Taraba k Assangeovi: Ktorý slovenský sudca by nevydal niekoho do zahraničia pre obavy zo samovraždy?
07 | 01 | 2021 I sefredaktor








"Ktorý sudca na Slovensku by dokázal nevydať niekoho do zahraničia, lebo by sa bál jeho samovraždy," pýta sa v statuse na FB nezávislý poslanec Tomáš Taraba v reakcii na rozhodnutie britského súdu nevydať Juliana Assangea, zakladateľa Wikileaks do USA kvôli obave z jeho možnej samovraždy.




Zdá sa, píše Taraba, že na Slovensku sa stalo národným športom držať obžalovaných na samotkách, čo každému psychicky zdravému človeku logicky musí spôsobovať muky. Nevydanie Assangea je podľa neho  krásnym príkladom ako v civilizovanom svete sudcovia berú ohľad na to, aby obvinení vedeli primerane uniesť väzbu až do rozsudku.




Štát sa na ľudí má pozerať z prezumpcie neviny, teda ako tých, ktorí nič nespravili, pokiaľ nezávislé súdy nerozhodnú opak. Naopak, ľudia sa majú na štát pozerať z prezumpcie viny, teda, že štát pochybil, pokiaľ sa nepreukáže opak, tvrdí opozičný poslanec.




Vyjadrenie ministerky spravodlivosti Kolíkovej na tlačovke, že mŕtvy generál, ktorý sa nevie brániť, sa obesil, lebo nechcel prísť o majetok, je mimo tohto civilizovaného sveta, uzatvára Tomáš Taraba.