Prečo sa slovenskí vojaci musia zúčastňovať na provokáciach NATO voči Rusku? (Ivan Brožík)
07 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

NATO zvyšuje svoju aktivitu v blízkosti ruských hraníc, súčasťou tohto "gesta" sú ale aj slovenskí vojaci.


Sú, alebo mali byť, to zo zdroja nie je celkom jasné, otázka je, prečo sa slovenský minister obrany venuje zdravotníctvu viac ako ten, kto ho má priamo podriadené a neinformuje či veľmi slabo informuje o tom, kam Slovenská republika a najmä prečo posiela našich vojakov. A tak sa možno spoliehať iba na cudzie zdroje, hoci ide o nás. napríklad na portál russian.rt.com, ktorý si všíma takmer permanentné vojenské manévre NATO v Litve, aj za účasti Slovenska.

Zrejme by sme ako platitelia daní štátu mali vedieť o tom, kam náš štát posiela našich vojakov a prečo. Mierové misie sú pochopiteľné, aj keď použiť slovo "mierový" v súvislosti s vojskom je akýsi oxymoron. Účasť na manévroch, ktoré simulujú atak na zvrchovanosť iného štátu, štátu, ktorý sa k nám nespráva nijako nepriateľsky, je však nepochopiteľná a možno aj neprijateľná.

NATO v Nemecku nacvičuje úplne nezmyselne jadrovú vojnu
Zdá sa, že nemecké vydanie časopisu Bild, ktoré často klame a šokuje čitateľov falošnými dojmami, hovorí tentoraz pravdu, čo potvrdzujú aj „vážne“ médiá. A podstata správy, ktorá bežným ľuďom pošteklí nervy, je príprava na... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


V Litve sa v súčasnosti konajú cvičenia NATO Geležinis Vilkas 2020 („Železný vlk - 2020“). Zúčastňuje sa ich 3 000 príslušníkov armády Litovskej republiky a ďalších deväť členov Severoatlantickej aliancie. Informovalo o tom velenie litovských ozbrojených síl. Manévre potrvajú do 17. novembra. Odborníci poznamenávajú, že to nie je zďaleka prvé cvičenie v krajine za posledné mesiace. Podľa analytikov je takáto "činnosť nevyhnutná na vytvorenie ďalšieho napätia na ruských hraniciach a na vytvorenie tlaku na bieloruské orgány."

Dosť zvláštna formulácia - "činnosť nevyhnutná na zvýšenie napätia." V súvislosti so Slovenskom sa súdnemu človeku musí javiť ako neprijateľná.

V tlačovej správe litovského velenie ozbrojených síl sa tiež uvádza, že manévre sa uskutočňujú "na hodnotenie pripravenosti bojovej skupiny frontových síl NATO, ako aj jej interakcie s litovskou armádou. Pri manévroch použijú vojská okrem iného imitáciu streliva a pyrotechniku."

Otázka stojí tak, ako by sme asi reagovali na fakt, že by Ruská federácia so svojimi spojencami organizovala podobné manévre v blízkosti hraníc niektorého členského štátu Európskej únie, napríklad Rumunska. To by bolo rozhorčenia, to by bolo televíznych diskusií naslovovzatých odborníkov, ale aj pouličných demonštrácií a táborovania pred ruskou ambasádou!

Cesta k vojne v rámci NATO
Stretávajú sa dva spočiatku samostatné trendy, ktoré majú tento región dramaticky pretvoriť. Má prísť k novým príležitosťami a výzvam pre USA Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Mário Martinka


„Druhá fáza projektu Brilliant Jump II, rovnako ako námorná fáza, preukáže schopnosť včasného rozmiestnenia a integrácie síl rýchlej reakcie NATO s ostatnými partnerskými silami NATO s cieľom prispieť k odstrašujúcim kapacitám NATO,“ - píše sa v správe najvyššieho velenia NATO v Európe. Iba pre vykreslenie obrazu - v polovici septembra sa v Litve uskutočnilo aj mnohonárodné cvičenie NATO v oblasti protivzdušnej obrany Tobruq Legacy 2020 („Legacy of Tobruk 2020“). Informovala o tom tlačová služba Ministerstva obrany republiky.

Bolo naplánované, že sa na manévroch zúčastní asi 950 vojakov z Litvy, Estónska, Talianska, USA, Lotyšska, Poľska, Francúzska, Slovenska, Českej republiky a Maďarska. Spojenci mali doraziť na cvičenia so systémami PVO Patriot, SAMP / T, Avenger, Mistral, RBS 70, GROM, Stinger a ďalšími.

„Spojenecké jednotky PVO z Českej republiky, Francúzska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Slovenska a Spojených štátov, ako aj ďalší účastníci z Estónska, Talianska a Poľska budú spolupracovať so špecialistami z Velenia spojeneckých vzdušných síl (Ramstein) a Spoločných stredísk vzdušných operácií (Udem, Torrejon), ako aj spoločne vykonávať výcvikové úlohy v troch výcvikových oblastiach na území Litvy, “uvádza sa vo vyhlásení na webe Severoatlantickej aliancie. U nás ani muk.

Lietadlá NATO pravidelne uskutočňujú simulované raketové útoky v blízkosti ruských hraníc
Americké vzdušné sily a NATO nielen posilnili svoje dozorné akcie pozdĺž ruských hraníc, ale teraz čoraz viac cvičia aj pre prípad možného útoku, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Medzinárodné cvičenia Griffin Strike 2020 / Hunter 2020 sa konali iba trošku skôr - na sklonku leta, iba náhodou tiež v Litve. A to "za účelom precvičenia interakcie medzi pechotnými, protitankovými a delostreleckými jednotkami, ako aj za účelom koordinácie akcií, a to aj s priamou leteckou podporou a v kontexte obranných a útočných operácií s cieľom posilniť spoluprácu v oblasti obrany a výmeny skúseností. medzi spojencami, “píše sa v správe velenia litovských ozbrojených síl.

Ako poznamenal prezident Ruskej asociácie pre pobaltské štúdie Nikolaj Mezhevič, „Litva sa stáva centrom činnosti NATO v pobaltskom regióne.“ Dodajme, že takmer nepretržite sa tam konajú všetky druhy cvičení aliancie NATO. nuž a tento vojensko-politický zväzok, na rozdiel od slovenských predstaviteľov, hovorí aj o účasti Slovenska na týchto manévroch.

Nie je to "tak trošku" na zamyslenie?

Dokážu Spojené štáty zabrániť vojenskému konfliktu členských štátov NATO? (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Iveta Machová