Lipšicove prepojenia s mocou sú až zarážajúco rozvetvené - pomohli mu aj k promptnej previerke?
26 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Je priam až nepochopiteľné, ako sa Danielovi Lipšicovi za uplynulé roky podarilo vybudovať dôležité kontakty priam všade. Jeho hnutie NOVA, ktoré založil v roku 2012, nezaznamenalo vo voľbách žiaden politický úspech, viacerí jeho exčlenovia však dnes zastávajú dôležité až strategické funkcie.


"Dnes sa uchádza o kreslo špeciálneho prokurátora." Pripomínajú aktuality.sk.

Lipšic má skvelé kontakty na významných mocenských postoch – aktuality.sk spomínajú, že "od Slovenskej informačnej služby (SIS) cez prokuratúru a ministerstvá až po Národnú radu." Web cituje politológa Jozefa Lenča, "že tieto väzby by mohli v spoločnosti vyvolať znepokojenie."

„Vyrušujúca by mohla byť blízkosť Daniela Lipšica a Igora Matoviča. Ďalšia, médiami prehliadaná vec je zosieťovanie medzi prokuratúrou, SIS a ministerstvom práce, resp. poslaneckým klubom Sme rodina, kde sú aj ľudia, ktorí tvorili kanceláriu Daniela Lipšica,“ argumentuje Lenč. Politológ takéto prepojenia nepovažuje za šťastné, lebo "Slovensko má dlhoročnú skúsenosť so systémom „našich ľudí": „Minimálne by som bol opatrný. Nie je to len kozmetická vada, ale malo by to vzbudzovať opatrnosť a mieru podozrenia, aby tieto prepojenia neboli v prospech Lipšicových záujmov."

O Lipšicovi všetci vedia všetko. Práve preto by nemal byť špeciálnym prokurátorom
24 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Aktuality.sk uverejnili aj "zoznam" kontaktov Daniela Lipšica.

Gábor Grendel, podpredseda NR SR
"Bývalý politický redaktor a moderátor televízie Markíza odišiel z médií pred vyše desiatimi rokmi. V roku 2010 sa rozhodol posunúť ďalej a prijal ponuku vtedajšieho podpredsedu KDH a ministra vnútra Lipšica na post hovorcu. Po Lipšicovom odchode z KDH a vzniku strany NOVA nasledoval Grendel svojho niekdajšieho šéfa, v roku 2013 sa stal jedným z podpredsedov hnutia... Ako člen poslaneckého klubu vládnej strany OĽaNO dnes zastáva post jedného zo štyroch podpredsedov Národnej rady."

Maroš Žilinka, generálny prokurátor
"Novopečený generálny prokurátor zastával v rokoch 2010 až 2012 funkciu štátneho tajomníka na ministerstva vnútra, ktoré vtedy viedol Lipšic. Žilinka (podľa portálu aktuality.sk - pozn. Red. HD) cez hovorkyňu generálnej prokuratúry pre Aktuality.sk uviedol, že s Lipšicom sa pozná dlhodobo. Vzájomné vzťahy označil za korektné, s bývalým šéfom sú výlučne v profesionálnom kontakte."

Vladimír Pčolinský, riaditeľ SIS
"Šéf SIS Pčolinský bol riaditeľom kancelárie ministra vnútra Vladimíra Palka (vtedy KDH) počas druhej Dzurindovej vlády. V roku 2010, keď KDH opäť pripadlo ministerstvo vnútra, avšak pod vedením Lipšica, šéfoval organizačnému odboru kancelárie ministra...V aktuálnom volebnom období obsadil post šéfa SIS."

Peter Pčolinský, poslanec NR SR
"Peter Pčolinský sa zviditeľnil ako jeden z organizátorov protestov k megakauze Gorila..." Peter Pčolinský preaktuality.sk potvrdil, že sa s Lipšicom pozná: „Poznáme sa dlho, tykáme si, ale nestretávame sa. Nechodíme spolu ani na pivo. Ak sa náhodou niekde stretneme, prehodíme len pár slov.“

Šutaj Eštok: Matovičov kandidát na špeciálneho prokurátora Lipšic dostal pokútnu previerku
23 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Milan Krajniak, minister práce
"Ministra práce za Sme rodina spája s Lipšicom nielen dlhoročné kamarátstvo. V rokoch 2003 až 2006 pôsobil ako nominant KDH v prezídiu Fondu národného majetku. Neskôr radil Lipšicovi, ktorý v tom čase zastával post ministra vnútra, v oblasti rómskej menšiny a kriminality. Keď sa jeho meno objavilo v údajnom spise SIS Gorila o korupcii za druhej Dzurindovej vlády, požiadal o uvoľnenie z pozície."

Krajniak podľa citovaného webu stál pri zrode Lipšicovej strany NOVA, v roku 2015 sa spojil s Kollárom a o rok nato už sedel za Sme rodina v parlamente. A tu dochádza k mimoriadne zaujímavému momentu - HD cituje aktuality.sk: "Krajniakovo ministerstvo pred časom podalo žiadosť o vykonanie bezpečnostnej previerky na stupeň prísne tajné, bez ktorej by sa Lipšic nemohol uchádzať o post špeciálneho prokurátora. Ministerstvo zdôvodnilo tento krok tým, že ho oslovili na spoluprácu v oblasti právnych služieb."

Hoci Krajniakov úrad podal žiadosť na Národný bezpečnostný úrad začiatkom októbra 2020, osvedčenie o úspešnej previerke dostal Lipšic už začiatkom decembra, čo je neštandardne rýchlo. Previerka zvyčajne trvá šesť mesiacov.

Tu sa však dlhý zoznam vplyvných kontaktov daniela Lipšica v štátnej správe a v poslaneckom zbore parlamentu ani zďaleka nekončí, jeho zarážajúci výpočet ponúka web aktuality.sk v citovanom článku v záverečnej časti.

Bez previerky by nemohol kandidovať na špeciálneho prokurátora. Lipšicovi pomohol Krajniak
23 | 01 | 2021 | sefredaktor