Mikas píše vyhlášky pre seba a premiéra Matoviča (A. Leitmanová)
07 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Nalejme si čistého vína. Hlavný hygienik Ján Mikas nie je vzorom zdravého životného štýlu. Podľa toho vyzerajú aj jeho vyhlášky. Navyše sa ukazuje, že nariadenia prispôsobuje premiérovmu strachu z prejavov občianskej nespokojnosti.

Vzťah k ochoreniu Covid-19 sa stal ideológiou. Oficiálna ideológia hovorí, že ide o novú metlu ľudstva a boju proti nej sa musí prispôsobiť všetko. Chod ekonomiky, spoločenské štandardy, hygienické návyky a dokonca aj verejné vyjadrovanie. Hlásateľom oficiálnej ideológie, je aj hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. On je dokonca aj čosi viac, pretože jeho rozhodnutia sú vymožiteľné silou.

Namiesto toho, aby úrad hlavného hygienika viedol kampaň za zdravý životný štýl, núti občanov nosiť nehygienické a asociálne rúška. Asociálne preto, lebo úplne odstránili z medziľudskej komunikácie mimiku, predovšetkým úsmev. Namiesto toho, aby Ján Mikas ľudí povzbudzoval k pravidelnému pohybu na čerstvom vzduchu, športu, vytváraniu si prirodzenej imunity a prípadne aj otužovaniu, núti občanov oblievať sa chemikáliami v podobe dezinfekčných prostriedkov, dýchať cez rúško vlastné výpary a zatvárať sa v bytoch.

Samozrejme, Covid-19 môže byť nebezpečný pre ľudí s nadváhou, vysokým krvným tlakom a inými chorobami. Avšak to je aj chrípka alebo iné ochorenia, spôsobené vírusmi, čo boli na tejto planéte skôr ako homo sapiens. Práve to je dôvod na to, aby hlavný hygienik ľudí povzbudzoval k športu, znižovaniu telesnej hmotnosti a podobne. Namiesto toho Ján Mikas prijíma opatrenia ako šité na mieru sebe samému.

Netreba chodiť okolo horúcej kaše. Každý to vidí. Doktor Mikas je morbídne obézny. Ťažko povedať, či si to spôsobil sám nezdravým životným štýlom alebo zdedil zlé gény. Faktom však ostáva, že ním uskutočňované opatrenia a vyhlášky vyzerajú tak, akoby ich písal sám pre seba. Možno sa to niekomu nebude páčiť, ale presne takto vyzerá klientelizmus.

Nie je to však jediný problém Jána Mikasa. Tesne po tom, ako rodina generála Lučanského oznámila, že svojho manžela a otca pochovajú v rodnej Štrbe 8. januára, hlavný hygienik obmedzil počet osôb (aj v exteriéroch!) na šesť osôb. Nedá sa to nazvať inak ako bezcitnosť, pretože v dôsledku tohto drastického opatrenia sa na poslednej rozlúčke s Milanom Lučanským nebude môcť zúčastniť ani celá rodina zosnulého generála.

Opatrenie Jána Mikasa vzbudzuje podozrenie, že účasť na pohreboch obmedzil preto, lebo premiér Igor Matovič sa bojí. Má strach, že posledná rozlúčka s generálom bude masovým prejavom nespokojnosti občanov s novým režimom. Vďaka Jánovi Mikasovi majú premiér Matovič a minister vnútra Roman Mikulec v rukách nástroj na rozprášenie účastníkov pohrebu z pozície sily.