O Lipšicovi všetci vedia všetko. Práve preto by nemal byť špeciálnym prokurátorom
24 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Vládna koalícia príliš tlačí na pílu, a preto nie je dôvod veriť, že politik Daniel Lipšic je len jedným zo štyroch kandidátov na riaditeľa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Ide o jasného favorita vládnych strán a ani to netaja. A to je pre krajinu a spravodlivosť v nej obrovský problém.

Premiér a boss OĽANO Igor Matovič sa jasne vyjadril, že by chcel Lipšica vidieť v najvyššom úrade na špeciálnej prokuratúre.

Minister za Sme rodina Milan Krajniak porušil všetky zákonné aj nepísané pravidlá, aby vybavil svojmu kamarátovi, politickému druhovi a susedovi zo Štetinovej ulice v Bratislave bezpečnostnú previerku na stupeň prísne tajné. Tak mu otvoril cestu ku kandidatúre.

Podpredseda NR SR zo Za ľudí Juraj Šeliga a jeho intímna partnerka a šéfka poslaneckého klubu Jana Žitňanská sú členmi Lipšicovho fanklubu. Tomu zodpovedajú aj ich postoje k protežovanému kandidátovi.

No a takzvaný ústavný expert SaS Alojz Blanárik sa dokonca vyjadril, že Lipšic previerku nepotrebuje, lebo "všetci o ňom vedia prakticky všetko".

Odzbrojujúci postoj poslanca Baránika: Lipšic žiadnu previerku nepotrebuje, pretože ho aj tak všetci dobre poznajú!
23 | 01 | 2021 | sefredaktor


Problém je presne v tom. Napriek tomu, že o kandidátovi Danielovi Lipšicovi všetci vieme prakticky všetko, mnohé nasvedčuje tomu, že vládna koalícia je odhodlaná dosadiť politika na čelo špeciálnej prokuratúry. ÚŠP je do veľkej miery mocnejší orgán ako generálna prokuratúra, pretože má takzvanú výberovú príslušnosť. Stíha tie najzávažnejšie násilné i ekonomické trestné činy, dokumentuje trestnú činnosť ústavných činiteľov - teda aj opozičných politikov. A špeciálna prokuratúra má pod palcom aj postihovanie takzvaného extrémizmu, čo sa až veľmi často stáva v rukách progresívnych a liberálnych prokurátorov zásterkou na politické šikanovanie opozičných poslancov.

Napriek tomu, že o kandidátovi Lipšicovi všetci vieme prakticky všetko, vládna koalícia riskuje, že práve jemu zverí do rúk takú obrovskú moc. Politikovi, ktorý z pozícií ministra spravodlivosti a ministra vnútra osobne zasahoval do priebehu trestného konania, verejne sa vyjadroval k tomu, kto by mal byť trestne stíhaný a kto vzatý do vyšetrovacej väzby. A to bol len ministrom. Čo bude robiť, ak sa stane špeciálnym prokurátorom?

Blaha o Lipšicovi: Náš Daniel je svätý a ani chodcovi na priechode by neublížil
Expresne rýchlo získaná bezpečnostná previerka pre Daniela Lipšica, kandidáta na špeciálneho prokurátora inšpirovala poslanca za Smer-SD Ľuboša Blahu. "Náš Daniel je svätý a ani chodcovi na priechode by neublížil, napísal v statuse na... Čítať ďalej
24 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Všetci protikandidáti Daniela Lipšica sú prokurátormi ÚŠP. Voči každému z nich - Jánovi Šantovi, Petrovi Kyselovi, Vasilovi Špirkovi - existuje množstvo oprávnených a vážnych výhrad. Nepochybne si vieme predstaviť aj kvalitnejších uchádzačov o túto funkciu. No nie z radov politikov, ale prokurátorov. Je príznačné, že z vládnej koalície ani raz nezaznel názor, že na čelo ÚŠP by sa mal postaviť skúsený prokurátor. Namiesto toho tam smeruje (až príliš) skúsený politik. Daniel Lipšic, ktorý sa už ako minister hral na prokurátora. Rovnako ako jeho kamarát Krajniak na vojaka.

V právnom štáte je prinajmenšom otázne, či je namieste mať špeciálny súd a špeciálnu prokuratúru. No keď už ich Slovensko má, mali by tam pôsobiť nestranní, nepolitickí a morálne integrovaní profesionáli. Daniel Lipšic nie je nič z toho. Možno súhlasiť s názorom, že ani Dušan Kováčik nebol žiadnym vzorom. No nie je možné, ako hovorí príslovie, vymetať čerta diablom.

Prvý rok režimu Igora Matoviča ukázal, že je ohrozením spravodlivosti, ľudských práv a právneho štátu. Zvolením politika Lipšica za šéfa špeciálnej prokuratúry bude mať režim takmer absolútnu kontrolu nad trestným konaním a skúsenosti nás nútia veriť, že to bude aj náležite zneužité. Jediný, kto sa v takom prípade bude môcť postaviť do cesty politickému žalobcovi Lipšicovi, bude generálny prokurátor Maroš Žilinka. Tak sa postaví nielen šéfovi ÚŠP, ale Matovičovmu režimu.

Nájde na to odvahu?

Žilinka dal preskúmať rovnakú nehodu, akú mal jeho bývalý šéf Lipšic
14 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová