Komentátor Daniš: Štýl riadenia, ktorý používa Matovič, sa volá bossing
14 | 01 | 2021 I

Bossing je forma šikany na pracovisku, ak je jej iniciátorom nadriadený. Podobné formy práce používa pri riadení vlády aj premiér Igor Matovič, uvádza v redakčnom komentári portál postoj.sk.


"Navonok to pôsobí tak, že Matovič konflikt s vlastným ministrom nevie a nechce vyriešiť – buď odvolaním Sulíka, alebo prímerím. Namiesto toho ho hrotí. Do celkom nepochopiteľnej a absurdnej fázy, ktorá už začína byť nepríjemná aj pre skalných voličov OĽaNO," píše komentátor portálu postoj.sk Dag Daniš.

Podľa autora aj v úspešných firmách sa pomerne často stáva, že manažér nemá odvahu riešiť konflikty a nedôveru k podriadenému principiálne. Teda odvolaním či prepustením. A namiesto toho volí zákernejšie metódy - šikanu, ponižovanie a vyštvanie z firmy.

Sulík ohlásil nerozbornú jednotu koalície
14 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Komentár pokračuje tvrdením, že v krajných prípadoch sa popísané metódy nazývajú bossing, ktorý je vo viacerých krajinách protiprávny. Definícia tvrdí, že bossing je systematické psychické šikanovanie v zamestnaní, ktorého sa na niekom dopúšťa nadriadený. Prejavuje sa arogantným správaním, urážaním, prehnanou kritikou, zadávaním úloh mimo kompetencie šikanovaného, zhadzovaním návrhov, vysvetľuje komentátor.

"V prípade Matoviča je novinkou, že metódy bossingu vidíme nie vo firme či na úrade, ale vo vrcholovej politike. Čo je nezvyčajné. Až doteraz sme tu takéto extrémne prípady nemali," konštatuje.

"V politike totiž nefunguje jednoduchý princíp nadriadeného a podriadeného. A hlavne: verejné predvádzanie bossingu či akejkoľvek formy šikany je pre lídra zničujúce. Verejnosť takéto praktiky odmieta ako odporné a neprijateľné. Škoda, že premiér si tieto riziká neuvedomuje. Zbytočne tým oberá seba aj svoju stranu o verejnú podporu,"  hodnotí postoj.sk.

Šutaj Eštok vláde: Normálny človek nemôže riešiť, či klamal Sulík alebo Matovič
14 | 01 | 2021