"Nebyť kamier, dnes som vo väzení," hovorí čierny Parížan na margo bitky od policajtov
07 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Hudobný producent verí, že by bol dnes vo väzení nebyť videa, ktoré ukazuje, ako na neho policajti zaútočili. Namiesto toho je teraz vyšetrovaná polícia a na francúzskych uliciach to vrie, informuje The New York Times.




Michel Zecler, francúzsky černošský hudobný producent, sa domnieva, že jeho prípad by sa bez videa zredukoval nanajvýš na krátku správu. "Keby tu neboli kamery, dnes bol by som vo väzení," uviedol vo štvrtok v rozhovore Zecler.


Zábery z týchto kamier, ktoré ukazujú, ako policajti bijú 41-ročného Zeclera, producenta známeho vo svete francúzskeho rapu. Namiesto toho pomohli vyvolať politickú krízu vo Francúzsku a opäť zamerali pozornosť na otázku policajnej brutality, predovšetkým proti menšinovým občanom krajiny. Zecler utrpel  mnohopočetné zranenia, vrátane roztrhnutej šľachy na ruke, poranenia hlavy a modrín na tvári a tele.


Policajný zásah spôsobil celonárodný rozruch a prinútil vládu prezidenta Emmanuela Macrona zrušiť a prepísať časť zákona o bezpečnosti, ktorý mal obmedzil kontrolu polície kamerami.


Stovky ľudí v Prahe protestovali proti vládnym opatreniam
Stovky ľudí sa zhromaždili v nedeľu v Prahe na dvoch protestoch namierených proti opatreniam českej vlády v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2, informoval spravodajský server Novinky.cz. Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | tasr


Kritici tvrdia, že ustanovenie v návrhu zákona o bezpečnosti malo za cieľ utlmiť presne tie druhy videonahrávok z mobilných telefónov, ktoré zachytávajú ako policajti pacifikujú demonštrantov. Video z bitky Zeclera zverejnil na sociálnych sieťach 26. novembra francúzsky online spravodajský server Loopsider,  čo by mohlo byť pri prijatí nového zákona nezákonné. Namiesto skreslenej verzie jeho útoku, ktorá sa objavila v krátkej správe, však celé Francúzsko videlo obraz dobitej a zakrvavenej Zeclerovej tváre.

Prezident Macron sa v rozhovore vyjadril, že „nemá nič na ospravedlnenie“ policajného zásahu. Ustanovenie v jeho návrhu zákona o bezpečnosti, ktoré bolo súčasťou zosúladeného politického posunu zameraného na posilnenie  prezidenta a ochranu policajných zložiek pred nacionalistickými útočníkmi, sa stalo terčom kritiky. Niektorí teraz vytvárajú paralely s videom, ktoré ukazuje vraždu Georga Floyda v Spojených štátoch. Tá vyvolala protesty proti rasizmu a policajnej brutalite po celom svete, a to aj vo francúzskych mestách.


Nemecká žena zanechala svojim susedom 6,2 milióna eur
Obyvatelia komunity v strednom Nemecku po smrti staršej susedky nečakane zdedili majetok a akciové portfólio v hodnote 6,2 milióna EUR, informuje CNN International. Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Zeclera držali dva dni vo väzbe, ale zverejnené video rýchlo viedlo k jeho prepusteniu, čo bolo v rozpore s pôvodnými svedectvami troch policajtov. Podľa parížskeho prokurátora policajti uviedli, že Zecler upútal ich pozornosť, pretože nemal masku a silne páchol marihuanou. Obvinili ho, že ich násilím vtiahol do štúdia, bránil sa zatknutiu a napadol ich. Video a Zecler rozprávajú iný príbeh.


Večer 21. novembra Zecler - ktorý uviedol, že si zabudol rúško, ktoré sa vyžaduje podľa pandemických pokynov - kráčal k vchodu do svojho ateliéru v 17. obvode Paríža. Video potom ukazuje troch policajtov, ktorí vtrhli do vchodu štúdia bez slovného varovania. Zecler, ktorý uviedol, že policajtom opakovane hovoril, že je vo vlastných obchodných priestoroch a pýtal sa, prečo sa nachádzajú vo vnútri, si najskôr ani nebol istý, či ide o skutočných policajtov.





Podľa videa policajti, ktorí ho nedokázali vytiahnuť von, za sebou zatvorili dvere. Vo vnútornom stiesnenom vstupnom priestore ho začali biť - podľa parížskeho prokurátora ho bili celkovo šesť minút. Na videu je vidieť, ako policajti opakovane udierali a kopali do Zeclera a udierali ho obuškom, aj keď sa nebránil.


OSN varuje: Miliarda ľudí môže skončiť v extrémnej chudobe
06 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

Aj keď sa v uplynulých rokoch vyskytli veľmi závažné prípady policajnej brutality voči černochom a Arabom, je ťažké presne určiť mieru problému, pretože vo Francúzsku je nezákonné uchovávať údaje o rasovom pôvode. Oficiálne vyšetrovanie nezávislého úradného orgánu, v roku 2017 zistilo, že u mladých mužov vnímaných ako čierni alebo arabskí občania je 20-krát vyššia pravdepodobnosť kontroly ich totožnosti. Asi 80 percent uviedlo, že boli podrobení najmenej jednej kontrole za posledných päť rokov, v porovnaní s iba 16 percentami zvyšku populácie.





Švajčiarske úrady pozastavujú povolenie pre vakcíny spoločností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna.  
Švajčiarska vláda už v októbri objednala niekoľko miliónov vakcín, od troch výrobcov. Teraz však švajčiarsky lekársky regulátor Swissmedic tvrdí, že chýbajú mnohé potrebné informácie k spusteniu používania vakcín a proces je preto pozastavený. ... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Petra Demková




Po tom, čo úrady preskúmali záznamy bezpečnostných kamier, obvinenia proti Zeclerovi boli stiahnuté a vyšetrovaní sú teraz policajti. Oslobodený Zecler povedal, že chce pochopiť, prečo sa stal terčom útoku. Ukázalo sa, že k zásahu došlo pol dňa po tom, čo on a jeho obchodná partnerka Valérie Atlan nahrali nové hudobné video s témou proti násiliu a so správou, že „láska je silnejšia ako nenávisť“. Zecler spáchal v tínedžerskom veku niekoľko ozbrojených lúpeží a išiel do väzenia. Nastúpil tam keď mal 17 rokov a na slobodu sa dostal v 24 rokoch.


Čína zapína „umelé slnko“ na jadrový pohon
06 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Matovičovo Mikulášske Waterloo (Ivan Brožík)
Komentár Ivana Brožíka Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Ivan Brožík