoločnosti Georga Sorosa a ďalšiu pridruženú organizáciu ako nežiaduce skupiny, ktoré ruským občanom a organizáciám zakazujú účasť na niektorých projektoch, informuje portál RT.


Vo vyhlásení prokurátori uviedli, že činnosť Nadácie otvorenej spoločnosti a organizácie na pomoc tejto nadácii predstavuje hrozbu pre základy ruského ústavného poriadku a národnej bezpečnosti. Dodali tiež, že ministerstvo spravodlivosti bude o týchto záveroch náležite informované a pridá tieto dve skupiny na zoznam nežiaducich zahraničných organizácií.

Prokuratúra zahájila vyšetrovanie aktivít týchto dvoch organizácií v júli tohto roku po tom, čo ruskí senátori schválili zoznam 12 skupín, ktoré si vyžadovali pre svoje aktivity okamžitú pozornosť.

Medzi ďalšie skupiny na zozname patrila Národná nadácia pre demokraciu, Medzinárodný republikánsky inštitút, Národný demokratický inštitút, Nadácia MacArthur a Dom slobody.

Soros žiada EÚ, aby sa postavila Maďarsku a Poľsku (Svjatoslav Knjazjev) 
06 | 12 | 2020 | sefredaktor


Koncom júla ruské ministerstvo spravodlivosti uznalo Národnú nadáciu USA pre demokraciu ako nežiaducu skupinu po tom, čo prokurátori zistili, že americká mimovládna organizácia vynaložila milióny na pokusy spochybniť legitimitu ruských volieb a narušiť prestíž národnej vojenskej služby.

Zákon o nežiaducich zahraničných organizáciách začal platiť začiatkom júna tohto roku. Vyžaduje, aby generálna prokuratúra a ministerstvo zahraničia vypracovali oficiálny zoznam nežiaducich zahraničných organizácií a zakázali ich činnosť. Keď bude skupina uznaná za nežiaducu, jej aktíva v Rusku musia byť zmrazené, jej kancelárie zatvorené a distribúcia akýchkoľvek jej materiálov musí byť zakázaná.

V prípade porušenia zákazu môžu pracovníci zakázanej skupiny a všetci ruskí občania, ktorí s nimi spolupracujú, čeliť vysokým pokutám alebo dokonca väzeniu v prípade opakovaných alebo zhoršených trestných činov.

Trump: Tieto voľby vyhráme, je to zmanipulované
Americký prezident Donald Trump na prvom povolebnom zhromaždení znovu zopakoval svoje tvrdenia, že víťazstvo v amerických prezidentských voľbách mu ukradli. Zhromaždenému davu vo Valdoste v štáte Georgia povedal, že aj tak nakoniec zvíťazí.... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | tasr