"Pod baldachýnom NATO bude Slovensko pokojne spať"
19 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Tak znie svojrázny a veľavravný titulok článku v ruskej odbornej vojenskej tlači a pod ním sa nachádza informácia o Slovenskom prijatej obrannej a bezpečnostnej stratégii. Niet čo dodať.


Základom pre ochranu bezpečnosti Slovenska je členstvo republiky v NATO. Tvrdí to nová obranná stratégia krajiny, ktorú schválila slovenská vláda. Píše portál vpk. name.


Zo stratégie v ďalšej časti stroho a už bez komentára vyberá:

"Podľa ustanovení dokumentu je hlavným cieľom obrannej politiky Slovenska zachovanie suverenity, územnej celistvosti a nedotknuteľnosti hraníc. Kolektívna obrana v rámci Severoatlantickej aliancie sa považuje za najefektívnejšiu metódu na dosiahnutie tohto cieľa. Stratégia hovorí, že členstvo v NATO a Európskej únii umožňuje Slovensku vytvárať príležitosti, ktoré by krajina sama nemohla poskytnúť. Zároveň sa zdôrazňuje, že členstvo v NATO slúži aj na presadzovanie bezpečnostných záujmov Slovenskej republiky vo svete.

Belousovová: NATO presúva armádu na hranicu Ruska, tak kto komu hrozí?
Bývalá podpredsedníčka SNS Anna Beousovová sa pýta, pred kým chce vláda chrániť Slovensko na západnej hranici Ruska, keď tam presúva vojenskú techniku NATO. Napísala to na svojom facebooku. Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Michal Filek


Slovensko sa zameria na včasné zisťovanie a analýzu hrozieb, prípravu ústredných orgánov a orgánov miestnej samosprávy na plnenie úloh v oblasti obrany štátu, overovanie a kontrolu pripravenosti štátu na prijatie potrebných opatrení v prípade nebezpečenstva.

Zároveň sa rozšíri štátna podpora obranyschopnosti Slovenska efektívnym a transparentným využívaním finančných zdrojov. Rovnako sa zvýši pripravenosť obyvateľstva chrániť štát a rozvíjať obranný priemysel.

Špeciálne sily NATO sa pripravujú na tajný prielom v Rusku
Americké špeciálne jednotky sa rozmiestňujú priamo na hraniciach Ruska, USA otvorili v Pobaltí novú vojenskú štruktúru - základňu pre sily špeciálnych operácií a špeciálne sily. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Ivan Brožík