Raši opätovne poukazuje na podozrivý nákup testov od trnavskej firmy, a nie je jediný
17 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

"Kto zarobil na Slovákoch 3,75 milióna eur?" - pýta sa Richard Raši. Nadácia Zastavme korupciu tiež poukazuje na "špecifiká" jesenného obchodu s testami.


"Aj keď sa ešte nedávno Igor Matovič oháňal pri podozrivom nákupe antigénových testov od firmy z Trnavy údajne prepojenej na premiéra dobrozdaním od Transparency International, podľa nich bol nákup akože v poriadku, k najnovším zisteniam nadácie Zastavme korupciu sa nijako nehlási, ani nevyjadruje." Píše Richard Raši na sociálnej sieti.


"A podozrenia, že za všetkým je iba kšeft za milióny nie sú rozptýlené, ale naopak, stávajú sa takmer istotou." Konštatuje Raši. (Mimochodom, podľa prepočtov redakcie HD, vzhľadom na bežné aktuálne trhové ceny na Slovensku, za predraženú sumu 3,75 milióna eur by mohol štát dôchodcom a ohrozeným skupinám nakúpiť asi 625 tisíc stokusových balení vitamínu D3.)


Také slovenské. Čekanove testy zaradili medzi najlepšie na svete, Matovič ho kritizoval
Komentár Ivana Brožíka Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

"Podľa informácií zistených priamo z dokumentácie k súťaži predložil jeden zo súťažiacich ponuku na testy za 2,96 € / kus s tým, že by dodal 3 milióny kusov. Ale táto ponuka nebola štátom prijatá, lebo vraj dorazila mailom o 9 minút neskôr, ako bol termín. A v súťažnej dokumentácii sa dokonca píše, že táto ponuka ani nedorazila. Zvláštne, nie?" Kladie si rečnícku otázku Raši.


Ak by štát túto ponuku prijal a 3 milióny testov by nedodala trnavská firma prepojená na premiéra, ušetrilo by Slovensko 2.970.000 eur. Ďalej správa upozorňuje, že ďalšie dve spoločnosti ponúkali testy za 3,15 a 3,19 eur. Pôvodne každá 3 milióny, ale potom vraj od ponuky odstúpili a obe firmy sľúbili dodať po 500 tisíc, teda spolu 1 milión testov. Nedodali nič, štát radšej nakúpil 1 milión testov od trnavskej firmy údajne prepojenej na premiéra drahšie. Ak by ho dodali spomínané firmy Slovensko by ušetrilo ďalších 780.000 eur.


Matovič otvorí školu, kde chodia jeho deti. Jej spolumajiteľ dostal zákazku na testy
Opäť je tu iskra možného konfliktu medzi premiérom a SaS, teda presnejšie medzi ním a ministrom školstva. Matoviča vraj už nebavia jeho výhovorky, a tak návrat detí do školských lavíc preberá do vlastných rúk. Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

"Na podanie ponúk, vrátane podkladov od zahraničných výrobcov testov bol termín POL pracovného dňa. Dodávatelia boli oslovení v piatok o 17:00 a termín na ponuky bol pondelok 12:00 na poludnie. Aj náhle odstúpenie firiem s lepšími ponukami zo súťaže zaváňa podľa odborníkov kartelovou dohodou. " Pripomína "zvláštnosti" transakcie Richard Raši.


"Hmotné rezervy nakupovali testy narýchlo. Vzhľadom na časovú tieseň ich obstarávali cez priame rokovacie konanie. Rezervy postupovali nadštandardne. Pokúsili sa osloviť viac možných uchádzačov. Spôsob, akým sa to udialo podľa Miroslava Cáka z právnej kancelárie AGM vyvoláva pochybnosti." Tvrdí Nadácia zastavme korupciu.

Nadácia pripomína, že "SŠHR v piatok o 17. hodine oslovila predchádzajúcich dodávateľov a zverejnila výzvu na webe. Na prípravu ponúk mali firmy víkend, pričom si mali zohnať a preložiť aj vyjadrenie výrobcov testov, ktorí boli zo zahraničia. Na ponuky sa čakalo len do pondelka dopoludnia."

Testovanie nebude. Nemáme vraj testy. Ale kde sú?
Matovič odvolal testovanie na Mikuláša z dôvodu nedostatku testov. Hlina tvrdí, že by sme mali mať k dispozícii ešte viac ako 7 miliónov testov. Ak ich nemáme, tak kde sú? Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič