Matovič hovorí o hroziacom páde vlády, opozícia zase žiada predčasné voľby
09 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Kým premiér Igor Matovič
Matovič: Za všetko môže Sulík, ale odvolávať ho nebudem
09 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová
o hroziacom rozpade vlády, poslanci strany Hlas-SD okolo Petra Pellegriniho podali do parlamentu návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia a vypísaní predčasných volieb.


Opozícia navrhuje vypísanie volieb na 4. septembra. Ústavným zákonom, ktorým by sa parlamentu skrátilo volebné obdobie, by sa mali poslanci zaoberať na schôdzi začínajúcej sa 26. januára, hlási TASR.

Poslanci argumentujú, že Matovičova vláda podcenila pandémiu . "Výsledkom ich amatérskeho pôsobenia je absolútny chaos v opatreniach, ktoré sa účelovo menia zo dňa na deň či z hodiny na hodinu. Ľudia v nich dávno stratili prehľad a nechápu ich zmysel," uviedli Pellegrini a spol. v dôvodovej správe návrhu.

Okrem boja s pandémiou vláda podľa navrhovateľov zlyhala aj v ďalších oblastiach. "Najvypuklejšie je to v sociálnej oblasti. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak úplne poprel všetky predvolebné postoje a sľuby strany Sme rodina," uvádza sa v návrhu, podľa ktorého "absolútne neprijateľnou črtou vládnej koalície je bezbrehé papalášstvo jej hlavných protagonistov".

Pellegrini ešte koncom roka 2020 avizoval aj zber podpisov na vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia.

V čase, keď opozícia žiada predčasné voľby, Igor Matovič pripúšťa, že minister hospodárstva Richard Sulík mu hrozí povalením vlády. Ako uviedol v relácii RTVS Sobotné dialógy, Sulík je zodpovedný za súčasnú pandemickú krízu, no nebude požadovať jeho odchod z funkcie preto, aby mu nedal zámienku na rozbitie koalície.