Matovičovo Mikulášske Waterloo (Ivan Brožík)
06 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Komentár Ivana Brožíka


To, že opozícia pripravuje referendum o predčasných voľbách, je logické. Avšak tak vysoké zastúpenie koaličných voličov, podporujúcich návrh opozície, to je nevídané.


Hoci sú školy zavreté, vysvedčenia - a symbolicky priam na Mikuláša - sa predsa len rozdávali. Kruto ohodnotili samoľúbosť, aroganciu, povýšenectvo, ale aj rodinkárstvo, neprofesionalitu a neschopnosť vlády riešiť čokoľvek iné okrem vlastných potrieb, nárokov a doktrín zo strany jednotlivých členov súčasnej vládnej koalície.

Prieskum FOCUSU vysiela zreteľný odkaz - odstúpte! Je to odkaz voličov, ktorých agentúra oslovila v dňoch 18. 11. až 25. 11. 2020, v ankete odpovedalo 1004 respondentov. Chce sa dodať, že dnes, takmer o mesiac neskôr, by boli čísla, podporujúce predčasné voľby, ešte výraznejšie výpovedné.

Viac ako polovica, konkrétne 53,5 percent opýtaných, je za pád tejto vlády. Inak povedané, každému druhému z oslovených voličov prekáža jej štýl vládnutia, ak toto slovo použijeme ako eufemizmus pre to, čo nám predvádza každý deň naša vládna moc. Drsnou realitou však je odpoveď na otázku, čo vlastne naša výkonná moc v súčasnosti rieši.

Takmer polovica ľudí na Slovensku očakáva predčasné voľby
Najpesimistickejší zo súčasnej koalície sú prívrženci hnutia Sme rodina, keďže súčasnej vláde dáva celé štyri roky len 41,1 % opýtaných. Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | Peter Haluza


Je to vendetta, teda modifikácia pomsty z krvnej na politickú voči jej predchodcom? Chcú to robiť celé štyri roky svojho funkčného obdobia? Trochu primálo pre občana, ktorý nepoľuje na rivalov, ale snaží sa prežiť. Bolo by asi treba najskôr pochopiť, aký je rozdiel medzi poľovníkom a lovcom.

Je to absolútna neschopnosť odborne riešiť každodenné problémy života spoločnosti, ovplyvnené naviac pandémiou? A keby len neschopnosť. Zjavný je nezáujem, čo je o nejaký ten stupienok kritickejšie. A voči demokracii rozhodne podpásové.

Je to neochota zaoberať sa aj niečím iným, ako samým sebou? Toto nie je filmový seriál Doktor House, v ktorého v jednom z dielov postava trpí spasiteľským (Mesiášskym) komplexom a preto si za partnerov vyberá iba chorých ľudí, čo jej umožňuje realizovať sa ako záchranca. A kto má ešte akú-takú schopnosť zdravo myslieť, toho sa snaží mesiáš zbaviť. Toto je Slovensko v roku 2020! Tu fakt ešte všetci neochoreli a niektorí dokonca majú aj tú drzosť, že samostatne myslia.

Matovič chce znižovať kvórum na referendum, koaliční partneri nesúhlasia
Koaliční partneri v novej vláde pod vedením Igora Matoviča sa stále nestihli dohodnúť na programovom vyhlásení vlády. Parlament ho tak bude schvaľovať v poslednom možnom termíne. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Sú ľudia, ktorí sú neustále v nejakej názorovej opozícii, ale minimálne pripúšťajú fakt, že iný názor existuje. Náš predseda vlády posiela iný názor do Mongolska, čím sa okrem verejnej urážky suverénneho štátu a jeho pracovitých a dosť biednych obyvateľov dopúšťa aj neuveriteľnej a neakceptovateľnej arogancie. Nielen voči koaličnému partnerovi, z ktorého si urobil rohožku pred dvere, čo premiérovi zjavne nedošlo, očividne arogantne nechutne a doslova primitívnym spôsobom ponížil aj Sulíkových voličov. (A oni mu to zrátajú, chce to iba čas. Možno to už pán premiér tuší, preto ich tak nenávidí.)

Parlament pracuje v akejsi inej, neznámej dimenzii, úplne odtrhnutý od aktuálnych každodenných problémov štátu a jeho občanov. Parlament aj vláda, akoby ich jedna mater mala, svorne porušujú zákony, dokonca kašlú aj na tie ústavné. A od občanov žiadajú to, čo im žiaden zákon neukladá už len preto, že neexistuje. Pod hrozbou sankcií, dokonca aj trestnoprávnych. Alebo s použitím prostriedkov, ktoré samotný zákon trestne postihuje, ako je vydieranie či zastrašovanie.

Výsledok agentúrneho prieskumu je vlastne odpoveďou na to, že voličov na Slovensku zaujímajú aj iné témy, ako špáradlá v nose či kde (dajme tomu, nateraz), alebo primitívne slovné hračky predsedu vlády, alebo jeho ponižovanie vlastných partnerov v priamom prenose. nehovoriac už o urážkach opozície. To je nehodné kohokoľvek, urážať názorového oponenta. Nesúhlasiť áno, ponižovať z piedestálu dočasnej moci - nie!

Blaha prezradil plány: Nové protesty, referendum a nakoniec "Matovič z hrušky dole!"
Ľuboš Blaha sa vo svojom najnovšom statuse na facebooku pustil do mainstreemových médií. Odkryl pritom finančné skupiny a oligarchov, ktorí sa nimi stoja. Urobil tak ako reakciu na to, ako informovali o včerajších protestoch proti vláde Igora... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Michal Filek


Napokon, reakcia na takéto pre premiérsky post neprijateľné správanie a vyjadrovanie je stručná a jasná - medzi voličmi koaličných strán Sme rodina a SaS je totiž až 38,5, respektíve 37,9 percenta takých, ktorí by boli za referendum o predčasných voľbách. Viac ako tretina, nateraz menej ako polovica. A o tri desatiny vyššie ako šesť percent z toho sú voliči premiérskej strany.

OľaNO získalo vo voľbách 721126 voličských hlasov. Dnes chce predčasné voľby 45 a pol tisíc jeho vlastných voličov. To je Waterloo, pán premiér! To sa u nás na Slovensku za deväť a niečo mesiacov vládnutia zatiaľ nepodarilo žiadnej strane. No, ale aspoň, ste zas v niečom jednotka!

Po tomto prieskume môže vláda hodiť uterák do ringu
Nadpolovičná väčšina oslovených respondentov v prieskume FOCUSU, vrátane voličov koalície, poslala vláde odkaz - chceme vás vymeniť! Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Ivan Brožík