Rusko je naším najdôležitejším spojencom, tvrdí viac ako 50% Číňanov
01 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Nie vždy si susedné krajiny medzi sebou vybudujú priateľstvo, avšak kvôli rastúcemu medzinárodnému napätiu sa Čína a Rusko značne zblížili, informuje portál RT.


Nový prieskum verejnej mienky, ktorý bol zverejnený novinami Global Times, zistil, že viac ako polovica z takmer 2 000 respondentov považovala Rusko za najdôležitejšieho spojenca krajiny.

Došlo tiež k prudkému zníženiu počtu ľudí, ktorí tvrdili, že vzťahy s USA mali najväčší vplyv na Čínu, a to na 47,5 percenta, v porovnaní s 82,1 percentami, keď bola otázka položená minulý rok.

Diao Daming, expert na americké štúdie na čínskej univerzite Renmin v Pekingu, uviedol, že výsledky ukazujú, že Číňania sú „vážne urazení jednostrannými krokmi americkej vlády poškodzovať bilaterálne väzby.“

Putin poslal Bidenovi list, v ktorom mu želá šťastný nový rok a žiada o užšiu spoluprácu medzi Moskvou a Washingtonom
Ruský prezident Vladimir Putin napísal novozvolenému americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi list, v ktorom mu zaželal šťastný nový rok, a vyjadril presvedčenie, že čoskoro budú spolupracovať na budovaní lepších vzťahov, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Čínska štátna spravodajská sieť Xinhua zároveň v pondelok informovala, že čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin začiatkom tohto týždňa oznámili plány ohľadne budúcich partnerstiev. Podľa agentúry, ktorá je úzko spojená s čínskymi orgánmi, sa obaja vodcovia rozhodli „neochvejne rozvíjať komplexné strategické partnerstvo“ medzi svojimi krajinami.

Peking sa stal najvýznamnejším obchodným partnerom pre Moskvu a táto krajina je vedúcou destináciou na vývoz ruských komodít, pričom dovoz je vo výške viac ako 56 biliónov dolárov. Niektorí západní komentátori predtým tvrdili, že Čína, najľudnatejšia krajina sveta, by sa kvôli svojej rastúcej monopolizácii svetového obchodu usilovala považovať Rusko za rovnocenného partnera.

 Turecko nepreruší vojenskú spoluprácu s Ruskom napriek sankciám USA
31 | 12 | 2020 | TASR