Také slovenské. Čekanove testy zaradili medzi najlepšie na svete, Matovič ho kritizoval
15 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Komentár Ivana Brožíka


Vraj chce na tom zarobiť, preto ich presadzuje. "On je výrobca PCR testov, treba to aj takto brať." Povedal svojho času Matovič podľa portálu refresher.sk v televízii JOJ


Fakt typicky slovenské. Študent manažmentu či čoho, ktorý si je/bol istý že jeho záverečná práca "je riadne odcitovaná,” keď ju vlastne dal napísať niekomu inému, hodnotí výsledky medzinárodne uznávaného vedca iba tak, mávnutím ruky a - parafrázovane - tým, že slovenský vedec chce na slovenských testoch zarobiť.

Biochemik a CEO spoločnosti Multipex DX, Pavol Čekan, informoval najnovšie o úspechu jeho firmy v oblasti PCR testov, ktoré boli vyhodnotené ako testy z najlepších na trhu.

„Náš rTEST(RT-PCR test pre COVID-19) bol evaluovaný jednym z najlepších referenčných laboratórií v EU, v Holandsku. Evaluácia dopadla výborne a rTEST splnil všetky podmienky citlivosti a senzitivity (pozrite vyžltený text). Týmto sa náš slovenský RT-PCR test zaradil medzi najlepšie testy na trhu. Veľká vďaka a gratulácia našim kolegom z BMC SAV a nášmu tímu MultiplexDX,“ napísal podľa portálu startitup.sk vedec na sociálnej sieti.

"Politici už by mali prestať improvizovať. Boj proti pandémii treba odovzdať vedcom", tvrdí Čekan
Slovensko potrebuje podľa prezidentky Zuzany Čaputovej zmenu v riešení koronakrízy. S rovnakou myšlienkou prišiel aj uznávaný biochemik Pavol Čekan. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Slovensko zháňa testy, hovorí sa o tom, že si ich "niekde musí požičať". Pritom slovenský vedec na Slovensku vyvinul testy, ktorých kvalita patrí medzi absolútnu svetovú špičku. A Slovensko by ich nemuselo zháňať, nakupovať ani požičiavať, mohlo by ich vyrábať a dokonca aj vyvážať v čase, keď sa vyvažujú - tie kvalitné - po celej planéte zlatom.

Keby to nebol smutné, keby to takmer nevyznievalo ako sabotáž, bolo by to iba nesmierne trápne. Tak trápne, že súdny človek s priemernými morálno-etickými a bežne uznávanými mantinelmi by sa už na verejnosti nevyjadroval a ako je u nás slovným hitom - šúchal by niekde v kúte nožičkami.

Vedca Čekana sa treba verejne zastať a treba poukázať, tak isto verejne, na to, ako gazdujeme v tomto našom - naozaj sa to tlačí do klávesnice - banánistane. „Vyjadrenie premiéra Matoviča, že mu ide (Čekanovi - pozn. red. HD) o biznis s jeho PCR testami, keď volá po zdravom rozume ohľadom testovania, je neférové. Doteraz z toho, že vyvinul slovenské testy na diagnostiku COVID-19 nič nemal. Akurát ich daroval Slovensku, keď chýbali,“ povedala Zuzana Petková z nadácie Zastavme korupciu.

Vedec Čekan prichádza s riešením, ako ďalej v boji s pandémiou. Vypočuje ho premiér? 
Napriek tomu, že premiér v piatok na tlačovke tvrdil, že iné riešenia, ako lockdown a testovanie antigénovými testami neexitujú, zdá sa, že predsa len sú aj iné možnosti. Jeden z nich predstavil biochemik Pavol Čekan. Prichádza s podrobným návrhom,... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Petra Demková


Tak je to u nás so všetkým. A s každým, kto má niečo v hlave. U nás sa nežiadajú múdri, ba dokonca svetoví, ale iba hlúpi, hluchí a slepí - za socializmu sa im vravelo "podržtašky". Dnes by sa malo dodať, že aj "držhubovia".

Svet uznáva v kríze slovenského vedca s revolučným vynálezom proti kríze a slovenský premiér nad ním mávne rukou - chce sa iba nabaliť. Bože môj, aké je to prízemné, aké je to hlúpe, aké je to protislovenské!

Táto malosť nás už v týchto dňoch stojí denne od 20 do 40 ľudských životov. Ale nikomu to neprekáža, všetko je v poriadku. Tak to má byť. "Pořádek musí bejt, vy kluci pitomí, jinak byste lezli po stromech." Hovoril legendárny Švejk. A mám pocit, že sa na tie stromy víťazoslávne a budovateľsky vraciame.

Vedec Čekan Matovičovi: "Je nefér, aby som musel dokazovať, že ako vedec chcem Slovensku pomôcť"
Známy slovenský vedec, biochemik Pavol Čekan, ktorý je za niekoľkými úspechmi Slovenska vo vývoji covid-testov, sa dostal do slovnej potýčky s I. Matovičom. Je ďalším z radov tých, ktorých premiér verejne znemožnil len preto, že kritizovali postup... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Petra Demková