Nemecké médiá o sprísnení zákazu vychádzania a ďalšom masovom testovaní na Slovensku
18 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Slovensko pritvrdzuje v boji proti koronovej pandémii a sprísňuje zákaz vychádzania. Podľa nemeckého portálu boerse-online.de slovenský populisticko-konzervatívny premiér Igor Matovič po nedeľnom mimoriadnom zasadnutí vládneho kabinetu oznámil, že v celej krajine sa od pondelka opäť pristúpi k masívnemu testovaniu proti koronavírusu.


Nemecký portál poukazuje na to, že Slováci budú môcť ísť do práce, len ak budú mať v ruke negatívny výsledok testu na COVID-19. Doposiaľ sa do zamestnania dalo chodiť bez takéhoto potvrdenia, čo bola výnimka z prísnych opatrení, ktoré zakazujú ľuďom opustiť svoje obydlie.


Boerse-online.de sa ďalej odvoláva na vyjadrenie šéfa slovenského zdravotníctva – ministra Mareka Krajčího, že do 26. januára budú mať obyvatelia Slovenska možnosť „dobrovoľne“ sa dať otestovať. Sprísnenie zákazu vychádzania pre osoby bez negatívneho výsledku z testovania vstúpi do platnosti od 27. januára a platiť bude do 7. februára, dodáva boerse-online.de. V podobnom duchu informoval aj ďalší nemecký portál deutschlandfunk.de.


Vnútorný spor v slovenskej vláde o zmysle celoplošného masového testovania bol podľa medializovaných správ hlavným dôvodom, prečo sa vládna koalícia, ktorú tvoria štyri politické strany, nevedela celý týždeň dohodnúť na balíku opatrení, ktoré mali byť oznámené už minulý pondelok.


Portál boerse-online.de tiež poukazuje na to, že Lekárska komora a ďalšie zdravotnícke organizácie, a tiež časť koalície kritizovali, že plošnými testami aj zdravých ľudí sa plytvá kapacitami a sú neefektívne pre zdravotnícky systém, ktorý už stojí na pokraji kolapsu. Lepšie by bolo testovať len rizikové skupiny a oveľa viac sa sústrediť na očkovanie proti koronovírusu.


Portál pripomína, že Slovensku sa ešte v októbri a novembri 2020  postaralo o veľký rozruch v zahraničí, keď masovo celoplošne testovalo svojich obyvateľov nad 10 rokov. Pokým Rakúsko a ďalšie krajiny tento experiment napodobňovali, na samotnom Slovensku sa stalo takéto očkovanie sporné kvôli jeho chaotickému priebehu, dodáva na záver boerse-online.de.