Špeciálne sily NATO sa pripravujú na tajný prielom v Rusku
13 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Americké špeciálne jednotky sa rozmiestňujú priamo na hraniciach Ruska, USA otvorili v Pobaltí novú vojenskú štruktúru - základňu pre sily špeciálnych operácií a špeciálne sily.


Čo urobí táto vojenská jednotka, aké bojové nástroje použije a prečo je potenciálne mimoriadne nebezpečná pre obranu Ruska, najmä v možnom predvojnovom období? Témou sa zaoberá portál vpk.name.

Publikácia amerického ministerstva obrany Stars and Stripes oficiálne oznámila nasadenie novej základne amerických špeciálnych síl v Lotyšsku. Ide skôr o servisné letisko pre špeciálne jednotky USA, ktoré majú základňu vo Veľkej Británii. Očakáva sa, že nový objekt rozšíri operácie NATO v pobaltskom regióne.

USA vliali do základne 3,7 milióna dolárov prostredníctvom Európskej iniciatívy na zadržanie, programu Pentagónu, ktorý financuje úsilie „zabrániť ruskej agresii“ na východnom krídle NATO. „Tento projekt spolu s ďalšími dôležitými európskymi obrannými iniciatívami predstavuje náš trvalý záväzok voči nášmu priateľovi a spojencovi, Lotyšsku,“ uviedol počas slávnostného otvorenia základne podplukovník Juan Martinez, zástupca veliteľa amerických zvláštnych operácií pre Európu.

Prečo sa slovenskí vojaci musia zúčastňovať na provokáciach NATO voči Rusku? (Ivan Brožík)
NATO zvyšuje svoju aktivitu v blízkosti ruských hraníc, súčasťou tohto "gesta" sú ale aj slovenskí vojaci. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


V skutočnosti to samozrejme nie je vôbec obranné zariadenie. Za posledných päť rokov minul Pentagon v Pobaltí stovky miliónov dolárov na zlepšenie vojenskej infraštruktúry a vykonanie ďalších cvičení, čím sa pripravil na svoje pôsobenie v severnom Rusku.

Dá sa dokonca povedať, že z hľadiska ruských obranných záujmov prekračuje "červenú čiaru" vytvorenie základne Spojených štátov v pobaltských štátoch pre vybavovanie a údržbu konvertoplánov CV-22 z 352. krídla špeciálnych operácií amerických síl osobitných operácií v Británii. A to predovšetkým kvôli plánom použitia týchto lietadiel, ktoré za žiadnych okolností nie sú obrannými zbraňami: sú určené na pristátie vojsk a pristátie je čisto útočnou operáciou. Nové účelové zariadenie teda disponuje servisom, muničným skladom a dvoma heliportmi. Finančné prostriedky sú navrhnuté tak, aby umožnili silám špeciálnych operácií „rýchly vstup a výstup z operačného priestoru a vykonávanie údržby,“ uviedol Martinez.

Čo to znamená? Akú "oblasť činnosti" si možno predstaviť? V pobaltských štátoch môžu byť počas krízového obdobia veľmi rýchlo vysadené do ruského tyla celé bojové skupiny na plný úväzok. Koniec koncov, CV-22 Osprey je schopný vziať na palubu a a vysadiť naraz 24 parašutistov. Okrem toho môže tento stroj pristáť a vzlietnuť z obmedzeného priestoru. Jeho maximálna rýchlosť v režime lietadla je 565 km / h a bojový akčný rádius je 690 km.

Môže Európu očakávať "nečakaný úder" Ruska!
Je to propagandistický "Workshop NATO"? Alebo opäť vyskočila ruská hrozba. Tentokrát sa ku tejto téme vyjadrilo nemecké vydanie Die Welt. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | František Németh


To znamená, že ak je to potrebné, tieto stroje môžu pristáť so skupinami špeciálnych síl NATO kdekoľvek na trase z Rigy do Tuly - to je aktuálna „oblasť operácií“. To všetko však budú môcť špeciálne sily NATO urobiť, iba ak dokážu prekonať líniu ruskej protivzdušnej obrany. Ale vzhľadom na to, že tieto stroje sú vyrobené hlavne z kompozitných materiálov a môžu lietať v extrémne nízkych výškach, táto úloha sa v zásade nezdá nemožná. Pre ruské radary môžu zostať neviditeľné.

Pamätáme si, že Nemci počas vojnových rokov jednoducho zmenili značenie, vymenili riadiacich letovej prevádzky za svojich a nainštalovali svoje vlastné zariadenia - a prekazili tak nasadenie spojeneckých síl, ktorých formácie sa jednoducho dostali na v zlom čase na zlé miesto.

Skupiny špeciálnych síl NATO sú schopné organizovať atentáty na veliteľov veľkých formácií a formácií ruskej armády. Okrem toho medzi ich úlohy môže patriť pokus o otravu alebo kontamináciu zásob vody. Nikdy však neviete, aké ďalšie „dobré“ skutky môže tento „priekopnícky oddiel“ dosiahnuť? A vzhľadom na skutočnosť, že nové zariadenie sa môže stať odrazovým mostíkom aj pre miestne špeciálne sily, medzi ktorými je veľa ľudí hovoriacich po rusky, je otázka výpočtu týchto skupín vojenskými kontrarozviedkami a FSB značne komplikovaná.

