Tiesňové linky aj záchranári sú preťažení, príliš sa nespoliehajte na rýchlu pomoc
30 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Pandémia si od zdravotníkov, lekárov a záchranárov žiada takmer nemožné. Nemocnice sú preťažené, odborný personál je poddimenzovaný. Lôžková kapacita aj dostupná technika je obmedzená, takže - radšej sa s pyrotechnikou tento rok "nehrať".


Záchranári prosia o opatrnosť pri narábaní s pyrotechnikou. V kontexte pandémie a plných nemocníc, by bolo podľa šéfky záchranárov Aleny Krčovej najlepšie pyrotechniku úplne vynechať. Pripomína to web postoj.sk.

Alkohol a pyrotechnika patria k tradičným príčinám zásahov záchranárov počas Silvestra a novoročných osláv. Počas poslednej silvestrovskej noci sa pri neopatrnej manipulácii so zábavnou pyrotechnikou na celom Slovensku zranilo 27 ľudí, našťastie bez fatálnych následkov.

Situácia v nemocniciach je desivá a zdravotníci ju už nemajú len vo svojich rukách
Koronavírus a jeho dôsledky nepociťujú len bežní ľudia na svojom zdraví, či nebodaj živote, ale aj zdravotníci, ktorí sú už po viac ako trištvrte roku boja s ním úplne vyčerpaní. O to viac ich mrzí, že ich minister spolu s vládou zatiaľ boji proti... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Typické úrazy po neodbornej manipulácii s pyrotechnikou sú popáleniny na tvári, hrudníku aj rukách. Výnimkou nie sú poranenia zraku, sluchu (perforácia bubienka) a devastačné zranenia horných končatín, najmä prstov, ktoré končia až doživotnými následkami.

Záchranári varujú pred používaním podomácky vyrobenej pyrotechniky, alebo takej, ktorá je poškodená, prípadne už zlyhala. V kontexte pandémie, plných nemocníc, unavených zdravotníkov, by boli najradšej, keby sa ľudia zdržali akéhokoľvek používania pyrotechniky. Sú preťažení, netreba im pridávať ďalšiu prácu.

Počas posledných novoročných osláv vyslali operátori tiesňovej linky 155 záchranárov aj k 57 prípadom ťažkej otravy alkoholom, z toho bolo päť detí. Najmladším pacientom bol 11-ročný chlapec, ktorý na rodinnej oslave pil alkohol a upadol do bezvedomia. Posádka ho stabilizovala a transportovala do nemocnice.

Zdravotníci v čase korony bojujú s vlastným stresom užívaním antidepresív a analgetík
Preťažený a prepracovaný zdravotnícky personál pracuje počas pandémie COVID-19 pod enormným tlakom. Podľa berlínskej štúdie analgetiká a antidepresíva užívajú dvakrát častejšie než ľudia v iných profesiách, konštatuje na stránkach nemeckého... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová