„Môže ísť o diskrimináciu štátnej moci,“ myslí si právnik o návrate detí do škôl
07 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér a pandemická komisia spolu s krízovým štábom rozhodli, že do tried sa budú môcť vrátiť len žiaci s negatívnymi testami. Právnik na to má však iný názor.


Niektoré školy cez víkend zorganizovali testovanie aby dnes mohli otvoriť svoje brány pre žiakov a učiteľov. Do tried sa ale budú môcť vrátiť iba otestované deti s negatívnymi výsledkami. Právnik Martin Kluch, partner advokátskej kancelárie HKV však hovorí, že systém, ktorý nastavil premiér s ministrom školstva zaváňa diskrimináciou, uvádza portál 1.pluska.sk.
Prístup k vzdelaniu je garantovaný v ústave

Otvoriť sa teda dnes budú môcť iba tie školy, ktoré si zabezpečili testovanie. Okrem žiaka musí mať test aj jeden z rodičov, s ktorým dieťa žije v spoločnej domácnosti. Tí, ktorí neabsolvujú testovanie, alebo nebudú mať negatívny test, majú pokračovať vo výučbe z domu. To však môže byť problém, pretože viaceré školy naznačili, že nebude v ich silách zabezpečiť vyučovanie z triedy a zároveň aj online.

Mnohí žiaci sa tak nie vlastnou vinou, ocitnú bez prístupu k vzdelaniu, ktoré je pre každého garantované v ústave. „Otázkou je, či toto obmedzenie je ústavne akceptovateľné alebo nie. Obmedzovanie práv má svoje pravidlá, medzi ktoré patrí okrem zákonnosti a primeranosti obmedzenia tiež absencia diskriminácie,“ vysvetľuje Martin Kluch, partner advokátskej kancelárie HKV.


Gröhling: Ak sa škola nerozhodne pre testovanie, ostáva na dištančnej výučbe
Viacero škôl na Slovensku sa počas víkendu (5. - 6. 12.) zapojí do pilotného testovania žiakov, ich zákonných zástupcov a zamestnancov, aby mohli opäť otvoriť školské brány. Školy realizujú testovanie vo vlastnej réžii. Ak sa škola nerozhodne pre... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr

Môže ísť aj o prípad svojvôle štátnej moci

Ak chce vláda zabrániť šíreniu nákazy v školách, mala by to robiť tak, aby pri tom nediskriminovala„Rozdeliť žiakov na neotestovaných a otestovaných a spájať s tým následky týkajúce sa ich práva na vzdelanie, za situácie keď neboli alebo nemohli byť otestovaní všetci žiaci, považujeme za protiústavné. Môže sa jednať aj o prípad svojvôle štátnej moci, ktorá je v právnom štáte zakázaná,“ upozorňuje právnik na možné porušenie zákona a slovenskej Ústavy.

Pri snahe zabrániť šíreniu nákazy škola môže vyžadovať negatívny test od žiakov, no v tom prípade by určite mala zabezpečiť vyučovanie online formou pre pozitívne testovaných, aj netestovaných žiakov. „Aby sa minimalizovalo obmedzenie ich práva na vzdelanie ako aj ďalšie negatívne dôsledky. To platí obzvlášť v prípade, ak by sa vykonalo testovanie žiakov prostredníctvom antigénových testov, ktorých presnosť je podľa medializovaných informácií horšia v porovnaní s PCR testami,“ dodáva Kluch. Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý ale tvrdí, že vládny plán na otvorenie škôl je právne v absolútnom poriadku„Nejedná sa o diskrimináciu,“ je podľa portálu 1.pluska presvedčený Holý.

"Prerušenie vyučovania na školách na neurčitú dobu je protiprávne", hovorí Ján Čarnogurský
Obmedzenie práva na vzdelanie bolo vykonané pánom ministrom školstva Gröhlingom na základe rozhodnutia z 23.10.2020, ktorým nariadil prerušenie vyučovania na základných a stredných školách do odvolania s účinnosťou od 26.10.2020. Pán minister... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík