Prekvapivé výsledky ankety. Vznikne strana suverenistov? (Peter Švec)
12 | 01 | 2021 I Gabriel Matta

Prekvapivé výsledky ankety: „Je dopyt po suverenistickej strane silný?“


Týždeň pred Vianocami (18.12.2020) tím iniciátorov zverejnil anketu na zistenie názorov ľudí na tému, či je dopyt po suverenistickej strane silný. Vyhodnocovací tím poskytol iniciátorom predbežné výsledky už začiatkom roka, ale dlhší čas si vyžiadali dodatočné analýzy. Výsledky sú naozaj prekvapujúce aj pre samotných iniciátorov. Predbežné výsledky boli v stručnom texte poslané všetkým, ktorí splnili podmienky na zaradenie do vyhodnotenia ankety. V tabuľkovej forme disponuje komplexnou analýzou iniciačný tím.

Vyhodnocovací tím posudzoval v prvom rade takmer 200 účastníkov ankety, ktorí odpovedali na väčšinu zo 7 otázok zaslaním odpovedí na tento účel určenú e-mailovú adresu. Z výsledkov vyplýva, že napriek existencii viac ako 150 strán a straničiek si až 93% účastníkov spĺňajúcich kritériá zaradenia do vyhodnotenia ankety myslí, že nemajú koho voliť. Inými slovami sú presvedčení, že existuje priestor na vytvorenie suverenistickej strany republikánskeho typu. Veľká časť z anketárov poslala aj komentáre. Z týchto vyplýva, že nový typ strany bude musieť rešpektovať medzi slovenskými voličmi silný dopyt po téme komplexnej bezpečnosti, celkovej spravodlivosti a sociálnej citlivosti.

Veľmi prekvapujúci bol aj výsledok záujmu o členstvo v takej strane. Viac ako 46% zaradených účastníkov má záujem o členstvo v takej strane, pričom ďalších 15% má záujem o aktívne pôsobenie bez členstva, čo mnohé existujúce strany umožňujú v rôznych formách aktívnych sympatizantov. Z nezaradených je záujem o podporu takej strany bez členstva až 25%, keďže medzi nimi je o niečo nižší záujem o členstvo. Z výsledkov zaradených anketárov vyplýva, že ak taká strana vznikne, nebude mať žiadny problém s vyzbieraním potrebného počtu podpisov podľa príslušného zákona. Prakticky len záväzok ľudí, ktorí sa zaradili do ankety zabezpečuje takmer 9 tisíc podpisov.

Plukovník Švec: Vláda likviduje státisíce životov
10 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Prekvapujúci bol tiež výrazný záujem o finančnú podporu vzniku suverenistickej strany. Veľká časť účastníkov (viac ako tretina) je ochotná poskytnúť dary vo väčšej výške ako uvedených 10 eur, ale takmer celá zvyšná časť by vznik podporila pôžičkou vo výške 10 eur a viac, ktorú by po získaní štátneho príspevku za mandát strana vrátila podporovateľom. Teda tým voličom, ktorí prispeli na získanie mandátu pre stranu. V komentároch je nápad vítaný. Vysoká väčšina účastníkov je ochotná aktívne pomáhať vo volebnej kampani.

Medzi osobnosťami, ktoré účastníci považujú za suverenistov sa zaradili prakticky všetci významní podporovatelia vlasteneckej politiky. Dovedna účastníci identifikovali viac ako 150 osobností, teda viac ako je mandátov do NR SR. Popri menách boli často spomínané aj inštitúcie, ktoré sa prejavili v minulosti suverensticky, napríklad ZSI Korene, Štúrova spoločnosť aj iniciatíva Nitrianska deklarácia. Veľmi často sú menovite spomenutí otcovia štátnosti, najčastejšie meno autora blogu, ale veľmi často aj Vladimír Mečiar a Jozef Prokeš.

Do vyhodnotenia v tabuľkovej forme vyhodnocovací tím nemohol zaradiť takmer 400 ďalších komentátorov na tému ankety na všetkých dostupných skupinách najmä na facebooku, vrátane fb stránky autora. Išlo o odpovede formou komentárov na jednu až dve otázky, najčastejšie o tom, či je tento typ strany potrebný. Prekvapujúco, až dve tretiny komentárov bolo jednoznačne pozitívnych, len malá časť v jednociferných percentách jednoznačne negatívnych. Vyhodnotená bola aj diskusia a posielanie postojov k otázkam inými formami, vrátane komentárov pod blogmi, článkami, ale tiež cestou SMS správ a iných e-mailov, ku ktorým sa vyhodnocovací tím dostal. Išlo o viac ako 350 ďalších zdrojov, z ktorých niektoré sa vyjadrili k viacerým otázkam. Rozhodujúci postoj k vzniku suverenistickej strany koreloval s predchádzajúcou nezaradenou skupinou, čiže podpora bola približne dvojtretinová, dobrú úroveň mala v obidvoch skupinách ochota finančne podporiť vznik.

Má OĽaNO svoje ideologické oddelenie? Rovnaké formulácie v statusoch poslancov!
Propaganda neprekvapí, ani to, že "fakty" nie sú zdrojované. Prekvapí však to, že rovnaké formulácie sa objavujú na statusoch viacerých poslancov za OĽaNO v rovnakom čase a k rovnakým udalostiam. Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Vyhodnocovací tím z výsledkov konštatoval, že úvodnú etapu existencie suverenistickej strany vrátane konania ustanovovacieho snemu by dokázali zvládnuť len zo získaných finančných zdrojov, teda bez oligarchického vydierania.

Po vyhodnotení predbežných výsledkov sa vyhodnocovací tím sústredil na vyhodnotenie charakteru účastníkov ankety vo všetkých skupinách. Dovedna išlo o vzorku asi 950 ľudí. Na základe komplikovanej metodiky je možné konštatovať nasledujúce závery: nadpolovičná väčšina účastníkov podľa všetkého boli voliči strany Vlasť a SNS, v tom malá časť ostatných malých strán. Pre pätinu nebolo možné zistiť ich predchádzajúcu politickú orientáciu. Ostatní boli väčšinou spomedzi nevoličov a sklamaných voličov súčasnej vládnej koalície. Viac ako 80% voličov Vlasti, SNS a menších strán podľa výsledkov vidí potrebu vzniku suverenistickej strany. V prípade malých strán je vzorka málo reprezentatívna na vyhodnotenie. Medzi nevoličmi je vidieť vyčkávací postoj, ale prevláda podpora vzniku novej strany. V skupine voličov vládnych strán prevláda vyčkávací postoj, ale asi tretina by podporila vznik novej suverenistickej strany. Spomedzi voličov Smeru-SD a KDH bola vzorka veľmi malá na hodnoverné závery.

Prenosom uvedených výsledkov do počtov potenciálnych voličov v prípade, že výsledky ankety by sa inými metódami potvrdili ako reprezentatívne, vychádza konštatovanie, že nová suverenistická strana dokáže osloviť najmenej 8 až 14% súčasných oprávnených voličov podľa vzorky. Poznateľnosť myšlienky potreby suverenistickej strany je ešte veľmi nízka. Potenciál bude potrebné overiť.

Belousovová: Generála Lučanského sa báli už za Radičovej
09 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Ako iniciátori v čo najkratšom čase vyjdeme s konkrétnym návrhom, ktorý je už pripravený na spojenie suverenistických osobností, ktoré prejavia záujem, pod jednu strechu. Z našej vlastnej skúsenosti z prvej ruky strany nie je možné spojiť, iba ak to nariadi niekto, kto ich financuje. To nie je naša cesta.

V druhom poradí, vo vhodnom čase použijeme výsledky a získané cenné komentáre. Nezapadnú prachom, anketa je pre nás zaväzujúca. Záujemcovia, ktorí nestihli termín, môžu svoj záujem o podporu vyjadriť na uvedenej e-mailovej adrese. Sledujte aj blogy v nasledujúcich dňoch.

V tejto etape ešte nedokážeme byť v pravidelnom intenzívnom spojení s každým z účastníkov ankety a záujemcov, ale príde čas, keď spustíme mechanizmus, ktorý umožní systémovú plodnú komunikáciu. Chcem sa poďakovať za seba, za vyhodnocovací tím, aj za iniciačný tím. Angažovanosť ľudí, ktorí pochopili, akou tragédiou je vláda nestrán, nepolitikov, kolaborantov a sluhov, je povzbudivá.

ODHALENIE: V kamerových záznamoch k Lučanskému sú nezrovnalosti
12 | 01 | 2021 | Ivan Brožík