Korveta Vasilij Bykov je špeciálne "šitá" do extrémnych mrazov a večných búrok
Korveta ruského námorníctva Vasilij Bykov z projektu 22160 dokončuje arktické skúšky, a to mimoriadne úspešne. Správu prevzal navyrecognition.com. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Nič sa nikde nehovorí o amerických špeciálnych silách, ktoré môžu používať tieto stroje a túto základňu. Aj keď si pripomíname, že počas cvičení v pobaltských štátoch pracujú vojaci z 19. skupiny špeciálnych síl Národnej gardy USA.

Vzhľadom na to, že sa Američania snažia vyriešiť svoje problémy silami svojich spojencov, je logické predpokladať, že sa pokúsia vyslať svojich pobaltských kolegov do ruského tylu. V tejto súvislosti je možné, že nové základné stanovište budú využívať predovšetkým miestne jednotky špeciálnych síl Lotyšska a Estónska. Boli vytvorené, pôsobia a už získali bojové skúsenosti v Afganistane.

Sily špeciálnych operácií v Lotyšsku predstavuje SUV - špeciálna bojová jednotka, ktorú tvorí veliteľstvo, tri letky (A, B, C), letka bojovej podpory a výcviková letka. Spočiatku, keď došlo k vytvoreniu oddielu, bol viac zameraný na protiteroristické úlohy. Personál si však tiež nacvičuje prieskumné a sabotážne operácie a vedenie netradičnej (partizánskej) vojny. Podľa Martineza je ďalším projektom v Lotyšsku, ktorý je blízko dokončenia, zariadenie, ktoré zvýši počet vybavenia a personálu, ktorý sa môže presunúť do baltského štátu na školenie alebo v reakcii na krízu.

Cieľom všetkých vojen je zničiť Rusov a príbuzné národy
„Skutočnou hybnou silou ľudských dejín je tisícročia trvajúci boj medzi satanizmom a védskym učením,“ tvrdí docent Sergej Albertovič Salľ. Uviedol portál Zen.yandex.ru. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Okrem toho pripomeňme ešte jeden podobný a nemenej dôležitý objekt v Pobaltí. Američania investovali 10,8 milióna dolárov do vylepšenia estónskej leteckej základne Amari, práce boli dokončené v júli 2020. Od mája 2014 estónski spojenci NATO využívajú leteckú základňu Emari spolu s litovskou leteckou základňou Zokniai v Siauliai.

Stíhačky NATO zostávajú na základni štyri mesiace, potom sa striedajú. Do konca augusta 2014 pôsobili na leteckej základni Amari štyri dánske stíhačky F-16. Na základni boli ďalej dislokované štyri stíhačky Eurofighter Typhoon z vzdušných síl Nemecka, Španielska a Veľkej Británie.

Základňa sa tiež aktívne používa na krátkodobé pristátie lietadiel NATO počas cvičení. V septembri 2015 navštívili leteckú základňu stíhačky F-22 piatej generácie z 95. letky amerických vzdušných síl. Padlo tiež rozhodnutie rozmiestniť americké útočné lietadlá A-10 na tejto leteckej základni.

Dá sa predpokladať, že estónske špeciálne sily môžu využiť modernizovanú leteckú základňu Amari na prípravu a uskutočnenie výsadku svojich špeciálnych síl letecky do ruského tyla. Estónsko má koniec koncov aj svoje vlastné špeciálne operačné sily, ktoré sa pôvodne formovali na základe prieskumného práporu. Medzi ne patria: armádna jednotka špeciálnych síl Maavagi (ide o hlavnú jednotku estónskych špeciálnych obranných síl), Merevagi (špeciálne jednotky estónskych námorných síl) a Ohuvagi (špeciálna jednotka letectva).

Trumpov zvrat v arktickej stratégii (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
28 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová


Je možné pripomenúť, že pobaltskí susedia v obave pred „ruskou agresiou“ pred niekoľkými rokmi uzavreli stávku na rozvoj špeciálnych síl a organizovanie partizánskych akcií podľa lotyšského príslovia „Malá mačka zrazí veľký vozík“. Napríklad v Litve boli vytvorené takzvané dobrovoľné regionálne obranné sily (KASP). KASP sa skladá z asi 500 vojenského personálu a 4 900 dobrovoľníkov. Okrem dobrovoľníkov má však Litva od roku 2008 svoje vlastné špeciálne operačné sily, ktoré pozostávajú z veliteľstva, práporu strážcov pomenovaných po Víta Veľkého, špeciálne sily, tím podmorských operácií a špeciálne operačné spojenie vrtuľníkov.

Tieto sily sa teraz tiež nepripravujú iba na odrazenie údajnej „ruskej agresie“, ale v súlade s ofenzívnou koncepciou NATO sú pripravené pôsobiť na ruskom území. Nemalo by sa zabúdať, že Litva má dlhú hranicu s Kaliningradskou oblasťou, ktorá bude napadnutá predovšetkým počas ohrozeného obdobia - a Litovci spolu s Poliakmi budú na čele útoku NATO.

Pobaltské krajiny, ktoré deklarujú obranné úlohy a demonštrujú obavy z možnosti „ruskej agresie“, sú čoraz viac vtiahnuté do agresívnych plánov USA a NATO. Vedenie týchto krajín teda vytvára skutočnú - na rozdiel od fiktívnej ruskej - hrozby pre ich krajiny. V prípade útoku na Rusko z pobaltského smeru sa skutočne tieto územia stanú jedným z hlavných miest použitia ruských zbraní.

NATO sa usiluje o Kaliningradskú oblasť. Rusko nasadzuje novú delostreleckú divíziu!
Baltská flotila vytvára novú divíziu divíziu v reakcii na rozširovanie vojsk NATO, Moskva tak reaguje na kroky NATO na hraniciach s Kaliningradskou oblasťou. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Ivan Brožík