Hrozivá štatistika: V nemocniciach u nás zomrie na COVID-19 každý piaty pacient!
12 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Koronavírus kosí ľudí po celom svete, na Slovensku sa počty mŕtvych začali dramatizovať až po nástupe druhej vlny, ktorá u nás udrela plnou silou. Desivá je však štatistika, z ktorej je vidieť, že v slovenských nemocniciach každý piaty pacient, ktorý sa do nich dostane s ochorením COVID-19, tomuto ochoreniu podľahne.


Ešte horšie vyznieva skutočnosť, že pacienti sa často nakazia v nemocniciach či zariadeniach pre seniorov. Smutnú štatistiku uviedol po rokovaní Pandemickej komisie minister zdravotníctva Marek Krajčí, podľa ktorého v aktuálnej pandemickej situácii stále stúpajú počty úmrtí pacientov nakazených koronavírusom, uvádza portál cas.sk.
Pribúdajú nielen nakazení pacienti, ale aj zdravotníci

Šéf rezortu zdravotníctva tiež uviedol, že v nemocniciach zomiera každý deň takmer 35 ľudí. Úmrtia hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 podľa ministra hovoria aj o tom, že do nemocníc sa dostávajú najmä starší, imobilní pacienti či pacienti s chronickými ochoreniami. Percento postihnutých nad 65 rokov z celej populácie postihnutej koronavírusom je podľa Krajčího vyššie, ako býva zvykom, aj preto celkové počty pacientov v nemocniciach rastú. Hoci sa situácia v nich postupne zhoršuje, kapacity lôžok, podľa ministra zdravotníctva však stále sú. „Za posledný týždeň pribudlo približne 300 pacientov s ochorením COVID-19 a stúpa aj percento zdravotníkov, ktorí sú v karanténe. Aktuálne je to 2 917 úväzkov zdravotníkov,“ povedal Krajčí.

„Kopal by som ich do zadku...egoistov primitívnych,“ odkazuje Ňarjaš tým, čo zľahčujú koronavírus
Poslanec Národnej rady Erik Ňarjaš (OĽaNO, nevie niektorým svojím opozičným kolegom, či tým, ktorí zľahčujú koronavírus, prísť na meno. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Slovensko je síce v porovnaní s okolitými krajinami v počte nakazených na tom stále lepšie, ale trend je nepriaznivý. „Žiaľ, sedemdňový aktuálny priemer, keď spočítame PCR testy a antigénové testy, je na úrovni 3 571, lenže každým dňom sa počty pozitívnych testov zvyšujú,“ pridáva minister, ktorý predpokladá aj nárast množstva vykonaných testov, keďže sa budú otvárať nové odberné miesta, ktorých je v súčasnosti 223.

Analytici ministerstva tiež zisťovali, aké mali opatrenia vlády dopady na reprodukčné číslo vírusu. „Aj po zavedení pomerne prísnych opatrení v polovici októbra, sme mali stále reprodukčné číslo nad úrovňou jedna. Pod úroveň jedna sa číslo dostalo, až keď sme zaviedli takzvaný lockdown pred plošným testovaním. V zapätí po celoplošnom testovaní sa nám ho podarilo zraziť ešte výraznejšie dole,“ skonštatoval Krajčí. V súčasnosti je reprodukčné číslo 1,35 a aj to je jeden z dôvodov, prečo pandemická komisia včera zasadala, dodáva v závere portál cas.sk.

Zomreli s covidom alebo na covid? Lekár z pražskej nemocnice vniesol do debaty svetlo
Zhruba deväť z desiatich ľudí, ktorí v pražskej vinohradskej nemocnici zomrú nakazení koronavírusom, umrie práve v dôsledku tejto novej infekcie. ČTK to povedal lekár Viktor Kubricht, jeden z tamojších koordinátorov starostlivosti o pacientov s... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Timotej Dudka