Košickí sudcovia kritizujú ministerku Kolíkovú: To, čo vymyslela, nikomu nepomôže
07 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa pochválila reformou súdnictva, ktorá by mala zlepšiť prácu súdov. Súdna mapa, tak, ako si ju predstavuje ona, ale vyvoláva nesúhlasné reakcie.


Zatiaľ sa ukazuje, že výsledkom reformy súdnej mapy môže byť aj zrušenie dlhodobo funkčných, personálne vybavených a dlhodobo existujúcich krajských súdov v Košiciach a Bratislave, na ktorých sa špecializujú na všetky druhy agendy. Na diskutabilný krok ministerky upozorňuje vo svojom stanovisku aj Sudcovská rada Krajského súdu v Košiciach, ktoré si osvojilo aj Plénum tamojšieho Krajského súdu, informuje portál aktuality.sk.
Zmeny v súdnej mape môžu ľuďom narobiť viac problémov

Košickí sudcovia poukazujú na to, že v návrhu reformy absentujú kritériá pre rozhodnutie zriadiť odvolacie súdy len v Prešove, Trnave a Banskej Bystrici. „Okrem uvedenej centrálnej polohy sa z materiálu dozvedáme iba jediný dôvod pre zrušenie Krajského súdu v Košiciach a tiež v Bratislave, a to potrebu pretrhnúť väzby medzi prvostupňovými a odvolacími súdmi v týchto dvoch najvýznamnejších hospodárskych centrách v záujme predchádzania korupcii,“ dodali vo svojom stanovisku sudcovia košického Krajského súdu.

Sudcovská rada v Košiciach zároveň spochybňuje, že by ministerkina reforma mohla v navrhovanej podobe prispieť k zvýšeniu dôveryhodnosti súdnictva. „Domnievame sa, že vzhľadom na zmätok, ktorý bezpochyby nastane u ľudí zvyknutých na dlhodobo fungujúce inštitucionálne väzby, môže vyvolať ešte väčší pokles dôvery v súdny systém,“ zdôrazňuje rada.

Nová ministerka spravodlivosti chce podrobnejšie kontroly majetku sudcov
Pri sudcoch je potrebné detailne kontrolovať ich majetkové prírastky a nastaviť systém tak, aby aj preventívne fungoval proti korupcii vo všetkých smeroch. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedla nová ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za... Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | SITA

Ministerka pri pláne nedostatočne komunikovala so sudcami

Snaha šéfky rezortu spravodlivosti o špecializáciu podľa sudcov neodôvodňuje potrebu zasiahnuť do existujúceho usporiadania obvodov najväčších okresných a krajských súdov. „Napriek tomu sú navrhovanou zmenou postihnuté najviac,“ upozorňujú košickí sudcovia s tým, že špecializácia na košickom krajskom súde funguje, rovnako ako špecializácia na základné agendy na všetkých okresných súdoch tamojšieho obvodu. Sudcovskej rade v rámci zámeru zlepšovania podmienok na prácu a rozhodovanie sudcov i zamestnancov súdov chýba väčšia analýza mobility zamestnancov z miest ich bydliska na dnešné súdy a tiež dopady zmeny mobility pri nových súdoch. „Ide o stovky odborných zamestnancov, ktorí zrejme prídu o zamestnanie, a ktorých bude potrebné nahradiť novými pracovníkmi,“ upozorňujú košickí krajskí sudcovia

Súdna rada okrem iného podotkla, že nezaznamenala žiaden spoločenský dopyt po reorganizácii sústavy súdov. „Aktuálne sa javí, že navrhovaná reforma súdnej mapy má výlučne politický základ čomu zodpovedá i jej obsahové zdôvodnenie.“ Predkladateľke reformného návrhu a ministerke spravodlivosti Márie Kolíkovej sudcovia vyčítajú aj nedostatočnú komunikáciu so sudcami.

Hlavnými cieľmi reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Reforma počíta aj s reorganizáciou súdov. Dotknúť sa má najmä súdov prvého i druhého stupňa. Zo všeobecného súdnictva sa má tiež vyčleniť správna agenda. Reformné kroky by mali podľa ministerky spravodlivosti viesť aj k zníženiu korupčných väzieb v súdnictve, dodáva v závere portál aktuality.sk.

Strana Vlasť by zrušila Ústavný aj Špecializovaný súd, tvrdí Harabin (Rozhovor)
10 | 02 | 2020 | TASR