Primátor Galanty Paška: Testovanie nie je liečenie. Aj o našom okrese zverejnili nepresné čísla
27 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Aj primátor okresného mesta Galanta Peter Paška v statuse na sociálnej sieti upozorňuje, že štát zverejňuje o výsledkoch celoplošného testovania nepresné a nadhodnotené údaje. Nahnevaný komunálny politik tvrdí, že testovanie nie je liečenie.
"Na internete nájdete rôzne dáta k testovaniu, nikto však zatiaľ nezverejnil relevantné a naozaj presné čísla.

V našom okrese už bolo pretestovanych viac ako 51 tisíc obyvateľov, asi zasa percentuálne najviac na celom Slovensku. Pozitívnych z toho je predbežne zhruba 1,5 %," píše Paška. Poukazuje na to, že podľa oficiálnych výsledkov malo byť v okrese Galanta až 2 percentá pozitívnych, čo nie je pravda.


Paška tvrdí, že testovanie nie je liečenie. Poukazuje na obrovský nepomer medzi testovanými a zaočkovanými občanmi. "Mimochodom, cez testovací víkend sa otestovalo zhruba 1 800 000 a zaočkovalo sa zhruba 300 obyvateľov Slovenska, pričom v skladoch sú vakcíny pre oveľa väčší počet ľudí. Neočkuje sa kritická infraštruktúra, neočkujú sa seniori. Niečo smrdí v štáte dánskom. Tam vlastne nie, tam sa očkuje. Smrdí to u nás," píše Paška



Ďalší primátori majú obavy, že štát falšuje výsledky testovania. Aj v Dolnom Kubíne ich reklamujú
Primátor Dolného Kubína, Ján Prílepok napísal na Facebook nahnevaný status. Po čase síce slová zjemnil, ale výsledok ostáva rovnaký, čísla pozitívnych, ktoré v Kubíne namerali, sa líšia od toho, čo tvrdí oficiálne štát. A rozdiel nie je malý! ... Čítať ďalej
26 | 01 | 2021 | Petra Demková


Primátor Galanty sa hnevá, že vláda ľudí ženie stále do nových kôl celoplošného testovania. Odborná verejnosť podľa neho neodporúčala plošné testovanie, ale testovať lokálne vo firmách a v ohniskách zistených z predchádzajúcich testov. Paška hovorí, že aj keď dúfa vo víťazstvo zdravého rozumu a zrušenie plošného testovania, mesto sa pripravuje na ďalšie víkendové kolo.

"Ohniská si poznáme. Načo je teda treba trápiť ľudí, čo dodržiavajú lockdown? Načo je dobré opakované testovanie, keď do obchodov môžu chodiť naďalej aj pozitívne testovaní?" pýta sa Paška.

Na štátom skreslené štatistické údaje sa sťažujú od pondelka viacerí starostovia a primátori. Poukazujú na nezmyselnosť celoplošného testovania a takisto na to, že vláda samosprávam neposkytuje dostatok finančných prostriedkov na uskutočnenie tejto nákladnej celoštátnej akcie.

Sú výsledky testovania zmanipulované? Primátor a starosta majú podozrenie
Výsledky plošného skríningu mnohých prekvapili. Podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov je okres Kysucké Nové Mesto medzi tými, ktoré si testovanie zopakujú. Primátor K. N. Mesta Marián Mihalda však na facebooku výsledky odmieta. Rovnako aj starosta... Čítať ďalej
26 | 01 | 2021 | Michal Filek