Zatýkania v Hongkongu majú zabrániť zahraničným silám rozvracať Čínu, tvrdí Peking
06 | 01 | 2021 I tasr

Nevyhnutnosťou znemožniť "zahraničným silám i jednotlivcom" spolčovať sa a rozvracať Čínu obhajoval v stredu Peking najnovšie zatknutie piatich desiatok hongkonských opozičných predstaviteľov a aktivistov, medzi ktorých patrí aj jeden občan Spojených štátov.


Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Cieľom policajnej operácie bolo zabrániť, aby sa tieto osoby v Hongkongu mohli vzájomne slobodne dohovárať a pokúšať sa podkopávať stabilitu a bezpečnosť Číny, povedala na tlačovom brífingu hovorkyňa rezortu diplomacie Chua Čchun-jing.

Pri rozsiahlej akcii, na ktorej sa v stredu v skorých ranných hodinách zúčastnilo okolo tisícky policajtov, bolo v Hongkongu zadržaných 53 predstaviteľov opozície. Zatknutí boli na základne nového čínskeho zákona o národnej bezpečnosti. Išlo o doposiaľ najväčšiu raziu v Hongkongu zameranú voči kritikom Pekingu.

Peking ukončil právnu spoluprácu medzi Hongkongom a USA
Čína ukončila zmluvu o právnej pomoci medzi Hongkongom a Spojenými štátmi americkými na základe rozhodnutia Washingtonu ukončiť tri dvojstranné dohody s poloautonómnym mestom, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Podľa hongkonskej opozície súviselo toto hromadné zatýkanie s vlaňajšími neoficiálnymi primárkami, ktoré pred miestnymi parlamentnými voľbami zorganizovali prodemokratické strany. Na opozičných primárkach sa vtedy zúčastnilo viac ako 600.000 Hongkončanov.

Polícia prehľadala aj jednu advokátsku kanceláriu, ktorá je známa tým, že obhajuje ľudské práva. Podľa zdrojov AFP bol pritom zatknutý americký právnik John Clancey, obvinený z protištátnej činnosti. Je to vôbec po prvý raz, čo bol podľa kontroverzného nového zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu zadržaný občan USA.

Zákon o národnej bezpečnosti prijal Peking vlani v júni. Umožňuje prísne trestanie osôb na základe vágne formulovaných obvinení zo separatizmu, terorizmu a spolupráce so zahraničnou mocnosťou. Previnilcom hrozia podľa tejto legislatívy väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.

Rusko je naším najdôležitejším spojencom, tvrdí viac ako 50% Číňanov
Nie vždy si susedné krajiny medzi sebou vybudujú priateľstvo, avšak kvôli rastúcemu medzinárodnému napätiu sa Čína a Rusko značne zblížili, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Marek Molnár