Ani v Bratislave nesedia výsledky! Štát tvrdí iné ako Matúš Vallo. Primátor žiada odpovede.  
27 | 01 | 2021 I Petra Demková

Bratislava je pripravená všetky zmysluplné opatrenia proti šíreniu Covid-19. Mesto však nedokáže s pokojným svedomím poslať ďalší víkend do ulíc tisíce dobrovoľníkov a zdravotníkov do akcie, ktorej epidemiologický efekt nie je jasný a stojí iba na politickom rozhodnutí vlády, napísal v statuse na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.


Po niektorých mestách, kde sa primátori postavili na odpor proti ďalším kolám testovania, reaguje aj primátor Bratislavy. „Mesto Bratislava podporuje žiadosť Únie miest a obcí a Združenia miest a obcí Slovenska, aby výsledky prvého kola plošného skríningu neodkladne posúdilo Konzílium epidemiológov a aby dalo odborné odporúčanie, ktoré okresy by sa mali ďalej testovať,“ uvádza Vallo.

Ďalší primátori majú obavy, že štát falšuje výsledky testovania. Aj v Dolnom Kubíne ich reklamujú
Primátor Dolného Kubína, Ján Prílepok napísal na Facebook nahnevaný status. Po čase síce slová zjemnil, ale výsledok ostáva rovnaký, čísla pozitívnych, ktoré v Kubíne namerali, sa líšia od toho, čo tvrdí oficiálne štát. A rozdiel nie je malý! ... Čítať ďalej
26 | 01 | 2021 | Petra Demková


Testovanie ako také neodmieta. „Ak ale máme motivovať 200 000 Bratislavčanov a Bratislavčaniek k účasti na víkendovom plošnom testovaní a úkolovať tisícky dobrovoľníkov a zdravotníkov k jeho zabezpečeniu, navyše v extrémne krátkom čase, chceme mať istotu, že je to aj epidemiologicky prospešné,“ požaduje.

„Istotu nám môže dať Konzílium epidemiológov, preto premiéra resp. ministra zdravotníctva žiadame o jeho zvolanie. Očakávame, že konzílium sa odborne vyjadrí, či prínosy druhého kola nárazového plošného testovania v Bratislave dnes prevažujú nad rizikami s tým spojenými,“ napísal primátor.

Matúš Vallo sa domáha presných výsledkov a žiada o zverejnenie štruktúry dát, ktoré určili výsledok prvého kola testovania v Bratislave, pretože „priebežné výsledky z našich odberových miest vykazovali výrazne nižšie čísla ako bol dnes prezentovaný celkový výsledok“.

„Premiér odprezentoval predbežné výsledky testovania a Bratislava sa v nich ocitla ako okres, v ktorom pravdepodobne bude potrebné aj ďalšie kolo plošného testovania. Na jeho zorganizovanie však zostáva len niekoľko dní a sú oprávnené obavy, či ho dokážeme zrealizovať v nastavenom štandarde,“ obáva sa Vallo.

Je presvedčený, že rozhodnutie vlády o okresoch, v ktorých má prebehnúť druhé kolo plošného testovania, bolo politické. Vláda vopred určila, že opakovane sa bude plošne testovať 36 okresov, ktoré budú mať vyššiu pozitivitu ako zvyšné okresy, hoci v tom čase nebolo zrejmé, aké čísla pozitivity v nich po prvom kole budú. Nebolo teda pri prijímaní rozhodnutia zrejmé, či horší okres bude ten s pozitivitou 0,5 %, 1 % alebo s pozitivitou napríklad 1,5 %.

Sú výsledky testovania zmanipulované? Primátor a starosta majú podozrenie
Výsledky plošného skríningu mnohých prekvapili. Podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov je okres Kysucké Nové Mesto medzi tými, ktoré si testovanie zopakujú. Primátor K. N. Mesta Marián Mihalda však na facebooku výsledky odmieta. Rovnako aj starosta... Čítať ďalej
26 | 01 | 2021 | Michal Filek


Vallo sa sťažuje, že na svoje otázky od epidemiológov nedostali odpoveď. Preto žiada premiéra Matoviča, aby zvolal Konzílium epidemiológov, „ktoré by zhodnotilo výsledky prvého kola a dalo odporúčanie pre okresy, v ktorých si nepriaznivá epidemiologická situácia skutočne vyžaduje ďalšie kolo plošného testovania.

"My sme pripravení realizovať a zabezpečovať všetky kroky, v ktorých zmysel úprimne veríme a u ktorých sme presvedčení, že môžu veci naozaj pomôcť. A urobíme ich čo najlepšie. Nedokážeme však s kľudným svedomím ďalší víkend poslať do ulíc tisíce dobrovoľníkov a zdravotníkov a venovať podstatnú časť agendy úradu príprave niečoho, čoho epidemiologický efekt nepoznáme a čo stojí najmä na politickom rozhodnutí vlády,“ napísal Vallo.



Primátor Galanty Paška: Testovanie nie je liečenie. Aj o našom okrese zverejnili nepresné čísla
27 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová